måndag 22 maj 2017

Alice Tegnér och Elsa Beskow - Lilla visboken

Lilla visboken av Alice Tegnér

- Kulturskatt med musikaliska blåsippor!



Elsa Beskow, Alice Tegnér
Lilla visboken
Illustrationer: Elsa Beskow
ISBN: 9789163893568
Bonnier Carlsen


Elsa Beskow & Alice Tegnér - "a match made in art & music heaven".

Elsa Beskows träffande akvareller och Alice Tegnérs musik sätter igång fantasin, du ser aldrig på din omvärld på samma sätt igen. Det här är som musikvideos, innan musikvideos var uppfunna.

Sömnig videung tar en lång tupplur


Går det att se på videkissar utan att tänka på små sömniga barn som ligger invirade i en filt? Går det att se på blåklockor utan att se deras blomblad som perfekta kragar? Och månaden maj och namnet Maja blir för alltid förknippat med gullvivor!

Alice Tegnér har skapat en kulturskatt av svensk musik - och även många kända texter - och de ligger helt rätt för att ett barn ska kunna sjunga visorna.

Alice Tegnér är den främsta svenska skaparen av barnvisor under det som marknadsfördes som "barnets århundrade" - 1900-talet.

En mångsidig pionjär med barnperspektiv

Alice Tegnér var en pionjär på många sätt, bland annat eftersom hon använde barnets perspektiv, så som Astrid Lindgren långt senare gjorde i sina barnböcker. Alice Tegnér tonsatte både egna och andras texter, och hennes musikaliska gärning är omfattande. Förutom barnvisor skrev Alice Tegnér bland annat en stor mängd körmusik, romanser, kantater, musik för piano och cello, och violinsonater. Tegnérs visor, körverk, piano- och violinkompositioner är inspirerade av både folkmusik och konstmusik.

Tanter, tomtar och toner

Elsa Beskow var verksam som författare, illustratör och konstnär och barnen kallar henne fortfarande för "Älska Beskow". Hennes böcker kommer ständigt i nyutgåvor, som till exempel Tomtebobarnen, Sagan om den lilla, lilla gumman och äventyren med Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin.

När Alice Tegnér och Elsa Beskow träffades fann de varandra direkt - de hade samma vision om att fånga barnets perspektiv och de talar aldrig ner till barn med sina bilder eller texter. I Elsa Beskows första "Tant"-bok är det faktiskt barnen som får rädda de vuxna "tanterna" - inte tvärtom!

Användarvänlig kulturskatt

Lilla visboken innehåller alla Elsa Beskows klassiska illustrationer som hör till Alice Tegnérs verk, men den har också musiken. Både noterna för att spela själv och den underbara möjligheten att trycka på en liten blåsippa på varje sida, och då börjar boken spela av sig själv, precis den melodin som finns på just den sida som du har bläddrat fram. Inga krångliga val! Inga andra hjälpmedel behövs! Det är bara att sjunga med! Vill du sjunga mer än en vers är det bara att trycka på blåsippan en gång till.

Boken är gjord i slitstark kartonnage och är lagom stor - eller lagom liten - för små barnhänder att få grepp om. Ypperligt utförande och smart paketering av en kulturskatt som gör den lätt användbar och tillgänglig för alla åldrar.

Så sjung om Blåsippan som i backarna står, Mors lilla Olle, Bä bä vita lamm, Videungen som sover, Maja som är född i månaden maj och Ekorren som satt i granen!

Bä, bä August Strindberg

De flesta texterna har Alice Tegnér skrivit själv, men det finns några kända undantag. Sov du lilla videung har en text av Zacharias Topelius och Blåsippor har en text av Anna Maria Roos. Bä bä vita lamm är baserad på den engelska barnramsan Baa, Baa, Black Sheep från 1744 och år 1872 översatte August Strindberg ramsan till svenska. Så småningom ändrade det svarta fåret färg och föryngrades och blev till ett vitt lamm. Men lammet levererar ändå lika mycket ull som ett fullvuxet får, för ullen räcker till massor av plagg!

Blåsippsbarnet kan vara en pigg 700-åring


I sången Blåsippor plockar barnen de små sipporna glatt - men numera får man inte plocka blåsippor. Om man inte råkar ha en egen odling i en egen trädgård, men även där bör de lämnas i fred, för att rädda artens fortlevnad. Fridlysningen har i alla fall haft något gott med sig - blåsippor har återigen börjat bli vanligare som blomma. Lämnad i fred kan blåsippan bli mycket gammal - det finns blåsippsbestånd i Sverige idag som är över 700 år gamla. Samma blåsippor som växte på 1300-talet växer kvar än idag och brer ut sig som blå mattor i de djupa skogarna. Kända blåsippsbestånd finns vid Vadstena, så Birgitta Birgersdotter (mer känd som Heliga Birgitta) kanske njöt av samma blåsippor som besökare beundrar idag.

I boken finns också Elsa Beskows egen text Månaderna ur Årets saga med - men här finns ingen blåsippa med musik till. Däremot går det utmärkt att sjunga texten till tonerna av Beethovens nionde symfoni!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.