tisdag 16 juni 2015

FILM: Birdman - Årets Oscarsvinnare!


Riggan (Michael Keaton) har skrivit ett eget manus, tänker själv regissera och ha huvudrollen i en Raymond Carver uppsättning. Han ska minsann göra seriös teater på Broadway! Och visa att han är en seriös skådespelare! Inte bara en föredetting. Som för tjugo år sedan gjorde superhjälten Birdman. I tre filmer. Och tackade nej till fyran.

Men Riggan har inte lätt att hitta bra skådespelare.

-I want Fassbender!
-He's doing the prequel to the prequel to X-men ...
-Jeremy Renner! He's Oscars material!
-He's doing the Avengers.
-Jesus, have they got everyone in a cape?

Ja, det verkar som om alla, även de seriösa skådespelarna, har iklätt sig mantel, och gör superhjältar.

Riggan försöker koppla av i den skruttiga logen och där stör TV: n där Downey Jr pratar om Iron Man.

Så ser man att Riggan (Michael Keaton) är omgiven av Emma Stone och Edward Norton. Spindelmannen tjejen och Hulken.

Ja, alla har gjort superhjältefilmer. Även de seriösa. Och Keaton var ju en gång Batman. Innan George Clooney och Christian Bale ... och Ben Affleck.
Filmen spelades in på en teater på broadway och förbipasserande diskuterade vem den där Riggan var.
-Jag har inte sett honom i nåt.
-Jag tror han är engelsman.

De som gjorde filmen tog det som ett tecken på de förbipasserades dumhet. Riggan är ju inte en verklig person! Jag ser det snarare som att de förbipasserade är smarta. Michael Keaton är inte heller en riktig person. Det är ett antaget namn (efterson skådespelaren beundrade Diane Keaton, och Michael Douglas var upptaget) och dessutom en skäggig gubbe eller en annan --- de ser alla likadana ut. Som den där engelske skådespelaren ... vad han nu hette, han som spelade Dumbledore. Visst, de var två olika, men de ser ju alla så likadana ut, de seriösa teatergubbarna.

Dessutom, Bale, som gjort den bäste Batman, är engelsman.

Birdman ska vara en komedi av :00:00Alejandro González Iñárritus --- hans filmkonst tycktes tidigare kvävas av en glåmig ton – som "Babel" och "Biutiful" – men här har han bestämt sig för att ha roligt. Det är bara ett som är problemet. Det här är roligt för de som är insatta i branschen.
Det påminner om en klassisk teaterkomedi jag såg där alla skådespelare hade jätteroligt "för precis så är det ju" men publiken uteblev. Det är liksom gjort för att skådespelare, regissörer, alla som jobbar med film och teater ska se hur knasig branschen är och skratta åt sig själva.
Egentligen är det mest långtråkigt, de pratar hela tiden, som i en amerikansk sitcom där mycket ska sägas mellan reklampauserna, och det är samma bitar av Raymond Carver pjäsen man får se Hela Tiden (precis som i den där teaterkomedin) där saker går snett hela tiden.

Filmen fick en Oscar för bästa film --- men det röstas som sagt fram av folk i branschen.

Vi som inte är skådespelare, vi vet ju redan att kändisar är knasiga och självupptagna. Det behövs ingen film för att påpeka detta. Det hade varit roligare att se superhjältefilmen Birdman. Eller hela Raymond Carver pjäsen.


Fotnot: även Oscar för bästa animerade film gick till en drift med superhjältefilmerna, Big Hero 6, med den skillnaden att detta var en film med både hjärta och hjärna. Driften underminerar inte underhållningen. Och begränsar inte publiken genom att utesluta unga tittares identifikationsförmåga och referensramar.

Birdman dränks i egna små putslustigheter som skulle varit okej för en fem minuters Saturday Night Live (titta! Norton Stone och Keaton har alla gjort superhjältefilmer innan! Vad kul!) men uttraget i det oändliga med ett flummigt och kvasireligiöst slut tappar filmen luften under vingarna.

Regi: Alejandro González Iñárritu
Medverkande: Michael Keaton, Naomi Watts, Edward Norton, Emma Stone, Zach Galifianakis m.fl.
USA, 2014
Fox-Paramount


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.