tisdag 29 mars 2016

Angela Merkel --- Drömmen om en resa till USA gick i uppfyllelse med råge


Angela Merkel (inbunden)
En mycket privat politiker.
 
--- Drömmen om en resa till USA gick i uppfyllelse med råge

                   
Stefan Kornelius
Angela Merkel
Översättning: Linus Kollberg
ISBN: 9789175453668
Historiska Media


Angela Kasner föddes i DDR, i ett land som idag inte längre finns. Hon blev bäst i sin klass i ryska och belönades med en resa till Moskva, där hon köpte sin första skiva med The Beatles. Som fysikstudent träffade hon Ulrich Merkel, de gifte sig (vilket gjorde att man i DDR hade lättare att få en lägenhet) och separerade sedan några år senare. Det är med efternamnet Merkel som Angela Merkel blivit känd som en av världens mest inflytelserika politiker.

Såg fram emot att fylla 60

Angelas första karriär var inte inom politiken (en f.d. DDR politiker hade inte haft en särskilt lyckad karriär i dagens Tyskland) utan inom fysiken. Merkel var en briljant fysiker och såg fram emot sin 60-års dag, för då skulle hon belönas med ett utresevisum till ett västland. Resan skulle gå till USA, till Kalifornien. När Angela Merkel är 35 år finns plötsligt inte DDR längre. Nu har hon varit i USA fler gånger än någon kan räkna - långt innan 60 års dagen. Kalifornien är fortfarande hennes favoritställe för en avkopplande semester.

En mycket privat superkändis

Angela Merkel är idag en superkändis, ändå är det få som vet något om henne. Hon är en privat person och delar inte med sig av sig själv via moderna media, via twitter (som Carl Bildt) via tjocka självbiografier som hon själv har skrivit (som Hillary Clinton) eller via öppenhjärtliga publikfriande intervjuer (som många ledande presidenter).

Författaren till boken verkar inte heller ha fått tillgång till Angela Merkel, han läser tidningsartiklar och följer TV-kanaler precis som alla andra.


Angela Merkel - en varm och humoristisk person

Hillary Clinton skrev i sin senaste självbiografi att Angela Merkel är bland de roligaste personer hon träffat. En varm och humoristisk person.
Det märker man absolut ingenting av i den här boken. Det måste vara den tyske politiske författarens fel. Hon verkade mycket roligare i Hillarys bok. Och Angela Merkel har ju levt ett långt, varierat och spännande liv, det borde kunna bli en mycket spännande biografi, men bitvis är det lika roligt att läsa som standardsvaret “inga kommentarer”. Det tycks inte gå att få fram något nytt och intressant om Merkel. Hon har inte intervjuats för boken, hon har inte skaffat en spökskrivare eller beslutat sig för att skriva en bok själv. Då Hillary Clintons senaste bok, Svåra val, en tjock telegesten som faktiskt bara täckte fyra år av hennes liv, var otroligt spännande och en intressant titt bakom kulisserna  - där Hillary träffar allt från alla höjdare man hört talas om till helt vanligt folk och berättar personligt om alla sina möten - är detta en relativt tunn volym som inte säger så mycket. Det handlar mest om tysk inrikespolitik och tysk utrikespolitik och händelserna ligger för nära i tiden för att man ska kunna dra några långtgående slutsatser.

Kvinnliga politiker granskas hårdare - och annorlunda


Sedan finns det många irriterande partier där man som läsare tänker: “Det där är typiskt hur de jämt granskar just kvinnliga kändisar och kvinnliga politiker och typiskt hur de skriver om dem! De där journalisterna har gjort upp en väldigt godtycklig måttstock och har en hel arsenal av andra ord vikta för kvinnliga politiker!”

Hillary Clinton undvek detta genom att skriva själv,. Det ska bli intressant att höra den verkliga historien den dagen Merkel också beslutar sig för att skriva själv --- eller prata med någon som skriver ner hennes livshistoria på riktigt. Så stor del av toppolitikers liv utspelar sig i sammanhang och på ställen där ingen annan har tillträde.


Samtidspolitiken - för nära i tiden för utvärdering

Kan man något om Angela Merkel får man egentligen inget nytt, mest en återupprepning av tidigare kända fakta (och ständiga upprepningar om  att hon är en väldigt privat person) och boken är för tunn för att verkligen gå på djupet om Tysklands samtidspolitik. Dessutom ligger mycket för nära i tiden för att kunna utvärderas ordentligt. Det är t.ex. svårt att förstå att tyskar i allmänhet och tysk media i synnerhet verkar skylla på Angela Merkel för att det finns flyktingar från Syrien i landet. Det är ju inte Tyskland som förklarat krig mot Syrien. Det konstiga är väl snarare att inte fler länder försöker ta emot och hjälpa flyktingar - eller så är det inte konstigt alls, om hjälpa till är allt som behövs för att få den allmänna opinionen mot sig. Ett politiskt självmord.

Sista kapitlet är inte skrivet än

Som författaren själv påpekar - sista kapitlet är inte skrivet än. Vi vet inte hur det går med flyktingkrisen. Vi vet inte hur det går med ekonomin. Vi vet inte hur det går med Europa. Vi vet inte hur det går med Amerika. Vi vet inte hur det går med nästa val. Kort sagt: Vi vet inte hur det går med någonting. Författaren hade kunnat göra en slutplädering genom att citera snusmumriken - allting just nu känns osäkert och det är det enda som är säkert. Men så brukar det väl vara med politik? Sista kapitlet är aldrig skrivet. Det kommer hela tiden nya kriser och nya möjligheter.

Läs även: Svåra val av Hillary Clinton.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.