tisdag 13 juni 2017

Slukarålderns favoriter - Viveca&Camilla Sten, Katarina Genar och Sara Kadefors ...

Slukarålderns favoriter: Viveca Sten och Camilla Sten, Katarina Genar och Sara Kadefors. Foto: Belinda Graham.

Viveca&Camilla Sten, Katarina Genar och Sara Kadefors ...
Slukarålderns favoriter!

Sommarlovet är som gjort för att sluka böcker så här kommer några tips med något av det allra bästa som kommit ut under det senaste året för den ålder som brukar kallas "slukaråldern" - men egentligen, man växer väl aldrig ifrån att vilja sluka böcker, om de är riktigt, riktigt bra???

Så här kommer några odödliga tips i olika genrer! Av Viveca och Camilla Sten, Katarina Genar och Sara Kadefors.

Slukarålderns favoriter - som gjorda för het sommarläsning i hängmattan eller regniga dagar!

(I Katarina Genars Spökflickan hänger föräldrarna upp en hängmatta som de aldrig hinner använda - låt inte sommaren försvinna på det sättet för dig!)


Djupgraven - vilken rysare!

Camilla Sten: "Läsning är roligare än orientering!"
Foto: Belinda Graham
Viveca Sten och Camilla Sten har bara EN bok bakom sig. Tillsammans alltså. Viveca Sten har en hel hög böcker på sitt CV om man räknar alla deckare för vuxna (de är för den vuxna slukaråldern, eller för tonår med stor läsvana) och Camilla Sten har en bok bakom sig, som soloskribent.

Djupgraven är något helt annat än vad de tidigare skrivit och något som är exceptionellt bra!

Man kan säga att det här är som en ännu coolare version av Cirkeln-trilogin eller en mognare och vuxnare version av PAX-serien. Skräck, fantasy, folklore i ny tappning, "coming of age story" ... allt i en enda skön mix! Moderna sagor säljer, det är helt klart.

- Vi tänkte främst på tjejer med hög läsvana när vi skrev den här boken, berättar Camilla Sten. Det ska inte  gå för fort att komma till slutet, det ska vara lite av en utmaning. Och så vill vi utmana kvinnliga klichéer - Tuva kommer aldrig att genomgå den där obligatoriska make-over scenen där det visar sig att hon egentligen är vacker. Tuva är som hon är.

Något ondskefullt lurar i skärgården ... en av skoleleverna kommer bort under en orienteringsdag och Tuva inser att det är övernaturliga fenomen som är i farten, och hon är den enda, den utvalda, som kan stoppa dem.

- Jag vill bara säga en sak med det här: Orientering är en OND SPORT! Bara så att du vet det! fastslår Camilla och tillägger att hon hade lägsta möjliga poäng i orientering i skolan. Det där var ett omvänt skolrekord! (Som står sig än idag!)

- Mamma har gjort alla kartorna i boken och fixat så att allt stämmer, säger Camilla. JAG skulle inte ha fixat det! Du vet, noll poäng i orientering. Men allt ligger där det ska, utom skolan, som vi valde att flytta närmare vattnet än den plats där den ligger i verkligheten. Det blev mycket läskigare så!

En VARNING för att läsa Djupgraven! Den är grymt spännande och du riskerar att få abstinensbesvär i väntan på del två som kommer ut i september.


Katarina Genar och Sara Kadefors signerar. Prislapparna vid deras huvuden är för böckerna, själva författarna är inte till salu. ; D Foto: Belinda Graham.

Silvervinges hemlighet - magisk realism och spänning utan överdrifter

Magisk realism är en genre som ofta sammankopplas med den spansktalande världen, Sydamerika och barnboksförfattare som den prisbelönta Lygia Bojunga (ALMA-pristagare 2004, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne). Men magisk realism finns även i Sverige, även om det är få författare som skriver i den genren. De mest kända och de allra, allra bästa är Maria Gripe och Katarina Genar.

Läser man en Katarina Genar bok vill man inte gärna att den ska ta slut. Men de goda nyheterna är att även om varje bok är ett avslutat äventyr i sig, så finns det många böcker av Katarina Genar, alla lika bra och spännande, men med väldigt olika intriger. Så man kan få nöjet att bli överraskad gång på gång av en smart twist i slutet på boken, och man behöver inte få abstinensbesvär i väntan på nya böcker.

De senaste böckerna av Genar är Silvervinges hemlighet och Spökflickan. Katarina Genar är lika populär bland killar och tjejer och böckerna är lagom lättlästa utan att vara lättlösta för den skull. Hennes bakgrund som logoped är till stor hjälp när hon anpassar språket för att bli lagom utmanande, utan att någonsin bli torftigt, och hennes böcker är vackra allåldersböcker där det finns intressanta personer i alla generationer. Mina favoriter är mamman i Silvervinges hemlighet, som är en driven journalist och singelmamma, och en smart och tuff mormor som jobbar med att odla och sälja egna frukter och grönsaker i Spökflickan.

- Jag tycker att man inte behöver ta i så mycket för att det ska bli läskigt för läsarna, säger Katarina Genar, och hon lever som hon lär - " less is more" i hennes böcker och hon får fram rysningar och spänning utan att ta till överdrifter.

- När jag är ute i skolorna med Silvervinges hemlighet så tycker barnen att det absolut hemskaste i hela boken är när Eriks mobiltelefon håller på att ladda ur, och han kanske kommer att missa bussen. Det är scenen när han är i lusthuset och just har hittad de gamla breven och bussen är en sådan där landsortsbuss som går förbi kanske en gång om dagen. Om han missar bussen kommer han att vara ensam kvar på ett läskigt ställe utan att kunna ringa någon ... Det där är verklig skräck och sådant barnen identifierar sig med!

Att vara vilse och att missa något är vanliga mardrömmar även bland äldre läsare - Katarina avslöjar att hennes senaste mardröm var att vara vilse på en flygplats och med känslan att hon höll på att missa något viktigt ... Kanske flyget till Bokmässan i Göteborg?!

- Barnen riktigt håller andan när jag läser det avsnittet - ska Erik hinna med bussen eller inte? Och så drar de en suck av lättnad, det är en snäll busschaufför, han har väntat på Erik, hade han kört så hade Erik blivit tvungen att övernatta ute på landet, för det var sista bussen för dagen!

Billie - Avgång 9:42 för en ny serie

Sara Kadefors har både vunnit och varit nominerad till Augustpriset med böcker som vänder sig till tonåringar, äldre läsare än slukaråldern, men med Billie-böckerna har hon medvetet valt att vända sig till en yngre läsekrets.

- Tonåringar idag, de är så uppkopplade jämt, jag känner att jag hänger inte riktigt med allt vad de har för sig. De kan leva hela sitt liv genom sina mobiltelefoner. Med Billie ville jag tillbaka till en yngre och enklare ålder, barnen är ute och cyklar och håller på med sport och leker - sådant som man gjorde även förr i tiden  när jag var barn, säger Sara Kadefors.

Nu är detta ju inte hela sanningen, problemet med nätmobbing nästlar sig in i Billie-världen och Billie tillbringar mycket tid med att titta på TV på datorn, utan att någon kollar om det är barnförbjudet eller inte. "Förr i tiden" fanns TV bara på TV:n och då var det alltid någon som hade koll på vad barnen kollade på, det gick inte att ladda ner vad som helst i sin egen privata sfär. (Billies bonussyster hade inte heller kunnat sända egna TV-program på nätet där hon ger ut sminktips ...)

Boken om Billie har fått barnbokspris av en barnjury och den kommer att utvecklas till en hel serie, om en modern Pollyanna-flicka som sätts i familjehem, men som jobbar för att vara glad och hålla humöret uppe - både på sig själv och på omgivningen - till varje pris.

Så för ett litet solsken i sommar: testa en Billie-bok!

För spänning, mystiska hemligheter, mystiska brev och en vacker vänskapsskildring - testa en Katarina Genar bok! (Och kolla noga upp hur ofta landsortsbussarna går, om du är på resa i sommar!)

För skräck och en känsla av "jag vill aldrig testa orientering igen!" dyk in i Djupgraven!

Ha en trevlig slukarsommar!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.