söndag 28 maj 2017

Orkidéer i Europa - Vilda, vackra & väna

Orkidéer i Europa - Vilda, vackra & väna
- Väl värda att värna om!


Bo Mossberg & Henrik Aerenlund Pedersen
Orkidéer i Europa - Vilda, vackra & väna
Översättning: Marie Widén & Lennart Engstrand
Illustrationer: Bo Mossberg
ISBN: 9789174240603
Bonnier Fakta


Kärt är att råka dig, nattviol,
där blek du står ibland gräsen
och suckar ut efter sjunken sol
din doft, ditt innersta väsen.


- "Kärt är att råka dig, nattviol" ur Sånger och visor,1887.

Få blommor är så älskade och omskrivna som orkidén. Den kan vara storslagen i form och färgprakt eller skir och anspråkslös. 

Kärt är att råka dig, sparrissläkting!

Orkidéer är faktiskt avlägset släkt med sparrisen, båda tillhör ordningen Sparrisordningen, Asparagales. De uppstod under sen kritaperiod, slutet av de stora dinosauriernas tidsålder.

Familjen orkidéer är en av jordens artrikaste, med nästan 800 släkten och omkring 30 000 arter. I Sverige finns det 44 arter fördelade på 23 släkten och alla svenska orkidéer är fridlysta i hela landet.

Orkidéer dyker upp i matlagning, i medicin, som symboler, som nationalblomma, som landskapsblomma, i konst och i dikter. I Kina har orkidéer använts i medicinen sedan 2800 f. Kr. 

Den tidigaste bilden av orkidéer i Europa

Orkidéer som växer vid medelhavet finns avbildade på Ara Pacis i Rom, och detta är den tidigaste bilden vi har av orkidéer i europeisk konst.

När det gäller dagens konstnärer är Bo Mossberg den som man förknippar med orkidéer. När praktverket Orkidéer i Europa kommer ut, med akvareller av Bo Mossberg, är detta ett gigantiskt arbete - alla europeiska arter finns avbildade och de miljöer som de växer i.För författaren Henrik Aerenlund Pedersen blev det en dröm som gick i uppfyllelse när han fick samarbeta med Bo Mossberg, som han beundrat mycket längre. Förordet till verket är skrivet av  Phillip Cribb från Royal Botanic Gardens, Kew.

Det är intressant att ha hela Europa som grepp när det gäller orkidéer - en sällsynt art i Sverige kan vara vanligare någon annanstans i Europa. Som brunkullan, Jämtlands landskapsblomma. I Alperna är blomman vanligare och kallas "Chokoladenblümchen". Den är mycket populär bland insekterna och luktar svagt av vanilj. Vanilj är för övrigt också en medlem av orkidésläktet (tänk på detta nästa gång du njuter av en vaniljglass i sommar!) 

Ett livsomvälvande besök på Öland

Författaren Henrik Aerenlund Pedersen fastnade för orkidéer under ett besök på Öland - med Dansk Ornitologisk förening, 1980. Skönheten hos orkidéerna Adam och Eva och Sankt Pers nycklar var överväldigande. De andra spanade i skyn efter fåglar, Henrik låg på marken och letade hänfört efter "nycklar".

De orkidéböcker som har illustrerats av Bo Mossberg införskaffades omgående. Över tre decennier efter att Henrik först beundrat Bo Mossbergs verk samarbetar Henrik med Bo om detta praktverk. "När jag fick Bos erbjudande att sätta ihop texterna till denna bok, var det som en dröm som gick i uppfyllelse - mer än 35 år efter det att jag först fick möjligheten att beundra hans förstklassiga arbeten."

Hur många gånger händer det att din idol kontaktar dig om ett samarbete? Ett sådant guldtillfälle får inte missas!

Eftersom orkidéer är fridlysta i Sverige (och i många andra länder) har Bo Mossberg tillbringat många timmar liggande på mage - han målar sina orkidéporträtt på plats (man kan ju inte plocka eller flytta på en orkidé, den får inte störas).

Uppslaget om dvärgyxne innehåller en akvarell med Bo Mossberg som målar just dvärgyxne liggande på mage i Härjedalen, Sverige, med de norrländska fjällen som bakgrund.


Luriga orkidéer tar till olika knep

Det är stor variation mellan orkidéerna och alla har olika knep för att locka pollinatörer. Guckoskon är en smart fälla. Skogsliljorna härmas och låtsas vara blåklockor för att locka till sig bin. Skogsliljor är egentligen betydligt rödare än blåklockor, men bin ser inte färger på samma sätt som människor. Dvärgyxne lockar till sig myror som pollinatörer, vilket är mycket sällsynt, inte bara hos orkidéer utan hos växter i allmänhet. Brunkulla och rödkulla kan klona sig själva och framställa exakta kopior av moderplantan utan någon hjälp utifrån. Bollyxne finns aldrig under 500 meters höjd. Den producerar ingen nektar alls utan lockar till sig pollinatörer genom bedrägeri - flugor, fjärilar, bin, skalbaggar och så vidare. Många orkidéer verkar samarbeta med svampar. Det är spännande att läsa om "orkidéernas hemliga liv" - men även om orkidéer funnits på Jorden mycket längre än människan så finns det fortfarande många hemligheter kvar att upptäcka. 


En konstnärlig skönhetsupplevelse med 200 arter

Boken presenterar drygt 200 arter och underarter ordnade i 33 orkidésläkten. Boken inleds med två kapitel om systematik och var och hur orkidéer växer, och avslutas med matnyttiga råd om hur man ska identifiera orkidéer när man befinner sig ute i naturen. Orkidéer i Europa kan användas som en praktisk fälthandbok och de vackra, detaljrika akvarellerna och utformningen gör den även till en vacker konstbok.

Det här är säkerligen en bok som kommer att bredda förståelsen för våra inhemska orkidéer hos personer som redan fastnat för denna gåtfulla blomsterfamilj, och som även kommer att inspirera en ny generation att älska orkidéer - vilket behövs, för fridlysta växer behöver all hjälp de kan få. Bland annat med att bevara de miljöer de lever i.

Orkidéer i Europa utkommer under 2017 även i Danmark, Frankrike, Holland, Storbritannien och Tyskland.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.