onsdag 30 september 2015

Det surras på Bokmässan 2015


Tre barnboksförfattare: Mari, Beatrice och Laura. Foto: Belinda Graham  
– Bokmässan 2015 visar vikten av att samlas och diskutera vår omvärld. Bokmässan har i år varit mer relevant än någonsin. Författare har lyfts fram, kulturer har mötts och åsikter har brutits mot varandra. Vi är stolta över våra temasatsningar Ungern i fokus, Röster från Island och Yttrandefrihet, säger Maria Källsson som är mässansvarig för Bokmässan.



Det surras på Bokmässan. Det surras om Bokmässan. Som vanligt. Det är som det ska vara.


Nya lanseringar i år på Bokmässan var bland annat Psykologiscenen, Scenen för Hälsa & Livsstil och supersuccén Crime Scene, som bjöd på spännande författarmöten hela lördagen och söndagen. Det hela blev som en nylansering av Deckarlördag, fast Crime Scene bjöd på fantastisk underhållning för alla smaker i hela två dagar.
Alexandra Pascalidou lanserade ny barnbok på Mirando. Foto: Belinda Graham
Alexandra Pascalidou lanserade ny barnbok på Mirando. Foto: Belinda Graham
Annons:

Tema Ungern och Tema Tid
Tema Ungern invigdes av Balassi Institute och med ett tal av Péter Esterházy, som framfördes av Péter Esterházys svenske förläggare Svante Weyler, från Weyler förlag, eftersom Esterházy själv inte kunde komma, på grund av sjukdom. Talet handlade mycket om tid.
Tid är verkligen ett tema som legat i tiden på årets Bokmässa. Mitt i havet av montrar tronar Bookmark förlags två våningar höga monter, där texten TID och bilder på Alex Schulman och Sigge Eklund gör reklam för deras nya bok.
Brombergs förlag firade 40-årsjubileum, där kunde man bland annat hitta Bodil Jönssons nyutgåva Tio tankar om tid och Ian McEwans nya bok Domaren, som handlar om en huvudperson som tiden håller på att rinna ifrån. Det är mycket man inte måste, förkunnar en ny bok av Tomas Sjödin som lanseras på Libris förlag. Lyckan i det lilla av TV-profilen Ernst Kirchsteiger handlar mycket om att ta vara på tiden och att ta sig tid till långsamhet.
I den nya Millennium 4, Det som inte dödar, kämpar Lisbeth Salander både mot skurkar och mot den tickande klockan. Precis som det ska vara i en riktigt bra och rafflande internationell thriller!
Par i publikmagneter
Mest folk i år drog faktiskt INTE Alex & Sigge (vilket var en överraskning) utan systrarna Amanda Schulman och Hannah Widell. Båda paren (Alex & Sigge, Amanda & Hannah) har enormt populära podcasts och podscenen på Bokmässan sände populära program i år igen. Störst folksamling i år blev det när Millennium-författaren David Lagercrantz och TV-profilen och lyckoförfattaren Ernst Kirchsteiger befann sig på samma ställe.

04 Volante förlag med fantastiskt fina böcker Foto Belinda Graham
Volante förlag med fantastiskt fina böcker. Foto: Belinda Graham
Crime Scene på Bokmässan
Nya lanseringar i år på Bokmässan var bland annat Psykologiscenen, Scenen för Hälsa & Livsstil och supersuccén Crime Scene, som bjöd på spännande författarmöten hela lördagen och söndagen.
Det hela blev som en nylansering av Deckarlördag, fast Crime Scene bjöd på fantastisk underhållning för alla smaker i hela två dagar.
Deckare är ett vitt begrepp. Conn Iggulden skriver om mord i historisk miljö. Finns det något mer känt mord än mordet på Julius Ceasar? Laini Taylor skriver fantasy-deckare och hennes trilogi är nu fullbordad. Mats Strandberg, som också sågs på deckarscenen, framstår alltmer som den svenske Stephen King. Efter succén med Cirkeln-Eld-Nyckeln (som han skrev tillsammans med Sara Elfmark Berggren) har han nu skrivit skräckskildringen Färjan. Blir det någon uppföljare? Överlever någon över huvud taget så det kan bli en uppföljare?
Åsa Larssons och Ingela Korsells populära barnboksserie PAX utspelar sig i Mariefred och är en blandning av skräck/fantasy och klassisk deckare. Och serien är i stort sett omöjlig att lägga ifrån sig.
Iskalla deckare
Islänningarna var också populära när de uppträdde på Crime Scene, det finns många iskalla deckarbekantskaper att göra från Island. Röster från Island, som samlade inte mindre än 15 isländska författare på Bokmässan, var en satsning som gav mersmak.
– Alla våra författare är jättenöjda. Att så många människor är beredda att betala pengar för att vara nära böcker och författare känns som ett mirakel. Och vi är glada att få vara en del av det, säger Sigurður Svavarsson, förläggare och projektledare för Röster från Island.
Bazar förlag är ett av de svenska förlag som satsar på iskalla isländska deckare, och som hoppas på framgångar för deckaren Den sjunde sonen av Árni Thórarinsson.
Från Deckarlördag till Seriesöndag
Förr kallades Bokmässans lördag för deckarlördag och söndagen för seriesöndag. Det är inte lika stort fokus på seriesöndag nu, men det fanns ett intressant seminarium med Lina Neidestam och nya Zelda som presenterades av Kartago förlag, Egmont presenterade sin nya Carl Barks-serie med de bästa serieböckerna från 1950-talet och i den internationella EUNIC-montern kunde man avnjuta mässans godaste kaffe, italiensk choklad och se den briljanta, franska serietecknande Catherine Beaunez som tecknade live och gjorde karikatyrer av folk som satt i caféet.

05 Sara Elfmark Berggren och Laini Taylor bytte böcker Foto Belinda Graham
Sara Elfmark Berggren och Laini Taylor bytte böcker. Foto: Belinda Graham
En trilogi av fantasydrottningar
Fantasy är den bästa litteratur som finns, fastslår den charmiga norskan Siri Pettersen, aktuell med Korpringarna - Odinsbarn. Del två i serien, Röta, kom ut på Massolit förlag lagom till årets Bokmässa. Liksom del tre i rosahåriga, amerikanska Laini Taylors fantasyserie, utgiven på Bazar förlag. Den fantasyförfattare som slagit alla rekord är dock den fantastiska, brittiska författaren Sally Green – del två i hennes trilogi kom ut på Semic förlag lagom till Bokmässan. Half Bad och Half Wild sålde slut innan söndagens stora signering. Som fantasy-fan är det bara att konstatera att julafton kom tidigt i år. Och att man måste vara ute tidigt för att lägga beslag på de nya böckerna.
Det finns även svenska fantasyförfattare att lägga märke till – Berghs förlag satsar på Sagan om Turid, en ny vikinga-fantasy-trilogi av Elisabeth Östnäs, och första delen verkar lovande. Östnäs är som en svensk Michelle Paver (Östnäs dotters stora idol) som skriver för något äldre läsare.
Hälsa & Livsstil
Både den nya Psykologiscenen och det utökade Hälsa & Livsstils-området har varit publikmagneter.
– Psykologiscenen är en fantastisk succé. Det har varit över vår förväntan att intresset för psykologi är så stort. Vi hade i snitt 150 personer i publiken torsdag och fredag. Lördag var det ett snitt på 350 personer. Det faktum att vi har med psykologer på scenen som samtalar med författare gör scenen så intressant. Vi hoppas att Psykologiscenen är här för att stanna, säger Emily Storm, projektledare för Psykologiscenen.
Kockteatern och Trädgårdslandet
En stor publikfavorit i repris är Kockteatern, där kända kockar, restaurangägare och kokboksskribenter uppträder, lagar mat live, intervjuas och bjuder på smakprov under fyra dagar.
Vardagslyx med Husmorsorna, Livsnjutarliv med paret Blom, Best of British med tre britter ... det finns något för alla smaker. Samtidigt presenteras vackra trädgårdar, en ungersk kulturträdgård och nysatsningen Tusen trädgårdar av Gunilla CarlssonTusen trädgårdar ska bli Sveriges svar på Englands populära The Yellow Book. Fast lättsammare. Trädgården behöver inte vara så perfekt.
Gunilla Carlsson har provvisat sin egen trädgård, och allt gick perfekt.
– Förutom att katten försvann i tre dagar, det var för mycket folk som besökte dess revir. Annars gick allt bra – och katten kom hem igen när den blev hungrig! berättar Gunilla Carlsson.

06 Husmorsornas nya kokbok Foto Belinda Graham
Husmorsornas nya kokbok. Foto: Belinda Graham
Sticka Pippi Långstrumps strumpor!
Pippi fyller i år 70 år och Pippis hus och Astrid Lindgrens böcker stod att finna i många montrar. Hemslöjden hade som vanligt en egen monter, i år är det sista året med Celia B Dackenberg som redaktör. I hennes Sagornas stickbok kan man bland annat lära sig att sticka Pippi Långstrumps strumpor! Eller varför inte den fina röda klänningen från Ivar Arosenius Kattresan?
Läslovet lanserades
Under Bokmässan lanserades initiativet Läslovet av bland annat Läsrörelsen med målet att vecka 44 ska bli ett läslov, precis som februarilovet är ett sportlov. Bland andra deltog Alice Bah Kuhnke, kultur- och demokratiminister, och Gustav Fridolin, utbildningsminister, i ett seminarium om Läslovet. Det fanns också ett nytt skolspår, med speciellt utvalda seminarier, som lärare kunde välja att följa. Men är ministrar och officiella personer verkligen de främsta läsfrämjarna, hur välvilliga de än försöker vara?
 
07 Mysiga EUNIC café Foto Belinda Graham
Mysiga EUNIC-café. Foto: Belinda Graham
Kul pyssel och roliga aktiviteter med tillgängliga författare
Vad barnen verkade uppskatta mest var allt roligt pyssel och alla händelser i Bonnier Carlsens och Semics monter. Här kunde man höra Katarina Genar berätta om sitt författarskap och bläddra i den nya, lockande Mystiska Skolan-boken. Här kunde man höra Martin Widmark ge författartips eller se Henrik Johansson rita live från PAX-böckerna, medan författarna Åsa och Ingela pratade med barn eller delade ut en gratis lärarhandledning till någon vuxen. Helena Willis berättade om hur Jacques Tati inspirerat henne till LasseMaja-böckerna. Här firade Stina Wirséns underfundiga Vem tio år med pyssel för alla.
Här kunde man höra Jo Salmson prata om sin nya fantasybok eller höra Sarah Sheppard berätta om sitt favoritdjur hajar. Och få en fin hajpåse i tyg att bära hem bokfynden i. Eller till och med springa på Sally Green!
De bästa läsfrämjarna är författare och illustratörer som tar sig tid med läsarna och fansen, och inte skyndar på dem. Som skriver autografer, svarar snällt på frågor de hört minst tio gånger förr och fotograferas med sina unga, eller något äldre, läsare.
Att författarna och illustratörerna vimlar i montern gör dem tillgängliga, mot att de bara sitter på en scen, eller bakom ett signeringsbord där nyfikna snabbt blockeras och motas bort och kön ska minsann expedieras snabbt. Vimmel och tillgänglighet är däremot ett vinnande koncept. Och monterns scen är inte upphöjd, även den känns tillgänglig.

Bokmässemingel i kvadrat. Foto: Belinda Graham
Bokmässemingel i kvadrat. Foto: Belinda Graham
Rekordmånga möten på International Rights Centre
I Bokmässans område för rättighetshandel, International Rights Centre (IRC), har det varit större aktivitet än vanligt, med stort fokus på affärer. Sex kanadensiska agenter och förlag var på plats för första gången. 62 företag deltog i år på IRC som pågick från torsdag till lördag.
Intresset för att ställa ut på nästa års mässa är mycket stort. Redan nu har mer än 200 utställare anmält sig till Bokmässan 2016 och eftersom den svenska Tryckfrihetsförordningen nästa år firar 250 år väljer Bokmässan att ha yttrandefrihet som tema. Fler temasatsningar kommer att presenteras efter hand. Bokmässan 2016 äger rum 22–25 september.
 
a 260444
Åsa Larsson och Ingela Korsell gör PAX tecknet för sina nya böcker. Foto: Belinda Graham
Stora och små frågor
I år skulle man kunna sammanfatta Bokmässan med att stort och smått samsats på ett föredömligt sätt. Inget är för stort eller för litet för Bokmässan. Karin Bojs har en mammut på omslaget till sin förträffliga bok och diskuterar människans ursprung med den lika initierade författaren Lasse Berg. Brittiske Dave Goulson har fått sin bok om humlor översatt till svenska, utgiven på Volante förlag. Omslaget kan mycket väl vara mässans vackraste omslag.
Men boken handlar inte bara om humlor, utan även om miljöpåverkan, miljöförstöring och mänsklighetens överlevnad. Utan humlor och bin som pollinerar – ingen mat för människorna. Som kommer att gå samma väg som mammuten. Eller de redan utrotade humlearterna.
Det är bara att konstatera: det surras om mycket på Bokmässan. Precis som det ska vara!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.