onsdag 20 maj 2015

Leon --- Det finns rovdjur som är farligare än lejon

Mons Kallentoft, Markus Lutteman
Leon (inbunden)Leon
Bookmark förlag
 

Leon är den andra, helt fristående delen, i Herkulesserien. Romanen Leon är denna gång löst baserad på den grekiske mytologiske hjälten Herkules allra första stordåd --- kampen mot de nemesiska lejonet.

Den sadistiske kidnapparen rör sig likt en lejonlik skugga bakom en kidnappad pojke. Han är fängslad i en bur, i ett bergrum någonstans, och en klocka räknar ner tiden.

Kriminalinspektör Zack Herry (hjälte även i den förra boken i serien) ser den direktsända filmen och det krävs inte mycket fantasi för att förstå vilket plågsamt slut som väntar pojken, om de inte kan hitta honom i tid.

Samtidigt kämpar Zack med sina egna demoner. Det verkar som om missbruket ska vinna över honom och vänskapen till kollegan Deniz hänger på en skör tråd.

Kallentoft och Lutteman nytolkar en mytologisk klassiker och berättar med ett fartfyllt filmiskt driv. Man slängs snabbt från en spännande scen till en annan och ofta är det riktigt, riktigt otäckt.

Allt utspelar sig i Stockholm, ett Stockholm som blivit kallt, ännu kallare än i Millennium serien, och en grym katt-och-råtta lek för Zack allt närmare det oundvikliga slutet. Det känns som om romanen ständigt balanserar vid en avgrund. Är det dags för allt att falla?

Ett vardagligt språk och medryckande dialoger gör detta till snabb, hårdkokt läsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.