måndag 23 februari 2015

FILM: Oscar 2015 En personlig betraktelse av årets vinnare på Oscarsgalan

Det finns inga förlorare. Man är nominerad, och så vinner man. De som inte vinner är inte

Ett år sa den brittiska Helena Bonham Carter att: visst, jag är besviken, men sen så kollade jag på "the other losers" och så kändes det bättre.
Japp. Britterna säger losers. Men det gör inte amerikanerna. Man är ju en NOMINERAD!

Det är svårt att tippa favoriter eftersom man går på A) vad man tror att en jury ska gilla B) vad man själv gillar C) vad som helt enkelt är så himla bra att alla måste fatta det ...

Jag hade själv ett par favoriter i år, och man kan inte heja på alla. Någon måste förlora, eller rättare sagt, bara fortsätta att vara nominerad.

Årets stora vinnare blev Birdman. Ingen överraskning där. Bästa film och bästa regi och bästa priginalmanus, bästa foto .... Tunga priser. Har inte recenserat Birdman än --- så mer om denna fina film senare!

Årets andra stora vinnare blev The Grand Budapest Hotel. En av mina absoluta favoriter under filmåret, och dessutom en film som är så himla bra att alla måste se det! Hotellet som ser ut som en marsipantårta med för mycket karamellfärg fick också många viseuella priser, som makeup, kostym, och produktionsdesign och fick även priset för bästa originalmusik. Bästa pris för bästa förpackning går alltså till The Grand Budapest Hotel. Liksom pris för bästa bakelse i förpackningen.

En film som var  förhandstippad till en massa priser och INTE vann en massa priser var Boyhood, som Richard Linklater pysslat med i tolv år. Filmen är inte dålig, men den har ett sentimentalt slut, är långt ifrån den skärpa som "Before" filmerna uppvisat och alla i familjen är intressantare än den tråkiga killen som ska föreställa huvudpersonen. Girlhood eller Parenthood hade varit ett bättre tema. Absolut bäst i filmen är Patricia Arquette, och hon levererar även de bästa replikerna. När hon skriker till sin son att hon är besviken på livet och "I thought there would be more" så är detta en mycket bättre samanfattning av filmen än den mesiga solnedgången. Där skulle Linklater klippt slut. Ett av årets bästa filmtal.

Patricia Arquette fick också Boyhoods Oscar - den för bästa kvinnliga biroll. Det här är däremot en STOR biroll. Hon är typ med hela tiden i filmen (hon är ju mamman i familjen) och har som sagt de bästa talen. Hon hade det bästa talet även under Oscarsgalan, där hon påtalade ojämlikhet i filbranchen. Stjärnor som Meryl Streep och Jennifer Lopez syntes jubla i publiken.

Ett politiskt tal hölls även av en annan vinnare, Laura Poitras, som gjort årets bästa dokumentär: Citizenfour, som handlar om Edward Snowden.

Två vinnare som INTE var förhandstippade, men som jag själv verkligen hoppats på är Julianne Moore som belönades för bästa kvinnliga huvudroll i Still Alice och Eddie Redmayne som vann priset för Bästa manliga huvudroll för The theory of everything där han spelar Stephen Hawking.
Både Alice och Stephen drabbas av sjukdom och kämpar för att överleva och för att anpassa sig till sitt nya liv.
Har nyligen sett om flera Julianne Moore filmer och faktiskt funderat över varför hon aldrig vunnit när hon är så bra ... I år var det hennes år!
Eddie Redmayne är den nye Stephen Hawking --- samma historia har filmats för många år sedan och då var Benedict Cumberbatch Hawking. I år är han geniet Turing som är huvudpersonen i The Imitation Game. Som vann manus efter förlaga, av Graham Moore.

Slutligen: Disney Pixar är svårslagna när det gäller bästa animerade långfilm! Gänget bakom Frost och Röjar Ralf är tillbaka med den oemotståndliga filmen Big Hero 6!

Här är listan på vinnarna:

Bästa film: Birdman
Bästa regi: Alejandro González Iñárritu - Birdman
Bästa kvinnliga huvudroll: Julianne Moore - Still Alice
Bästa manliga huvudroll: Eddie Redmayne - The theory of everything
Bäst manliga biroll: JK Simmons – Whiplash
Bästa kvinnliga biroll: Patricia Arquette - Boyhood
Bästa originalmanus: Alejandro González Iñárritu, Nicolás Giacobone, Alexander Dinelaris, Jr and Armando Bo - Birdman
Bästa manus efter förlaga: Graham Moore The Imitation Game
Bästa utländska film: Ida av Pawel Pawlikowski
Bästa dokumentär: Citizenfour av Laura Poitras
Bästa animerade långfilm: Big hero 6
Bästa foto: Emmanuel Lubezki – Birdman
Bästa klippning: Tom Cross Whiplash
Bästa ljudklipp: Alan Robert Murray och Bub Asman – American Sniper
Bästa visuella effekter: Paul Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter och Scott Fisher – Interstellar
Bästa originalmusik: Alexandre Desplat The Grand Budapest Hotel
Bästa makeup: Frances Hannon och Mark Coulier – The Grand Budapest Hotel
Bästa kostym: Milena Canonero – The Grand Budapest Hotel
Bästa produktionsdesign: Adam Stockhausen och Anna Pinnock The Grand Budapest Hotel
Bästa låt: ”Glory” i Selma (John Stephens och Lonnie Lynn, framförd av Common och John Legend)
Bästa kortdokumentär: Crisis Hotline: Veterans Press 1
Bästa kortfilm: The Phone Call
Bästa animerade kortfilm: Feast

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.