söndag 26 februari 2017

Billie - Du är bäst - Det är lätt att flytta ut från Stockholm och bli populär på vischan


Billie - Du är bäst
- Det är lätt att flytta ut från Stockholm och bli populär på vischan


Sara Kadefors
Billie - Du är bäst
ISBN: 9789163892790
Bonnier Carlsen

Det är lätt att flytta ut från Stockholm och bli populär på vischan. Bara du är snäll och glad och aldrig klagar och alltid är hjälpsam så vill alla vara vän med dig och du bli aldrig mobbad eller utfryst. Du kommer alltid att ha någon att sitta med i klassrummet och någon att leka med på rasten. 

Nej, det här är inte den amerikanska Pollyanna eller den svenska Bamse. Men det skulle kunna vara det.

Billie - Du är bäst rekommenderas av en bekant som tycker att berättandet i boken är ovanligt snyggt upplagt - man får inte veta att mamman i familjen är präst förrän ungefär halvvägs genom boken och den jobbige idrottsläraren visar sig vara pappan i familjen. Och därför är läraren taskig mot en av ungarna i klassen, eftersom det är hans son. Det är hos prästen och idrottsläraren och deras två barn som Billie bor - hon är placerad i fosterhem eftersom hennes mamma har MS och ligger på sjukhus. Mycket avslöjas efter hand. Liksom att Billie inte är traditionellt svenskt vit och blond, som hon ser ut att vara på omslaget till boken.

Jag håller med. Det är snyggt gjort. Om man inte har läst första boken om Billie.
- Är det samma familj hon är hos då? är frågan jag får.
Ja, det är det. Och läser man böckerna i ordning får man veta att mamman är präst och pappan är idrottslärare redan i början av boken och att de har två barn och vilka de är. Man får faktiskt veta allt i början av boken, utom att Casper, det tredje barnet, har dött

Men det här hade varit en bra första bok, man behöver inte avslöja allt i början av en historia.

Har man läst böckerna i rätt ordning är det inget nytt här - Caspers död bearbetas fortfarande, familjen har fortfarande städmani, det är fortfarande familjeutflykter och pingis och gospelkör.

Det är lite osannoligt att Billie kommit utifrån från Stockholm och ingen i hela skolan tar henne för en mallig 08, hon blir inte mobbad en enda gång - hon blir bara jättepopulär och alla vill vara kompis med henne och alla vill leka med henne. Här finns inget spår av "alla har sin bästis sedan dagis" och "det finns ingenstans för Billie att sitta i klassrummet". Det är också de mest populära ungarna som vill vara med BIllie, inte de som är tysta, annorlunda och har andra intressen än de som är mainstream. Specialintressen och nördiga intressen får lätt töntstämpel. (Det här är inte en Cathy Cassidy eller en Rachel Rennée Russel roman där man får se att det är okej att bilda en alternativ kompis grupp med de som är annorlunda och inte mainstream - man behöver inte ställa in sig hos de som är CSP - cool, snygg, populär).

Ungarna är i mellanstadiet och då brukar barnen ha gått förbi "Okomplicerad barndom " (om det nu finns något sådant) och in i tonårsbeteenden. Här verkar barnen mer som yngre barn. Det är också osannolikt att "alla leker tillsammans i Stockholm" så Billie vill leka med både killarna och tjejerna och alla ska spela fotboll tillsammans - det brukar snarare vara så att i små orter blir det att alla spelar fotboll eller bandy eller hockey på rasten eftersom det är det enda sättet att få ihop hela lag och en turnering. 

I den här boken blir Billie enhälligt vald till kamratstödjare i klassen eftersom hon är så populär. Osannolikt? kanske. Eller så vet alla de andra ungarna att det är ett skitjobb, och därför röstar de på den nya tjejen.

Billie är som Pollyanna, hela tiden amerikanskt glad och extrovert och positiv - men på slutet av boken inser Billie att man inte kan få alla att vara glada, man kan inte få alla att vara vänner, bara för att man arrangerar en kompis vecka. 

Tracy Beaker böckerna av Jacqueline Wilson gjorde det till en cool grej att växa upp i barnhem/fosterhem och folk kunde säga "jag är som Tracy Beaker!" och det var coolt. Böckerna har även filmats och gått som serie på SVT Barnkanalen. Det är bra att det inte är ett stigma med barnhem och fosterhem. Att det kan bli lite coolt. I alla fall inget att skämmas för. Men Tracy kunde vara egoistisk ibland och hon var inte alltid en bra kompis. Allianserna mellan barnen i serien skiftar också. På samma sätt som tex. i stallböckerna i Sigge serien - barnen i stallet kan gå från vänner till fiender på nolltid, avundsjuka och mobbing situationer uppstår, imaginära eller upplevda orättvisor får långtgående konsekvenser - det hjälper alltså inte att bara vara snäll och glad och extrovert. 

Både PAX-serien och BiIlie-serien handlar om barn som är i fosterhem - i Mariefred respektive Bokarp. Ändå verkar PAX serien med dess konflikter och komplikationer mer trovärdig, även om det  ständigt hoppar fram övernaturliga varelser för att döda de båda fosterhemsplacerade bröderna.

Slutligen: idag heter det familjehem och inte fosterhem. Barn placeras i ett familjehem istället för på ett barnhem. Familjehem låter också mer positivt än fosterhem. Få bo i en familj istället för att fostras.
Men det är ordet fosterhem som konsekvent används i boken Billie Du är bäst, trots att handlingen berättas av en tolvåring (som inte borde känna till det äldre ordet) och ska utspela sig i nutid.

BG

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.