måndag 1 augusti 2016

FILM: Spotlight - Årets bästa film, en Oscarsvinnare utan tydliga hjälteroller

Nedtonade filmstjärnor i Spotlight teamet.


Tänk på den prisbelönta, kritikerrosade filmen om Watergateskandalen, Alla presidentens män, och du kommer direkt att tänka på hjältarna, journalisterna, de två filmstjärnorna Robert Redford och Dustin Hoffman. Förmodligen mer än President Nixon och vad skandalen egentligen handlade om.
Spotlight teamet blev världsberömt när de avslöjade en pedofilskandal inom katolska kyrkan iBoston

Nedtonade filmstjärnor i Spotlight
Nedtonade filmstjärnor i Spotlight
Spotlight 

Regissör: 
Regi: Tom McCarthy 

Skådespelare: 
Medverkar flera skådespespelare 

Land, år: 
USA, 2015

Universal Sony Pictures Home Entertainment

Oscarsvinnare har inga tydliga hjälteroller

Spotlight belönades i år med två prestigefulla Oscarsstatyetter --- en för bästa film och en för bästa originalmanus. Totalt har Spotlight håvat in 71 olika priser och 138 nomineringar. Men i Spotlight finns inga hjältar och inga filmstjärnor.
Nedtonade stjärnor, blek färgskala
Men vänta nu ... I rollistan finns Michal Keaton (före detta Batman), Mark Ruffalo (som just nu är aktuell som Hulken i den nya Avengers filmen) och Rachel McAdams (som varit med i otaliga framgångsrika dramer och romantiska komedier). Men de känns inte som filmstjärnor eller hjältar, trots att de alla tre spelar journalister i det grävande teamet Spotlight på lokaltidningen The Boston Globe. Alla är så nedtonade och grå, liksom tidningsinteriörerna, i den platta, tråkiga byggnaden, och de gräver och gräver och det tar tid och arbetet är oglamouröst.
Mark Ruffalo går kutruggig genom hela filmen, som om tyngden av det som de håller på med är för mycket för hans rollkaraktär, och kläderna går i en nedtonad grå-beige skala.
Den största historien någonsin brädades av 11 september
Spotlight teamet på The Boston Globe blev världsberömt när de avslöjade en pedofilskandal inom katolska kyrkan i Boston. Men det visade sig att det inte bara var i Boston som det fanns pedofiler, de fanns överallt, och kyrkan skyddade dem. Teamet försökte attackera och avslöja systemet, inte hänga ut enskilda individer. Det är viktigt att tänka på att det är en liten lokaltidning som hittade det här stora scoopet, inte någon av de stora kända tidningarna i Amerika.
Idag finns det knappt resurser för den typ av tidskrävande journalistik som de sysslar med i filmen. En bra story kan ta ett år. Just den här storyn tog ännu längre tid, eftersom den 11 september 2001 kom emellan. Efter uppskakande attackerna mot World Trade Center var det inte rätt tid att komma med en attack mot kyrkan. Storyn fick ligga på is ett tag.
Ingen är utan skuld
Spotlight är en ovanlig amerikansk film, utan stora åtbörder, utan hjältar och utan klimax med pampig musik. Ingen i Boston är utan skuld till att kyrkan skyddades så länge som den gjorde - bland de skyldiga finns till och med The Boston Globe och medlemmar i Spotlight teamet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.