torsdag 17 mars 2016

Susanna Rosén - Perenner för trädgårdar från norr till söder

  

Favoritblommorna som återkommer år efter år!

Alla vill väl lyckas med sin trädgård. Sin kolonilott. Sin balkonglåda. Sina krukor. Eller vad man nu har att odla. Perenner är ett bra tips för att lyckas. Perenner är lika älskade av nybörjare som av dem som söker efter något alldeles extra och ovanligt.

 


Många perenner är tacksamma, sköter sig själva och förökar sig glatt - vilket är roligare att se än att ogräs förökar sig.

Susanna Rosén
Perenner för trädgårdar från norr till söder
ISBN: 9789155262631
Förlag: Bokförlaget Semic



 
Det finns många att välja bland i olika blomfärger men framför allt med olika uttryck och växtsätt. Boken Perenner handlar om fleråriga örter från olika delar av jordklotet, som är härdiga i vårt klimat. Bilderna är från hela Sveriges land, men även från engelska trädgårdar och från anrika Chelsea Flower Show.
Är du inte redan förälskad i perenner, kommer du att bli det när du läser Susanna Roséns inspirerande bok.
Ett alfabete med perenner (även de giftiga!)
Alla växterna står upptagna i alfabetisk ordning enligt deras vetenskapliga namn.
Vilket innebär att Stormhatt, vars vetenskapliga namn är Aconitum, kommer alldeles i början. Med förföriskt vackra bilder och en varning om att alla arterna är giftiga och det gäller hela växten. Herregud, man har ju just läst Pastor Viveka och tanterna, där folk dog som flugor, förgiftade av stormhattsgift ... den vågar man ju inte ha i sin trädgård, om Pastor Viveka kommer förbi och snokar. Fast hon är ju en fiktiv karaktär. Och det kan vara bra att påminnas om att alla blommor inte är till för att strös över en tårta och smaska i sig. Härligt vackert men farligt - många blommor är gjorda för att beundras på avstånd. Inte för att strös över kakor i bersån.
Underskatta inte vackra blad
Susanna Rosén har ofta personliga och trevliga kommentarer av varje växt. Som att Funkia är lika trevlig när man bara har de fantastiska bladen som när den blommar och att det finns de som har doftande blommor - som Guacamole. Vilka jordmåner som passar bäst, för olika blommor, när de blommar och vilka som blir höga, låga, marktäckare osv. och vilka som korsar sig hejvilt med varandra. Är man kontrollfreak är det inte lätt, är man förtjust i överraskningar gör det inte så mycket.
En regnbåge kommer inte på beställning
Regnbågslupiner trivs t.ex. bäst i jord där det redan funnits lupiner. Men när de sår sig vidare återgår de oftast till ursprungsstatus - och blir alla blå. Kanske inte vad man väntat sig när man planerat en regnbåge. Och få växter är så promiskuösa som aklejan. Har man flera aklejor i trädgården kan man vara säker på att de korsar sig med varandra och fröplantorna kan se ut lite hur som helst. Men det där är ju också en del av charmen. Överraskning, överraskning, överraskning. Bara lite frustrerande för den som vill ha kontroll över sina trädgårdsväxter.
Många perenner är tacksamma, sköter sig själva och förökar sig glatt - vilket är roligare att se än att ogräs förökar sig.
Det finns perenner för varje jordtyp
Daggkåpor, sippor, nejlikor, nävor, plister, prästkragar, veronikor ... alla är de perenner. Det finns något för alla jordtyper, för torr jord, fuktig jord, för sol, för skugga, för norr, för söder ... Det är omöjligt att inte gilla perenner. Och det är nästan omöjligt att misslyckas med dem, i alla fall om man följer Susanna Roséns tips. Perenner sköter sig ju (nästan) i stort sett själva.
Belinda Graham


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.