fredag 18 november 2016

Urtidsdjur för nybörjare

Johan Egerkrans. Foto Belinda Graham.

Stora katter och ännu större sengångare för små läsare

Känner du till entelodonten som levde i Europa för 30 miljoner år sedan? En förgångare till våra dagars grisar, men denna skulle det vara svårt att göra bacon av. Det latinska namnet betyder perfekt tand och helvetesgrisen har rejäla huggtänder, nästan värdiga en T-Rex unge.


Det är kul att tänka på de stora varelserna som funnits för länge sedan, så långt bort att knappt inte kan fatta det, och för så länge sedan att man knappt kan fatta det, och som har så långa namn att man knappt kan säga dem ... men det är ju det som är så himla härligt! Att rabbla långa namn som konstiga ramsor ger språkglädje och upptäckarglädje.
Johan Egerkrans
Första urtidsboken
ISBN:  9789132168888
Förlag: B. Wahlströms


Johan Egerkrans. Foto Belinda Graham.
Johan Egerkrans. Foto Belinda Graham.
Eller har du tänkt på hur föregångaren till våra dagars kattdjur ser ut, en mycket avlägsen släkting till våra spinnande huskatter? Den sabeltandade katten smilodon levde i Nord- och Sydamerika för "bara" 10 000 år sedan. Dessa stora "monster" har verkligen funnits på riktigt och blir nu kändisar i en ny bilderbok av Johan Egerkrans.
Första urtidsboken är en slitstark pekbok med nio spännande urtidsdjur. Fantasi och humor i illustrationerna blandas med härliga, långa tungvrickarnamn och korta fakta om varje djur.
Från Nordiska gudar och väsen till urtidsdjur
Johan Egerkrans är ett välkänt namn inom barnboksvärlden och fantasyvärlden. Hans senaste stora verk Nordiska gudar pryder sin plats bredvid Nordiska väsen, som också har kommit ut som målarbok. Dessa två tunga praktvolymer passar på finaste hyllan för folianter, moderna klassiker inom sagans och mytologins värld.
Johan säger att han brinner för det fantastiska och övernaturliga, men också att han vill hålla sig till "fakta" eftersom "jag har inte fantasi att hitta på något själv" (ett uttalande som i och för sig motsägs av den fantasi Johan uppvisar i sina illustrationer).
Alla hans stora boksuccéer är inom fackboksgenren. Johan Egerkrans har ett speciellt sätt att ta sig an gamla sagor, sägner och legender. I inledningsordet till Nordiska gudar hyllar Peder Madsen Egerkrans som en nutida arvtagare till John Bauer, den som för arvet från Bland Tomtar och Troll vidare.
Stort spelrum för humor och upptäckarglädje
Men Johan Egerkrans har en helt annan stil, där humorn får större spelrum, i de böcker som rekommenderas för 0-3 års åldern. Materialet är stark kartong som håller för omild behandling och en del bett (förutsatt att du inte ger boken till en sabeltandad tiger). Första monsterboken och Första dinosaurieboken följs nu upp med Första urtidsboken, där fantastiska djur från verklighetens förr-i-tiden värld presenteras.
Första urtidsboken presenterar stora djur som alla har funnits på riktigt, någonstans i världen, för mycket länge sedan. Kanske för 30 miljoner år sedan. Kanske för 10 000 år sedan. På omslaget till boken ståtar jättekatten smilodon, en sabeltandad katt med knivskarpa tänder, som levde i Nord- och Sydamerika för 10 000 år sedan. Namnen är jättelånga, skojiga tungvrickare, både på svenska och på latin.
Vad är en mortelsvans?
Vad sägs om ett jättebältdjur som heter doedicurus? Det är latin för mortelsvans. Många föräldrar idag vet inte vad en mortel är, och det är förmodligen ett nytt ord för alla 0-3 åringar. Men det är det som är så härligt med den här boken. Den tar ut svängarna för vad man kan förvänta sig av en bilderbok för 0-3 åringar.
Många bilderböcker och pekböcker som vänder sig till barn är så tillrättalagda. Man ska bara visa upp vad som är känt och tryggt för barnet, man ska bara ha korta ord, helst bara en eller två stavelser, och bilder på napp, nalle, vovve, äpple. Och en massa bebisbilder i alla dessa oändliga bebisböcker som ska få barnet att vänja sig vid småsyskon. Siffrorna, om de finns några, ska begränsa sig till 1- 10.
Det är så himla coolt att utmana vad genren bilderbok för 0-3 åringar står för. Alla små barn är inte intresserade av bebisar. Eller att bara titta på bilder på äpplen och nappar.
Utmanar genrens konventioner
Det är kul att tänka på de stora varelserna som funnits för länge sedan, så långt bort att knappt inte kan fatta det, och för så länge sedan att man knappt kan fatta det, och som har så långa namn att man knappt kan säga dem ... men det är ju det som är så himla härligt! Att rabbla långa namn som konstiga ramsor ger språkglädje och upptäckarglädje. Världen är inte liten och bebisaktig och begränsad och språket är inte litet och enstavigt. Allt kan bli precis hur stort som helst ! Och siffror kan följas av hur många nollor som helst! Nollor som gör saker större. Inte mindre.
Många av djuren finns kvar än idag i mycket mindre former, men det är roligt att tänka på hur annorlunda allt var för 10 000 eller 30 miljoner år sedan, när de stora föregångarna till vår tids vilda och tama djur vandrade runt på Jorden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.