lördag 7 april 2018

FILM: Flatliners 2017 - Skräckfilms remake undviker Smurfette fällan


Regi: Niels Arden Oplev 
Titel: Flatliners 2017
Manus: Ben Ripley, baserat på Flatliners av Peter Filardi
Medverkande: Ellen Page, Diego Luna, Nina Dobrev, James Norton, Kiersey Clemons, Kiefer Sutherland m.fl.
USA, 2017
Universal Sony Home Entertainment

Flatliners från 1990  i regi av Joel Schumacker är något av en kultfilm bland skräckfilmsfans. Fem läkarstudenter går över gränsen till de dödas rike "flatlines" och kommer sedan tillbaka till de levande igen. Kiefer Sutherland spelar han som kommer på experimentet, Oliver Platt, Kevin Bacon, William Baldwin och Julia Roberts spelar hans läkarstuderande kollegor. Filmen blev mest omskriven för romansen mellan Kiefer och Julia som skulle gifta sig, men det tog slut alldeles innan bröllopet. Drogberoende och andra flickvänner gjorde Julia Roberts till en verklighetens "Runaway bride". Kiefers filmkarriär verkade vara över, men så gjorde han comeback i TV-serien 24 och nu är han tillbaka i nya Flatliners från 2017. Det hade varit kul om han spelade samma karaktär igen ... fast 27 år äldre och något visare.

Går det att förbättra en kultfilm? Kort svar: nej. Men Flatliners 2017 är samtidigt lite bättre än originalet där Julia Roberts led svårt av Smurfette-syndrom (något som genomsyrar många filmer: normen är en hög med vita män, och sedan har man en tjej med i gänget, en Smurfette, som får vara kärleksintresse, mamma, maskot eller femme fatale eller en kombination av allt).

Här har man ansträngt sig för att diversifiera - det är en tjej som kommer på experimentet, Ellen page är så att säga den nya Kiefer Sutherland - och två tjejer och två killar går med på att hjälpa henne. De har alla olika bakgrund, alla är inte helyllevita amerikanska pojkar längre (bara en av dem, en brat spelad av James Norton). Och de diskuterar sina olika bakgrunder och vilka uppoffringar de - och deras familjer - fått göra för att de ska få gå och utbilda sig till läkare.

Det hade kunnat bli en bra film bara av det omaka kompisgänget - en tankeställare om hur hårt man måste jobba för att ta alla möjligheter i "möjligheternas land" och att möjligheter inte kommer lika lätt för alla!

Men flatlinings delen --- filmen får grymt underkänt som skräckfilm. Den skulle ha blivit bättre som vanligt drama. Den har ingenting att säga om livet efter detta, eller några teorier, det hela är som om filmen fegar ur.

Det enda man tänkter på när Ellen Page spelar flatlinare och far genom ett CGI universum är: det där gjorde hon MYCKET snyggare i Inception. Dansken Niels Arden Oplev (känd för Män som hatar kvinnor, originalet) är ingen Christopher Nolan.

Intrigen är också det fånigaste någonsin, allt handlar om huvudpersonernas egna hjärnspöken (varken "the advancement of science", "the afterlife" eller "persecuted by evil" är alltså temat) och allt de behöver göra för att bli av med dem är att säga "sorry"och givetvis, hur vidriga de än har varit, "apology accepted" och så kan de gå vidare.

Är det så lätt att bli förlåten av någon som t.ex. gravt internetsmobbats hela high school? Det är liksom inte trovärdigt.

Sedan, sensmoralen är att människan inte ska leka gud och experimentera, något som känns förviktorianskt. I sådana fall skulle läkare inte heller försöka bota sjuka, komma på vacciner, nya mediciner, kämpat mot aids, malaria, pest och kolera osv. för det är också att "leka gud". (Pesten under medeltiden var t.ex. "guds straff". Man skulle bara finna sig i det.) Utan några tvivelaktiga experiment hade inte vetenskapen varit där den är idag.

Det som är positivt att ta efter i Flatliners 2017: tänk gärna på liknande sätt när ni ska rollbesätta. Behöver alla i gänget (utom en) vara killar? går det att få in folk med olika bakrund, olika dialekter, till och med olika språk?

Till Oscarsgalan 2018 skapades en hashtag, latinos left out. Här är latinos inte helt utelämnade. 1/5 av huvudrollerna är alltid något.

Extramaterial om filmen: Intressant av och med  Niels Arden Oplev - speciellt om man gillat hans tidigare karriär - och massor av trailers. Bland annat den för Spider-Man - Homecoming. En av de bästa superhjältefilmerna någonsin (kanske den bästa?) och där man också jobbat hårt för att diversifiera - massor av olika tjejer och killar i huvudrollerna och skolan där Peter Parker (alias Spider-Man) går i New York är för första gången i filmhistorien inte helvit. MJ är afroamerikan, Peter Parkes bästis är asian-american, kärleksintresset "mixed race" och Flash är inte längre en vit spårtfåne längre utan en färgad smart (och rik) kille ...

En väldigt bra film som dessutom är diversifierad - och som har BÅDE en hjälte och en skurk som kommer från arbetarklassen. När hände det senast? Alla superhjältar verkar ju vara kungligheter nu för tiden (nu senast Thor och Black Panther på bio ...) Alla har inte samma möjligheter. Och Spider-Man får jobba för att uppnå sin superhjältedröm på ett helt annat sätt än Batman och Iron Man ...

Det är inte bara olika villkor för att bli läkarstudent. Det är även olika villkor för att bli  superhjälte- aspirant.

Det finns många historier som det finns olika versioner av --- eller olika filmatiseringar av. Spider-Man Homecoming från 2017 och även Flatliners 2017 är som gjorda för framtida filmuppsatser där man konstaterar att 2017 var året då filmvärlden speglar verklighetens diversitet.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.