tisdag 17 november 2015

FILM: Misson Impossible Rogue Nation - Bästa actionfilmen hitintills!



Karaktären James Bond återuppstår gång på gång med nya ansikten och slåss mot samma gamla Spectre. Mission Impossible filmerna är och förblir ett med Tom Cruise. Han producerar, scoutar coola platser att spela in på, fixar med manuskriptet (storyn är kung, snygga scener som inte är spännande skrotas) och gör sina egna stunts som huvudrollsinnehavaren Ethan Hunt.

Tom  Cruise i centrum.
Likheterna med Bond-filmerna är att även Mission Impossible har en spök-lik motståndare. Inte spöket spectre utan spöket syndikatet. Vad de vill uppnå, varför de mördar österrikes kansler på operan, varför de iscensätter terrordåd och kontrollerar banker förklaras aldrig. Men Sean Harris är en bra skurk, han säger bara att de slutat slåss för status quo och siktar istället in sig på förändring. Mer behövs inte, vi tittar på Mission Impossible för action, inte för filosofiska utläggningar. Och ett står klart: Syndikatet består av ex-agenter som slutat jobba för sina respektive länder och istället jobbar för sig själva. Men vem startade Syndikatet och varför?


En infiltratör, Ilse Faust spelad av Rebecca Fergusson, försöker ta reda på det. Men spelar hon dubbelspel samtidigt som hon är dubbelagent? Hon hjälper Ethan Hunt, hon hjälper Lane, men hon flyr samtidigt från dem båda.
Det visar sig finnas en tredje part inblandad ...


Vansinniga och vansinnigt underhållande actionscener följer på varandra och man sopar snabbt undan alla logiska invändningar. Samtidigt är Fergussons och Cruises respektive karaktärer som gjorda för varandra.


Ilse Faust har filmen igenom ett musiktema som bygger på Turandot. I den operan ställs tre gåtor. Faust kommer med tre alternativ.


Som Hitchcock-fan är det omöjligt att inte älska ”Mannen som visste för mycket”-inspirerade krypskyttscenen på Wien-operan, med det dödliga skottet inprickat i crescendot på ”Turandot”-arian ”Nessun dorma”.


Slutscenerna med jakten till fots genom Londons kullerstensgator är också spektakulärt vackra och spännande. Som gammeldags spionfilmer med en modern twist.


Stuntinslagen – inklusive Tom Cruises på utsidan av ett fraktflygplan i filmens öppning – är gjorda med antingen stjärnorna själva eller med stuntmän. Det märks, det känns mer äkta än alla dessa CGI ersättningar. Det är farligt på riktigt. Och när Ethan Hunt ska hålla andan i tre minuter under vatten för att genomföra ett "omöjligt uppdrag" gör Cruise detsamma. Gör alla undervattensscenerna själv.


Skillnaden mot Bond är att Mission Impossible handlar om ett team. Visst finns det en stjärna, spelad av Cruise, men i de senaste två filmerna är man lika intresserad av att dataexperten Benji (spelad av Simon Pegg) ska klara sig. Ytterliggare back up ger Jeremy Renner och Ving Rhames.


Rebecca Fergusons karaktär hade lätt kunnat bli en standard femme fatale, men hon utstrålar hela tiden både kraft och sårbarhet  och gör en sådan intressant roll att detta är den bästa rollen i en Mission Impossible film någonsin. I bakgrunden av all action är detta också en "date-movie" där Ilse och Ethan träffas, har en "dejt" på operan, finner varandra, förlorar varandra, finner varandra igen ... och slutligen förlorar varandra igen.
I en mindre biroll syns Jens Hultén, och regissören/manusförfattaren Christopher McQuarrie har  inflikat några helt omotiverade replikväxlingar mellan Rebecca och Jens på svenska.


Mission Impossible Rogue Nation är den bästa Mission-filmen hitintills. Och helt klart årets bästa actionfilm.


Tom Cruise och Paramount har utlovat att en ny Mission Impossible film, den sjätte i ordningen, ska spelas in 2016. Sannerligen goda nyheter för alla actionfans!


Regi: Christopher McQuarrie.
Titel: Mission: Impossible – Rogue Nation
Medverkande: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Simon Pegg, Jeremy Renner, Vhing Rhames, Alec Baldwin, Jingzhu Zhang m.fl.
USA, 2015
Fox- Paramount

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.