måndag 9 november 2015

Vikingatiden slår tillbaka - med ”den nye Röde Orm”




Martin Widmark
Martin Widmark. Foto: Belinda Graham


The Empire Strikes Back” är en klassiker bland alla Star Wars fans. Imperiet kommer alltid tillbaka! Även om Sverige faktiskt en gång varit Stormakt och haft ett Imperium är det inte den delen av svensk historia som är populärast - det är snarare Vikingatiden. Vikingatiden Kommer Alltid Tillbaka! “The Vikings strike back!”, så att säga.


På Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg var de svenska författarna de mest omsvärmade. Och “Mr. LasseMaja himself” - alias Martin Widmark - är förmodligen den ende som kan tävla med Jan Guillou och Camilla Läckberg i popularitet. Och han gör i princip samma sak som sina författarkollegor - deckare och historiska romaner - fast för barn.
Att träffa Martin Widmark är som att träffa en liten sol av positiv energi.Martin Widmark är lycklig över lanseringen av LasseMaja serien i Kina, stolt över boken han gjort tillsammans med Louise Hoffsten (Där orgierna dansar) och dessutom helt uppslukad av sitt vikingaprojekt, HalvdanViking. Widmark tycks ha hur mycket kreativ energi som helst, och ju mer han jobbar desto roligare har han. Halvdan Viking är i år inne på bok fyra i serien.


Begränsningar och tidspress föder kreativitet

Widmark berättar för mig att han jobbade som bildlärare och hans attityd till kreativitet är att om man säger gör vad som helst i vilket material som helst blir valfriheten för stor.
-Säger man “stilleben, blyertspenna, 2 gånger 2 centimeter på vitt papper, ni har fem minuter på er” kan man få fantastiska resultat! menar han.
Begränsningar och tidspress föder kreativitet. I alla fall hos Martin Widmark. Han sätter upp sina ramar - och så kör han på i full fart.

Avlägsna släktingar till Maja och Röde Orm

LasseMaja serien är deckarböcker där barn får lösa mysterier och Helena Willis ritar. Den nya serien Halvdan Viking handlar (föga överraskande) om vikingatiden - och den kavata flickan här heter Meia (och verkar vara en avlägsen släkting till barndeckaren Maja!). Men detta är inte historiska böcker, det här är skrönor i värsta Frans G Bengtson stil. Helt enkelt Röde Orm för barn.
Bilderna är större än 2 gånger 2 centimeter men de är i blyerts - och av en kunnig illustratör och arkeolog, Mats Vänehem.
“Röde Orm för barn” låter förresten “catchy.” “Arn för barn” --- låter träffande, men mer som något Halvdan Viking själv skulle ha skaldat ihop.

Asagudarna v/s Jesus Kristus – vem vinner?Ännu en föräldralös pojke i litteraturens värld!

Halvdan är en av litteraturens många föräldralösa eller nästan föräldralösa pojkar - han bor hos smeden Björn där hans pappa har lämnat honom för flera år sedan. Han skulle resa till Miklagård och lovade att komma tillbaka. Han kom inte tillbaka. Smeden Björn uppskattar Halvdan för hans förmåga att skalda - alltså tänka ut fyndiga rim. Detta var en färdighet som stod högt i kurs under vikingatiden och barn som läser sagorna om Halvdan kommer säkert också att uppskatta de putslustiga verserna, lika mycket som smeden Björn.
Halvdan bor i Östbyn och tror på asagudarna. I Västbyn bor rivalerna - de tror på den kristna guden. Östbyn och Västbyn har en sådan där smågnabbig rivalitet som påminner om de båda rövarbanden i Ronja Rövardotter - och i den första boken i serien, Hövdingens bägare,  försöker hövdingen i Västbyn lura hövdingen i Östbyn. Det går inte väl, för Halvdan får nys om planerna från en flicka i Västbyn, Meia, som gillar rent spel.

Därmed har seriens Romeo-och-Julia-par sett dagens ljus. Eller snarare Birk-och-Ronja par. Tillsammans klarar de båda barnen det mesta.
Främlingens gravhandlar om gravplundring och en sedan länge gömd skatt. Halvdan lyckas rädda både Östbyn och Västbyn från attack genom att mixtra med ett par runor. Vargens hjärtahandlar om vikingatidens grymma offerriter - Meia ska offras för att ge ett skepp god tur, men Halvdan och smeden Björn räddar henne genom Halvdans list och Björns råstyrka. Slutet av Vargens hjärtaär något av en cliffhanger - vi förstår att Halvdan har bestämt sig för att hitta sin pappa, han som lämnade honom hos smeden Björn för många år sedan och aldrig kom tillbaka.

Miklagård nästa!

I Forsens drottning fortsätter detta äventyr - Meia, Halvdan och Björn tar alla jobb som roddare på en båt som ska till Miklagård. Det är inte lätt att hitta spår efter Halvdans pappa Leif, för allt han minns av sin pappa är just att han hette Leif och att han gillade att spela tärning. Miklagård är Vikingatidens namn på Istanbul, så vi kan vänta oss en lång och farofylld resa. Detta äventyr kommer att fortsätta i nästa bok, Miklagårds lås.
Dessförinnan har det blivit lite “romance” mellan Halvdan och Meia - han har pussat henne på näsan, av pur lycka att de sluppit ifrån en slavhandlare som kidnappat dem. Man kan räkna med att det blir många strapatser för Halvdan och Meia även i fortsättningen!
 
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.