torsdag 12 november 2015

FILM: Self/Less - Död man lever - igen!




Ryan eller Ben?
2012, Elysium och Interstellar handlar alla om hur de som har råd lämnar jorden och börjar om på nytt, i ett nytt designat paradis. Som kanske ser ut som Beverly Hills. Alla är rika, alla har pool, allt är artificiellt - alla är lyckliga? Om detta är det nya paradiset i sci-fi kommer Self/Less med det nya "leva för evigt". Beställ helt enkelt en ny, ung och frisk kropp.

Förlagan här är John Frankenheimers film Död man lever (1966). Handlingen har uppdaterats med en rad ytterligare komplikationer.  Värdkroppen visar sig t.ex. hysa någon annan.

Det hela blir som i sci-fi filmen The Host , baserad på Stephenie Meyers succéroman. Ska den nya personen få ha kroppen, eller ska den gamla personen lyckas kämpa sig tillbaka?


Ben Kingsley spelar  miljardären  med det isymboliska namnet Damian Hale och kroppen han köper ska vara "framodlad" alltså ett tomt kärl som Hale kan bo i. Kroppen spelas av Ryan Reynolds.
Men kroppen visar sig ha minnen av ett tidigare liv. Han heter Mark och är veteran från armén. Han har en familj som han vill komma hem till.


Vetenskapligt håller inte filmens upplägg, däremot filosofiskt. Damian konfronteras med Marks tidigare liv och hans fru och dotter. Mark får lära känna Damians dotter.

Men storyn tar efter ett tag en helt ny vändning och blir mindre filosofisk, mindre The Host och mer Jason Bourne i action tagen.


Filmens provokation försvinner, vilket är synd, och det lyckliga slutet känns mer än lite påklistrat, men delar av filmen är smart och egensinnig, vilket passar en Tarsem Singh film. Hans tidigare egensinniga verk omfattar The Cell och The Fall. Början av Self/Less är precis lika bra!


Regi: Tarsem Singh
Titel: Self/Less    
Medverkande: Ben Kingsley, Ryan Reynolds, Natalie Martinez, Matthew Goode, Michelle Dockery m.fl.
USA, 2015
Noble Entertainment



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.