söndag 1 februari 2015

FILM/TV: Girls 3 --- Lena Dunhams trippel-triumf

Skriven och regisserad av Lena Dunham.

Happily whatever after.

Vägen mot vuxenlivet fortsätter för fyra "Girls" i New York!


Hannah (Lena Dunham) är som vanligt strävsam och drömmer om att förverkliga sig själv som författare och bli sin generations röst. Eller i alla fall en röst i en generation.

Adam (Adam Driver) är Hannahs pojkvän, han går som vanligt på audition efter audition för att hitta en roll som skådespelare. Annars säljer han saker av papier maché och bidrar inte så mycket till hyran.

Marnie ( Allison Williams) försöker anpassa sig till att vara singel igen efter ett uppbrott, skaffar en ny snygg lägenhet utan Hannah, och börjar på en karriär som pop-prinsessa.

Shosanna (Zosia Mamet) försöker att få en balans mellan festandet och studierna.

Shosannas kusin Jessas (Jenima Kirke) röriga återkomst ställer till det för alla.

Emmy belönade Girls är den absolut bästa TV-serien i sin kategori. Just nu är den en av de tre mest hyllade TV-serierna (tillsammans med Downton Abbey och Game of Thrones)

Tjejerna har hunnit bli ganska vuxna under tre säsonger. Nu fyller Hannah 25 och det innebär att ungdomen är över. Hon har stadigt jobb, stadig pojkvän, festandet är över och med en bra månadslön kan hon shoppa hur mycket hon vill. Och dessutom äta gratis snacks på jobbet!
Hannah skulle varit lycklig om bara hennes bok skulle komma ut. Det är såååå nära ... och så dör förläggaren!

"My book is dead!" är en av säsongens roligaste och mest minnesvärda repliker.
Hannah passar också på att fråga änkan på begravningen om hon känner till något förlag som Hannah kan gå till med sin bok.

Jessa har hunnit med att både gifta sig och skilja sig och gå igenom rehab, under  säsong tre hinner hon med en lesbisk fling på rehab och hon hittar en ny parhäst, spelad av Richard Grant och deras brittiska accenter är bitskt roliga tillsammans. De är båda vansinniga på ett ganska uppenbart sätt!

Marnie jobbar återigen på konstgalleri, men drömmer om att bli popstjärna. Hon sjunger bättre än någonsin, men drömjobbet, hos en känd fotograf, går till Jessa. Vilket blir en oväntad djup vänskap för Jessa.

Shoshanna har sitt roligaste ögonblick hitintills i hela serien, när alla fyra är på mini-semester i
nästan-Hamptons (North Fork) och ska ha mysigt. Alla ska vara ärliga mot varandra, för en nystart och Shoshanna skäller ut alla sina kompisar. Hannah för att hon är en narcissist (sant), Marnie för att hon är en perfektionist (sant) och Jessa för att hon säger pseudovetenskapliga saker som hon lärt sig på rehab psykoligin (också sant).

Shoshanna påpekar också att alla de andra är gamla, 25 år (sant) medan hon är ung och går i skolan, och INGEN av de fyra har åstadkommit något på de fyra åren sedan de gick ut.

Det är också sant. Det visar också hur det är i den engelskspråkiga världen: man går i skolan och går ut och sedan gör man något. 21 är normalt för att gå ut efter vidare utbildning, men, WTF, man kan också börja jobba som tonåring.

I Sverige finns det av någon anledning massor av gamla människor som går i skolan när de är 50 plus och tycker att det är helt normalt ... Det vore så himla kul att bussa Shoshanna på dem!

Adam är den i Girls som har bäst karriär - en huvudroll i en Broadway musikal.

Hannahs gay best friend Elijah är desperat efter en roll på Broadway ... för det är så. Har man inte slatt igenom innan man är 25, så kommer det inte att hända. Och i Amerika går inte 50 plussare i skolan och tar upp plats för folk som är lika gamla som deras barn och barnbarn.

Adam har slagit igenom. Hannah har inte fått ut sin bok. Och Elijah har inte blivit dansare.

Vem vet hur det går i Girls 4? Det verkar som om Hannah får välja mellan Adam och att utveckla sitt skrivande. Lätt val. Hannah har alltid älskat skrivandet bäst. Och en framgångsrik Adam ger inte så bra material ...

Som vanligt finns ett extra bra avsnitt som INTE utspelar sig i New York. Hannah åker hem till sin familj och bevittnar gräl mellan hennes mamma och två systrar som är helt värdigt filmen En familj där Julia Roberts grälade med två systrar.

Missa inte Girls!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.