tisdag 2 januari 2018

10 frågor & svar om att så fröer!


Trädgård

Nu är det dags för alla blomsterentusiaster att bläddra i frökatalogerna och att drömma om en blommig sommar! Det finns många bra trädgårdsböcker - men här följer 10 frågor och svar från Sylvia Svensson (Odla nu) som är en bra startpunkt att läsa innan man planerar sådden.
Det är roligt och oerhört givande att driva upp egna fröer. Foto: Katarina Kihlberg

1. Hållbarhet på fröpåsar?

Jag undrar hur länge man kan använda samma fröpåsar? De frön jag inte hinner så i år, kan jag använda dem även nästa år? Bör jag tänka på att förvara dem på nått visst sätt?Tacksam för svar! Mona
Sylvia svarar: Det brukar stå på påsen hur länge grobarheten garanteras. Men du kan testa grobarheten även på äldre frön, se här: Testa grobarhet
Förvara fröna svalt och torrt!

2. Belysning till frösådder?

Har förstått att du har kunskaper om det mesta och hoppas att du kan hjälpa mig. Vi sätter massor med frön och drar upp sticklingar, och jag skulle vilja börja lite tidigare på våren och ska därför köpa en växtbelysning som passar. Snälla tipsa mig om något som är riktigt bra. Den ska vara relativt liten för vi har allt i vardagsrummet. Vad tror du om Led-växtljus? Stort tack på förhand! Mvh Birgitta
Sylvia svarar: Själv har jag dagsljuslysrör för frösådderna, 3 st 1 meter långa á 1 kvm. De hänger ca 30 cm över plantorna i ett inneväxthus. Det har gått bra med dessa, det är dock bra om man kan sänka växter alternativt höja lamporna om plantorna börjar bli för stora.
Visst finns det även specialgrejer som växthus- och elaffärerna kan upplysa om, men jag klarar mig utmärkt med dessa.

3. Frösådd i miniväxthus

Ska man ha locket öppet eller stängt i miniväxthuset? Undrar Lena
Sylvia svarar: Ha locket i miniväxthuset stängt tills fröna har grott, sedan kan man börja glänta på locket och när plantorna slår i taket, ta bort det helt. Läs mer om att Fröså i minidrivhus!

4. Fröer från gröna paprikor och chili

Jag har planterat frön från tre olika paprikor (gul, röd och grön) och även från tre olika chilifrukter (gul, röd och grön), alla frön har tagit sig utom de som kommer från de gröna frukterna. Vad beror detta på?
Sylvia svarar: Det beror på mognad. Både den gröna paprikan och den gröna chilin är omogna frukter. När de mognar blir de röda, orange eller gula beroende på sort. Således är även fröna omogna och kan inte gro.

5. Vad betyder förkultivera

Kan ni förklara för mig vad menar ordet förkultivera? Ordet finns inte i mitt lexikon. Mvh George
Sylvia svarar: Förkultivera betyder att du sår växten inomhus eller i växthus i såjord, väntar tills det blir hanterbara plantor och sedan skolar om (= planterar om) i kraftigare jord, vanligen blomjord, i väntan på att kunna plantera växten ute när faran för nattfrosten är förbi. Så drar man t.ex. upp sommarblommor med lång utvecklingstid och perenner.

6. Så i toarulle?

Kan man med fördel förkultivera i tomma toarullar? Jag har för mig att jag läst något om detta. Mvh Lena
Sylvia svarar: Visst kan man det! Särskilt bra är de för luktärter, som inte tycker om att planteras om. Så en eller två ärter per rulle i såjord. Ställ rullarna t.ex. i en tom glasslåda och ta på en stor plastpåse med andningshål. Håll varmt, ljust och fuktigt men inte blött. Ta bort plasten när plantorna "slår i taket" och ha en pinne till luktärten att klättra på.
Vissa toarullar är dock ganska kraftiga av sig. Så när man skolar om, får man kolla om den vill förmultna eller inte. Om inte, river man av den försiktigt utan att störa rötterna.

7. Tidig sådd av tagetes?

Jag undrar hur tidigt man kan så tagetes om man gör det inomhus i rumstemperatur, så att man får blomning så tidigt som möjligt? Mvh Christer
Sylvia svarar: Det är nog onödigt att man sår tagetes före mitten av mars, då man måste kunna ha dem i växthus när plantorna börjar bli stora. Så om du bara kan ha dina tagetesplantor inomhus och sedan direkt ut, skulle mitten-slutet på mars passa bra.

8. Frö till blomman för dagen gror inte

Jag har samlat frön från min Blomman för dagen,"Heavenly Blue", men de vill inte gro. Jag har lagt dem i vatten i ett dygn men det hjälper inte. Har du något tips? Hälsningar Christina
Sylvia svarar: Är det säkert att de är mogna, alltså svarta? Blomman för dagen brukar annars ta god tid på sig för att gro, 3 veckor kan det gå. Undervärme kan hjälpa, ställ dem varmt (25 grader så där) och håll sådden fuktigt.

9. Frösådd av mycket små fröer

Finns det något knep för att så mycket små fröer glest? Tack på förhand Britt-Marie
Sylvia svarar: Jajamen, blanda de små fröna med sand enligt följande mått: 2/3 sand och 1/3 frö. Så sedan så kommer sådden bli lagom gles.

10. Tips på blomfröer för nybörjare?

Som nybliven "hobby-odlare" har jag upptäckt hur spännande det är att få se frön gro och växa till plantor. Nu skulle jag vilja ha tips på blomfröer som är lätta att förodla, samt är lättskötta när de planterats ut i rabatten. Jag bor i Örebro och vårt sommarställe ligger i ett skogsområde där jorden mestadels består av sand! Tack på förhand! Sari
Sylvia svarar: Kul att du har upptäckt frösåddernas fröjder!
Nu vet jag inte om du tänkt dig perenner eller ettåriga blommor? Av de perenna sorterna är malvor lätta att lyckas med, så även stockrosor. Violer brukar inte heller ställa till problem, ej heller stjärnflocka, aklejor och alunrot.
Av plantor för sommarkrukor kommer pelargoner upp snabbt, det gör också Flitiga Lisor, och palettblad.
Lättsådda sommarblommor är lejongap, petunior, astrar, tagetes och blomstertobak.
Lycka till med dina frösådder!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.