torsdag 19 februari 2015

FILM: Into the Storm - på spaning efter en stormvind


 
Fångad av en stormvind
 

Fångad av en stormvind, sjöng Carola en gång. Här är alla istället på spaning efter en stormvind. Och den perfekta bilden, eller den perfekta filmen av den.

 

Into the Storm är delvis en katastrof film, delvis en “mockumentary” (mock-dockumentary). Alla i filmen håller på att filma olika saker. Studenter håller på att filma avslutningsceremoni, eller ett videoband med hälsningar som alla ska se om 25 år, eller en uppgift som ska lämnas in … En grupp idioter försöker bli kända på youtube genom att göra farliga och korkade saker. En grupp forskare försöker hitta en twister och filma den inifrån.

 

Filmandet kräver en del liv, men allting är för vetenskapen, för att folk ska få det bättre i framtiden.

 

Den lilla staden Silverton drabbas av tornado efter tornado och fotot av stormarna känns äkta.

 

Stormarna tar också fram det bästa och mest hjältemodiga i alla. Den förälskade unge killen får rädda tjejen han är kär i, sedan får pappa rädda sin son och därigenom få försoning, regissören till stormfilmen offrar sitt eget liv för att rädda alla andra …

Alla (utom youtube idioterna) är kort sagt så trevliga och hjältemodiga som man bara kan bli.

 

Filmen innehåller väldigt få dödsfall (speciellt med tanke på hur många liv verklighetens stormar, tornados, twister och tsunamis tar) och inga plundringar, dödsskjutningar eller annat som brukar komma i kölvattnet på de stora katastroferna.

Filmen innehåller en antydan till romance mellan Gary (rektor på skolan, spelad av Richard Armitage) och Dr Sarah (forskare som letar twisters) men till slut pyser den vinden ut i igenting och båda åker hem till sina barn, lättade över att de fortfarande lever, men inte villiga att riskera något som kan rubba status quo.

 

Into the Storm har den förleden att den berättar effektivt en och en halv timme är lagom när man tittar på en naturkatastrof. Och de som jagar högre youtube siffror fortsätter oförtrutet sin jakt.

 

Into the Storm är nästintill perfekt liten katastroffilm, men också en tänkvärd film med budskapet “jag filmar - alltså är jag”. Skärmarnas slavar ryggar inte för ett litet blåsväder. Det kan ju bli en bra bild att lägga ut på instagram!

 

Regi:

Titel:

Medverkande:

USA, 2014

Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.