måndag 27 november 2017

Odla ljung - Brita Johansson väcker passionen för en älskad växt!

Hemma hos Brita Johansson - ljungen frodas och trivs! Foto: Brita Johansson.

Odla ljung - Spännande kulturhistoria och handfasta trädgårdstips!

- Ljung passar bra för dekoration både ute och inne och används ofta av florister utomlands. Vit ljung blandas i England in i brudbuketter, eftersom den anses bringa tur. I Tyskland binder man prydnadskransar av ljung. När ljungen blommar är det fest! Den omhuldas utomlands på ett sätt som är helt främmande för Sverige, men som den verkligen förtjänar!

Orden är Brita Johanssons och hon har verkligen dragit sitt strå till stacken för att sprida kärleken till ljungen i Sverige!

Årets trädgårdsbok

Odla ljung är en av årets absolut bästa böcker och den är mycket välförtjänt nominerad till det prestigefulla priset Årets trädgårdsbok. Men medan andra Årets-trädgårdsbok-kandidater har stora förlag bakom sig, som Norstedts och Bonniers och Ordfront och Semics, har Odla ljung kommit ut på ett mycket litet kvalitetsförlag, Natur & trädgård. Det är inte lätt att få tag på ett exemplar av boken. Det går inte att hitta boken Odla ljung i bokhandeln. Den finns inte ens på Bokus.
(Det där är en total bokskandal! I Storbritannien hade den här boken legat på alla de finaste bokdiskarna - men där finns ju också ett ljungsällskap, som tillvaratar ljungens intressen!)

Lösningen blir att ringa författaren. Där finns det böcker att få tag på, tack och lov!

Vi pratar snart trädgårdar, trädgårdsresor i England, ljunghedar och det skandalösa i att ljung är en sådan underskattad växt i Sverige ... en underskattad växt är förresten lite fel sak att säga. Ljung är egentligen flera växter.

Det finns hundratals olika sorter av det som i vardagstal kallas ljung.

Året runt med ljung hemma hos Brita Johansson

Hemma hos Brita Johansson odlas många olika sorters ljung och framsidan på hennes hus är en sådan där framsida som gör grannarna gröna av avund. Så snyggt, så stilrent, så lekfullt och prunkande av färg ... året runt!

Dessutom - lätt att underhålla. Ljung ger inte ogräs någon större chans att tränga sig in i trädgården.

- Ljung kräver nästan inget arbete alls, när den väl etablerat sig, berättar Brita. Man måste beskära den för att den ska blomma riktigt bra, men annars ... det här är en perenn som passar folk som gillar att njuta av livet i hängmattan.

Oftast läser man i annonser att "perenn ljung" är till salu, alltså flerårig ljung. Annonserna florerar speciellt så här års när höstkrukor och vinterkrukor ska dekoreras. Men ljungen överlever inte livet i krukan och den överlever inte den svenska vintern ... vilket blomsterförsäljarna till de olika sorterna av "dekorera-höstkrukan-ljungen" mycket väl vet om.

Var är "perenn ljung" verkligen flerårig?

- All ljung är "perenn ljung", fastslår Brita Johansson. Ljung är en perenn växt. Men i vilket klimat?
Ljung tillhör den artrika familjen Ericaceae. Medan Calluna är ensam i sitt släkte och Daboecia möjligen omfattar två arter är Erica-arterna så mycket talrikare. I Europa finns det 21 arter.
Författarens trädgård i september.
Men det finns ungefär 800 olika arter i Afrika, de flesta i Sydafrika. De är inte skapta för att överleva i vårt klimat. Men de är perenna i de afrikanska länder där de växer vilt! Att plantor dör i hårt klimat har ingenting med flerårighet att göra.

Brita är också noga att påpeka att man tar fram nya ljungsorter hela tiden, sorter som ska blomma rikligt i våra höstkrukor.

- Det var Kurt Kramer som var den förste som insåg knoppblommornas ekonomiska potential. I början av 1990- talet startade han ett korsningsprojekt som gick ut på att få fram rikblommande, kompakta plantor med bra blomfärger. Plantorna har romantiska flicknamn och säljs under märket "gardengirls". Knoppblommorna var ganska dyra till en början och det tog lång tid för dem att bli populära men nu översvämmas vi av dem under höstmånaderna.

Försäljarna vill sälja ny ljung varje år

De nya sorterna är dock inte speciellt härdiga. - men man tänker inte på att de ska överleva vintern. Det är tvärtom en fördel om de INTE överlever vintern.

- Det ligger otroligt med pengar i försäljning av engångsplantor, så andra producenter gick snart in i leken - alla ville ha en del av kakan. Man selekterar på blomsterrikedom och färg. Härdighet behövs inte. Ohärdighet är till och med en fördel. De här plantorna ska kastas bort så att man får sälja nya.

Men givetvis finns det fortfarande "riktig ljung" som är gjord för våra breddgrader och som kan överleva och trivas som perenn växt. Det går att få en fin ljungträdgård, i samma stil som den Brita har. Eller en liten hörna med ljung i trädgården, ett eget litet hedlandskap, där man kan fantisera att fåren från James Herriots klassiker All Creatures Great and Small kommer och betar. Brita har många tips på vilka sorters ljung som man ska köpa, ljung som kommer igen år efter år, och är lika fin i maj som i september. Ljung med olika färger och olika växtsätt och vackra blommor och dofter.

Du gör samtidigt alla pollinerare en stor tjänst om du odlar lite ljung - bin älskar ljung, och ljung blommar både tidigare och senare än många andra växter och hjälper bina att överleva.

Fixa sur jord så blir dina ljungplantor glada!

Britas bästa tips är att ljung gillar sur jord. Så blanda i sand och torv (om du inte redan har sur jord) men inte för mycket torv, för då släpper tjälen för sent, och det vill du inte om du bor en bit upp i landet ... för då fryser din ljung ihjäl, även om den trivs med att vara tillräckligt sur.

Boken Odla ljung innehåller massor av tips om vilka sorter av "perenn ljung" som är odlingsvärda, hur man får tag på dem, hur man bereder jorden och sköter om sin ljung ... Men också massor av kulturhistoria, ljunghistorier från hela världen.

Ljung är en av de vanligaste och individrikaste arterna i Norden, landskapsblomma i Västergötland, en av Skottlands nationalblommor och en av Norges två nationalblommor. Ljung är en dvärgbuske och ljungens bark innehåller garvämne och rötterna är ett starkt korgflätningsmaterial.

Växtfärgning och delikatesser

Dessutom kan ljung användas för växtfärgning för att få fram färgerna brunt, gult och rött. Ljung har också använts som bränsle och ljung kan också användas för att binda lös sand. Blommorna är många och de blommar generöst - alltså är de en viktig näringskälla för bin. Resultatet blir en läcker, mörkgul honung.

En del restauranger i Skottland har lamm på menyn från djur som gått på ljungbete. Det räknas som en stor delikatess!

Förr i tiden täcktes golv med ljung - i ett sydengelskt samhälles bevarande räkenskaper från år 1586 finns en utgift för örter och ljung som skulle täcka golvet i rådets sammanträdesrum.

Ljung har och har haft många olika betydelser i skrock och vidskepelse.

Ljungens historia och hur den förr användes för invärtes bruk och i industriell användning är fascinerande läsning!

Men ljung är också skönhet som syns. Detta bevisar Brita med vackra fotografier, boken är rikt illustrerad med hennes egna fotografier och hon är en mycket duktig fotograf och illustratör. Vi får följa en planterings färgskiftningar från januari till november och enbart detta är en spännande resa. Brita Johanssons bildmaterial är helt unikt. Liksom hennes kunskaper om ljung.















Brita Johansson är en mycket skicklig tecknare.
Denna teckning av Erica carnea återfinns
i original på British Museum i London.



Sammanfattning: Författaren Brita Johanssons fina fotografier från en och samma plantering månad för månad visar vilken förstklassig året-runt-växt ljungen är med sina olika utseenden och uttryck.

Ett stort antal av de över 700 sorterna är väl beskrivna och illustrerade i boken. Här beskrivs ljungens naturliga växtmiljöer, hur man odlar, förökar och sköter växten. Dessutom om ljungens användning historiskt som nyttoväxt.

Det här är en bok som är skriven av en riktig växtkännare - en kunnig entusiast och entusiasmen sprider sig! Odla ljung är en mycket viktig trädgårdsbok som bör finnas i varje trädgårdsälskares hem och den är skriven av en av Sveriges främsta växtkännare. Extra plus för mycket spännande kulturhistoria från hela världen!

Läs den här boken - och du kommer aldrig att se på en vanlig höstkruka med lite ljung i på samma sätt igen!


Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.