onsdag 18 februari 2015

FILM: Flygplan 2 - en uppföljare som når nya höjder

 

 

Flygplanen är tillbaka! Glöm det där att uppföljare alltid är sämre än den ursprungliga filmen. Både i serien Bilar och i serien Flygplan har tvåan varit ännu bättre än ettan. Det är som när ens favoritlimpa plötsligt blir ännu godare och ännu nyttigare med mer fibrer. Nya Flygplan är minst lika kul som den förra, men också mer matnyttig. I den första Flygplan gällde det för lille Dusty att vinna ett lopp runt världen, mot alla odds. I denna uppföljare har man istället en aciton-katastrof film. Dusty blir ett av de flygplan som kämpar mot skogsbränder. Annars gäller samma saker som i ettan: ett gammalt flygplan lär upp en rookie (Dusty) och det viktigaste är inte att lyckas själv, utan att lyckas som ett lag och att hålla ihop i kollektivet.

 

Dusty gör ett osjälviskt hjältedöd när han förstår sin motor för att rädda ett par Volkswagens som är strandsatta mitt i en skogsbrand.

På sitt sätt en större seger för Dusty än när han vann det stora loppet i första filmen Flygplan.

 

Rösterna är jättebra och roliga, speciellt i original  (Ed Harris gör rösten till ledaren Blade, Wes Tudi gör en parodi på sina tidigare roller som  rösten till Windlifter, och så vidare).

Som alltid i en riktigt bra Disneyfilm finns här mycket kul både för stora och för små.

 

Vuxna kan ha kul med att känna igen scener från kända katastroffiler som The Towering Inferno, som när managerna Cad Spinner (filmens skurk lgger beslag både på pengar och vatten för sitt stora fina hotell. Att andra kanske får sätta livet till tänker han inte på.

 

Julie Bowen som Lil’Dipper är en tufft tjej-plan som reflekterar att även i verkligheten finns det kvinnliga fire-fighters som släcker skogsbränder. De är en på tio, men de finns.

 

Ja, Dusty kommer att komma tillbaka till tävlingarna igen. Men det här var ett kul mellanspel i katastroffilmernas land!

 

Riktigt bra filmer fungerar på många plan och det här är suverän underhållning för hela familjen!

 

Regi: Bob Gannaway

Titel: Flygplan 2 - Räddningstjänsten

Originaltitel: Planes Fire & Rescue

USA, 2014

Walt Disney

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.