torsdag 5 november 2015

Twilight 10 år NU med en nyutgåva och en ny början!

           

Om jag kunde drömma (inbunden)
För tio år sedan mötter Edward och Bella.
För tio år sedan lanserades Om jag kunde drömma - den första boken i sagan om Bellas och Edwards omöjliga kärlek. Hon är människa. Han är vampyr. Ändå känner de att de hör ihop

Tre saker var jag absolut övertygad om. Den första var att Edward var vampyr. Den andra var att det fanns en del av honom och jag visste inte hur stark den delen kunde vara som törstade efter mitt blod. Och den tredje var att jag var villkorslöst och ohjälpligt förälskad i honom.

Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Hon förväntar sig att hennes nya liv ska bli lika långtråkigt som staden själv. Men när hon träffar den gåtfulla och förföriska Edward Cullen tar hennes liv en oväntad och farlig vändning. Edward har länge lyckas hålla sin identitet som vampyr hemlig. Men nu går ingen säker, minst av allt Bella som är den person Edward håller mest av. Edward och Bellas förhållande balanserar på knivseggen mellan begär och livsfara.

Intensivt spännande fångar Om jag kunde drömma kampen mellan att trotsa sina instinkter och att tillfredställa sina begär.

Decenniets kärlekshistoria och den bok som startade den nya vampyrvågen. Men egentligen är detta mer en high school roman, en klassisk coming of age story - fast med några paranomala inslag.

          
NU är Twilight aktuell igen!


Om jag kunde drömma/ Liv och död : Jubileumsutgåva (inbunden)
Rött äpple och grönt äpple i ny fruktsallad.
Upplev kärlekssagan Twilight igen - på ett helt nytt sätt ...!
För 10 år sedan släpptes den första boken i Stephenie Meyers succéserie Twilight och det firas i stor stil! Nu släpps nämligen en jubileumsutgåva av boken. Den innehåller, förutom första boken i original, en helt nyskriven version av Om jag kunde drömma där kärlekssagan är densamma, men med en stor skillnad - huvudrollskaraktärerna har bytt kön.

I Om jag kunde drömma / Liv och död möter en mänsklig tonårskille en kvinnlig vampyr och blir kär. Upplev den omåttligt populära Twilightsagan en gång till, men på ett helt nytt sätt!

Stephanie Meyer har inte nöjt sig med att göra Bella till Beau och Edward till Edith. (Fast hon stavar det Edythe). Hon har även bytt kön på alla Edwards syskon, det är nu mamma Cullen som är den berömde läkaren, det är Erica, inte Eric, som hälsar Beau välkommen till Forks skola, och som blir rival till en kvinnlig Mike och Edythe när det gäller att fånga Beaus kärlek ...

Vad som INTE förändrats, sorgligt nog, är att Beau bor hemma hos pappa Charlie, medan den oansvariga mamma Renée vimsar runt med en yngre karl. Varför? Vore det inte coolt med en kvinnlig sheriff, som i Vampire Diaries, som är samvetsgrann och håller koll, medan mannen René sticker iväg med en yngre kvinna ... Det är ju oftast det ser ut i den amerikanska verkligheten.

Vad det gäller intrigen i Liv och död .... Beau är inte Bella, han är lättsam och inte så sur och jobbig som Bella. Ändå är det mycket tveksamt om Twilight skulle sålt om det var Beau plus Edith som skulle ha marknadsförts. För det första heter tjejen som den tråkigaste tjejen i Downton Abbey (fast hon stavar det annorlunda). För det andra är den manliga versionen av Alice inte alls lyckad. För det tredje är det svårt att tänka sig att Jessamine Hale stred i det amerikanska inbördeskriget och hade hand om si och så många män. Eller kvinnor. OM nu allt ska bytas ut. För det fjärde ... Många har försökt förklara varför historier som Twilight och True Blood slår, och de har det gemensamt att de har en alldaglig tjej i huvudrollen som blommar upp när någon inser att hon är speciell. En alldaglig kille med blek hy och finnar, en kille som inte kan nåt om matte, sport, bilar, dataspek och som är allmänt klumpig och tystlåten och kör en rostig gammal bil ... att alla tjejer, både i skolan och bland varulvar och vampyrer skulle vara intresserad av honom är helt enkelt OTROLIGT.

Om ni minns slutet på Twilight serien så utmynnade allt i en vårdnadsstrid mellan Cullens och Volturi om vampyrbebisen Renesme som Bella hade fått. Kvinnliga vampyrer och varulvar är sterila i Meyers värld, och allt i handlingen går ändå ut på att skaffa barn. De kvinnliga vampyrerna är så lessna att de inte kan få barn. Mest av allt Esme och Rosalie. Även den kvinnliga varulven Leah är lessen och känner sig som en freak.

Vart ska handlingen gå när Beau väljer mellan en steril vampyr och en steril varulv? Är Edythe lika mycket emot sex före äktenskapet som Edward? Det vore intressant att se Meyer försöka fortsatta.
När hon nu glatt hävdar att kärlek är kärlek och alla kärlekshistorier är lika mycket värda och dedikerar den nya boken till sina tre barn.

Författare: Stephanie Meyer
Titel: Liv och död, Om du kunde drömma
Förlag: B. Wahlströms


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.