fredag 13 november 2015

FILM: St Vincent - Bill Murray i en klassisk Bill Murray roll

Love Thy Neighbor.





Vänta bara tills Lille Fauntleroy dyker upp
och tinar upp den grinige gamle gubben!
"Vincent (Bill Murray) är en gammal Vietnamveteran, vars envisa hedonistiska livsstil mest går ut på att dricka, spela på hästar och gå på strippklubb. Men när 12-åriga Oliver (Jaeden Lieberher) och hans ensamstående mamma (Melissa McCarthy) flyttar in i huset bredvid, förändras saker och ting.

St Vincent är som en modern Lille Lord Fauntleroy historia. Oliver är oemotståndlig och får den sure gamle gubben att tina upp. Den gamle gubben lär lillkillen att stå på sig och slå ner sina mobbare, eftersom han bara har en mamma har han ju ingen som kan lära honom att puckla på plågoandarna.

Vincent visar sig vara mer än en grinig gammal gubbe, han älskar sin katt, han älskar sin fru som bor på ett dyrt ålderdomshem och hälsar på henne trots att hon inte minns honom. När hon dör gör testamentet att han kan betala sina spelskulder och låta strippan (Naomi Watts) och hennes bebis flytta in till sig.


St Vincent innehåller rader av klyschor. Som vanligt har gamla kvinnor ingen annan roll än att vara gaggiga alternativt testamentera pengar så att alla andra ska bli lyckliga. Den gamle mannen har däremot ihop det med en kvinna som är tre gånger så ung som han själv - och att supa och spela och lära lillkillen hårda tag är det som är ett måste, för den mesiga mamman som jobbar på sjukhus kan ju inte vara en bra manlig förebild.


Motsvarande filmgenre där en bra kvinnlig förebild visas upp är i stort sett obefintlig. Det är alltid mannen som behövs.


Behållningen av St Vincent är Oliver (Jaeden Lieberher) som är fantastiskt rolig, utan att försöka vara rolig, i varje scen. Han är ett naturbegåvat litet skådespelargeni. Bill Murray fungerar med Jaedens Oliver, men i alla scener där Oliver inte är med står filmen stilla och det blir bara dötid. Murray gör ännu en Murray karaktär, något Lost in Translation, som man sett förr, och alla scenerna med Naomi Watts (med överdriven östaccent) är bara pinsamma. Hon hade inte behövt vara med i filmen över huvud taget. Det hade varit bättre att göra Oliver till huvudperson och ha fler scener med hans liv i skolan, hur relationerna med hans kompisar utvecklas, för som det är nu får Oliver plötsligt kompisar bland mobbarna utan att man ser hur. Det är bara helt oförklarligt. Att klippa till någon i nyllet visar inte precis på social kompetens.


St Vincent är delvis bra, men delvis hade den kunnat klippas annorlunda och det påklistrade lyckliga slutet med storfamilj är både långsökt och lika pinsamt som Naomi Watts öststatsklyscha till rollfigur.

St. Vincent vann publikens pris vid filmfestivalen i Toronto och blev även tvåfaldigt Golden Globe-nominerad för ”bästa komedi” och ”bästa manliga huvudroll i komedi”.



Regi: Theodore Melfi
Titel: St Vincent
Medverkande: Bill Murray, Melissa McCarthy, Naomi Watts, Chris O'Dowd, Terrence Howard,
Jaeden Lieberher, Kimberly Quinn, Lenny Venito, Nate Corddry, Dario Barosso, Donna Mitchell
Ann Dowd, Scott Adsit, Reg E. Cathey, Deirdre O'Connell m.fl.

USA, 2014
Scanbox Vision



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.