måndag 13 februari 2017

Döden i Skuggmyra - Högklassig spänning i perfekt morddrama


Elsie Petrén
Döden i Skuggmyra
ISBN: 9789163915987
ZEK förlag




Selma är inte övertygad. Det är något som inte stämmer. Alla säger att hennes granne Harry dog en helt naturlig död - han var 80 år gammal, han led av epilepsi, sommaren är ovanligt varm … Men Selma är som en 12-årig Miss Marple! När hon känner på sig att något är fel, så följer hon sin instinkt, oavsett vad alla andra säger.


Familjedrama med många misstänkta


Liksom Miss Marple tror Selma det värsta om alla. Till exempel om Harrys tre söner som aldrig hälsade på, men nu kommer de allesammans och bråkar om arvet. Vilka osympatiska typer! Selma bestämmer sig för att ta reda på mer, och hennes vänner Tim och Marvin ska hjälpa till. Även om det verkar som om de båda är mer intresserade av att bada och äta glass än att spana och spåra. Det är ju som sagt en ovanligt varm sommar.

Vad är det som fattas?


Något fattas hemma hos Harry. Hans diskmaskin var igång, och han använder den aldrig. Det vet Selma. Dessutom uppträder Dexter, Harrys hund, inte som vanligt. Han verkar försöka spåra någon i skogen, och spåren leder till några till synes helt vanliga vilda växter, som blivit uppgrävda.

Selma ger sig inte. Hon ska ta reda på hur allt hänger ihop!

Tim, Selmas bästa vän, försöker hjälpa till så gott han kan, och hans specialintresse för blommor kommer väl till pass. Liksom Tims tuffa mormor och hennes passion för snabba sportbilar.


En mormor för moderna tider

Tims mormor är en av de absolut bästa karaktärerna i svensk barnlitteratur på länge - hon är lika cool som Mrs. Hudson i BBC-serien Sherlock när hon susar fram i sin röda sportbil! Och hon jobbar. Hon har eget företag och är smart och modemedveten. Det är hög tid att skildringen av äldre personer i barnlitteraturen uppdateras, för att hänga med verkligheten, och det är kul att se när det händer! Alla går inte hemma och bakar bullar. 60-åriga personer har också olika intressen, precis som 9-12 åringar har olika intressen. Tims intresse, blommor, råkar bli extra viktigt i den här thrillern.


Selma och Dexter på spåret

Marvin, den tredje i gänget, vill gärna visa Selma och Tim att han också kan något (mest för att imponera på de andra två, inte för att han egentligen är så intresserad) så han bedriver sina egna undersökningar.

När Tim och Marvin kommer allt närmare sanningen, inser de att Selma svävar i livsfara. Alla vet ju att Selma var Harrys granne, hon har Harrys hund och hon lägger sig i för mycket. Det är tur att Tim har en cool mormor som tror på dem - det gör inga andra vuxna!


Övertygande spänning


Döden i Skuggmyra är rekommenderad för 9-12 års åldern och det är ett mycket spännande äventyr med en övertygande och väl konstruerad intrig, massor av villospår och en fartfylld biljakt på slutet!

Det är inte bara Selma som påminner om en Agatha Christies Miss Marple i barnform - själva intrigen med giftmord på minner också om en Agatha Christie, liksom den misstänkta familjen, där alla verkar vara i luven på varandra hela tiden.

Det här är en ovanligt vuxen barn- och ungdomsdeckare. Den är aldrig tillrättalagd, när det är farligt är det farligt på riktigt och liv står på spel. 


Faran höjer sig över lagom-nivån

Vanligtvis i deckare för barn och unga har man ett “lagom-farligt” mysterium: inga dödsfall, inga direkta hot mot barnen och bovarna låter sig snällt infångas medan barnen ringer polisen som tacksamt kommer och buntar ihop skurkarna. Tänk “LasseMaja”. Och lägg eventuellt till fler ord och färre bilder när du kartlägger kopiorna. Här finns ett helt annat scenario.
Här är det först ingen vuxen alls som tror på barnen och polisen hotar med att skicka räkningar till deras föräldrar för att barnen ringer och besvärar dem.

Men Miss Marples kompis Mrs. McGillicuddy blev inte heller trodd direkt i 4:50 från Paddington. Äldre och yngre människor verkar ha svårare att bli trodda!


Det perfekta, giftiga brottet

Maria Lang använde ofta gifter i sina deckare, och en gång kom hon på det perfekta brottet. Hon blev så förfärad av detta att hon inte använde idén i någon roman, för hon ville inte att någon skulle kopiera idén på riktigt.

Elsie Petrén har vågat att leverera det perfekta brottet, på riktigt!

Eller rättare sagt: Det hade varit perfekt, om Harry inte haft en 12-årig granne som gillar att lägga sig i. Och om Harry inte hade haft en hund som gillar att spåra. Och om mördaren hade vetat att Harry aldrig använde diskmaskinen!


Förvillande likheter i naturen

Det är faktiskt tänkvärt, både för barn och vuxna, att läsa om giftiga växter och inse hur lika olika växter är varandra - harmlösa växter, ätbara växter och dödligt giftiga växter tillhör samma familj. Extra viktigt att tänka på med dagens grönsakstrend med nyplockat från naturen. Det är som med svampar: matsvampar och giftiga svampar kan ha förvillande lika utseenden.


Smarta intriger och farliga miljöer
Intrigen är smart konstruerad, handlingen är spännande och trovärdig, de tre unga huvudpersonernas relationer är skildrade på ett övertygande sätt och sällan har väl miljöskildringar varit så dödligt dramatiska. Tempot är högt och slutet är explosivt. Boken har ett mystiskt och lockande omslag och det är kul att se att innehållet levererar fullt ut.

Om man liksom undertecknad gillar hundar är den smarta, spårande stövaren Dexter ett extra plus i kanten!

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.