onsdag 26 augusti 2015

FILM: Trash - "Femgänget" på en soptipp i Rio

Här ligger en hund begraven.

You never know what you might find.

När två skräpplockande pojkar från Rios slumkvarter hittar en plånbok bland avfallet på sin lokala soptipp så vet de inte att det kommer att förändra deras liv för alltid. Men när polisen kommer till platsen och utlovar en stor hittelön för plånboken inser de att de måste ha gjort en viktig upptäckt.

Filmen är baserad på Andy Mulligans bästsäljande roman och har Rooney Mara, Martin Sheen, Wagner Moura och Selton Mello i rollerna.

Det är ett riktigt rafflande äventyr i regi av Stephen Daldry och med manus av Richard Curtis.

På Något sätt påminner Trash om Enid Blytons böcker om Femgänget (The Famous Five) - förutom att vi här har med fyra ungar att göra, tre killar och en tjej (ingen hund). Annars är det samma upplägg: vuxna skummisar som behöver sättas på plats och smarta barn som inser att här ligger det en hund begraven, eller snarare tio miljoner --- allt för ett pengaregn över den fattigaste delen av Rio.

Barnen har två vuxna hjälpare, spelade av Martin Sheen (som har rollen som präst) och Rooney Mara (som har rollen som hjälparbetare). Trash utspelar sig i en värld där allt är korrupt och där polisen inte har något emot att se till att barn försvinner spårlöst, eller får ett skott i pannan.

Som en av huvudpersonerna säger: man ska inte lita på någon, men speciellt inte på polisen.

Hemligheten med den förlorade plånboken (vars ägare också avrättats av polisen) är en intressant deckare och spåren går tillbaka till en fräck och smart kupp: hur får man tio miljoner med sig?
Svar: i ett kylskåp! Detta ger uttrcket "tiotusen kalla" en ny innebörd.

Barnskådespelarna är ypperligare och känns hela tiden äkta, och man hoppas verkligen att de ska klara sig och inte hamna på sophögen för evigt.

Regi: Stephen Daldry / Christian Duurvoort
Medverkande: Rooney Mara, Martin Sheen, Wagner Moura, Selton Mello, Christiane Amanpour
Jesuíta Barbosa, André Ramiro, Rickson Tevez, Gabriel Weinstein, Eduardo Luis
Daniel Zettel, Maria Eduarda, Nelson Xavier, Stepan Nercessian, José Dumont m.fl.
USA, Brasilien, 2015
Universal Sony Pictures Home Entertainment


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.