torsdag 24 november 2016

Vid vägs ände


En skrämmande verklighet skildras i vacker och annorlunda naturfotobok


Elefanten, noshörningen och tigern. Det finns gott om dessa djur i sagornas värld, i allt från Dumbo till Djungelboken, men i verkligheten är djuren utrotningshotade och beroende av nationalparker och att människor skyddar dem.

Det finns också en marknad för tigerdelar och tigerskinn.
Ola Jennersten & Tom Svensson
Vid vägs ände: Om arbetet med att rädda världens noshörningar, elefanter och tigrar
ISBN: 9789188003003
Förlag: Brutus Östlings Bokförlag Symposion



Solnedgång över en skenbar idyll
Vid vägs ände är full av vackra naturbilder. Solen går ner över Kazirangas gräs- och vattenrika slätter, hem för tigrar, elefanter och noshörningar.
Kaziranga är en nationalpark i Indien och vad det ser vackert ut med träden, det saftiga gräset och vattnet som en röd sol speglar sig i.
Men Vid vägs ände är långt ifrån någon idyllisk "coffee table book". Den har formatet, den har bilderna, den har tyngden och skönheten ---- men boken har även en annan tyngd. Det här är en nödvändig bok om ett icke nödvändigt ont.
Elefanter, tigrar och noshörningar är alla utrotningshotade --- och det hjälper inte att fridlysa dem. Deras överlevnad hotas ständigt av tjuvjakt, skrupelfria handelsmän och smugglare. Och köpare som betalar för djurdelar.
Noshörningshorn som medicin
Det verkar vansinnigt att även idag, när det finns så många riktiga och lagliga mediciner från stora företag, finns det kvar en marknad för noshörningshorn, eftersom hornet anses vara bra, stärkande medicin. Bland annat som potenshöjande medel.
Elfenben är fortfarande en statussymbol --- fast varför kan man inte göra samma skulpturer i plast? Helt lagligt.
Ola Jennersten och Tom Svensson har följt handels- och smuggelvägar för elfenben, noshörningshorn och tigerdelar --- från djurens ursprungsländer till ökända handelsplatser i Burma, Thailand och Vietnam.
I gränsstäderna till Kina väntar rika intressenter beredda att köpa produkterna till skyhöga priser.
Räddar djur med livet som insats
Men Vid vägs ände handlar inte bara om tjuvjakt, utan tar även upp de människor som riskerar sina liv för att skydda djuren --- forskare, naturvårdare, aktivister, politiker. Och här finns också bilder på helt vanliga människor som delar sin vardag och sitt livsrum med dessa stora djur, som absolut inte är lätta att leva tillsammans med. På en bild planterar en indisk kvinna riskorn utanför nationalparksområdet. Det här är hennes "revir" och hennes levebröd --- men det här är också djurens revir, och hon kan inte veta om hennes skörd ska få växa upp i fred.
Vädret kan också ställa till det. Varje år från juni till september stängs parken Kaziranga, då monsunregnen får floden Brahmaputra att översvämma uppemot 70 procent av nationalparken.
Djuren söker upp torrare områden och många djur lämnar nationalparken för bergen i söder. Under dessa vandringar ökar antalet konflikter mellan människor och djur --- och även antalet tjuvjagade djur. Nationalparken är ändå relativt säker.
Hoppfull turism
Något som hjälper djuren är turismen. Både i Indien och i östra och södra Afrika generar turismen stora inkomster, som kan säkra djurens överlevnad. Om det finns sätt så att folk ser att de tjänar pengar på djuren i levande skick, är detta positivt.
Ola Jennersten är docent i zooekologi och har arbetat för WWF med både nationella och internationella naturvårdsfrågor i 25 år, speciellt kring frågor som rör tigrar och arthandel.Tom Svensson är bevarandefotograf. Genom sina bilder försöker han påverka människor för att vi ska bevara hotade arter och habitat. De är båda två medlemmar i /N Naturfotograferna.
Samarbetet mellan Jennersten och Svensson har resulterat i en spännande och läsvärd bok med otroligt vackra bilder, med tre av värdens största och mest fascinerande djur som fotomodeller.
Att köpa den här boken är också ett sätt att bidra till att de utrotningshotade djuren ska ha en chans att få överleva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.