torsdag 5 februari 2015

BOK: Vassa Föremål av Gillian "Gone Girl" Flynn

Gone Girl, Gone Girl, Gone Girl …



Gillian Flynn - Golden Girl
Gillian Flynn
Vassa föremål
Översättning: Rebecca Alsberg
Modernista

Gone Girl blev hyllad över hela världen som en av årets bästa deckare och med 6 miljoner sålda exemplar blev den även en av de största säljsuccéerna under de senaste åren. I februari släpps Gone Girl på DVD (Fox) med Ben Affleck och Rosamund Pike som Nick och Amy, allt i regi av The Girl With The Dragon Tattoo regissören David Fincher. Deckarfans kan alltså omöjligen ha missat Gillian Flynn – denna klart lysande deckardrottning i det glittrande moderna deckarhovet.

Gillian Flynns svenska förlag, Modernista, satsar på att följa upp succén med Gone Girl med boken Vassa föremål. Ja, denna gång är alltså titeln på svenska. Hur har Gillian Flynn hunnit skriva en så tjock och så bra bok så snabbt efter succén med Gone Girl och all uppståndelse som den förde med sig? Gillian Flynn har ju även varit med och skapat David Finchers film, hon skrev manus till filmen OCH lade till en helt ny del (ungefär en tredjedel av filmen) så att alla deckarfans, även de som kunde boken utantill, skulle bli överraskade över vändningarna mot slutet. HUR gjorde Gillian Flynn detta?

I biblioteket med en förtrollad gåspenna, i hjärtat av Cluedo-herrgården? Nej, käre Watson, svaret är faktiskt ganska enkelt. Vassa föremål skrevs före Gone Girl inte efteråt. Vassa föremål är Gillian Flynns debutroman, och man kan se det som en “prequel” till hur en stor deckarförfattare föds. Dramaturgin sitter som en smäck, spänningen är gastkramande, miljöskildringen superb och allt finns där redan i debuten, redo att finjusteras och renodlas till storsuccén Gone Girl.

Vassa föremål handlar som så många angelägna deckare idag om barn som far illa. Liksom i Gone Girl utspelas detta i en liten landsortshåla någonstans i ett gudsförgätet Amerika. Det lilla samhället heter Wind Gap (i sig ett olycksbådande namn) och fallet med den lilla tioåriga Natalie Keene engagerar alla invånarna. Hon är försvunnen. Folk ger sig ut på skallgång, de söker igenom de farliga skogarna som omger samhället och alla har samma sak i bakhuvudet. Nioåriga Ann Nash försvann och hittades strypt, för mindre än ett år sedan. Hon skulle bara cykla ett par kvarter och hälsa på en kompis. Hon kom aldrig hem igen.

 Seriemördare eller slumpen? Pedofil eller vanlig vettvilling? Alla spekulerar.
Camille Parker är en av dem som tvingas att spekulera. Hon är journalist och skickas mot sin vilja, eller mot bättre vetande, tillbaka till sin forna hemstad. Hon som varit så stolt att hon lyckats ta sig ifrån den lilla avkroken i Missouri, och nu är hon tillbaka igen … När Camille börjar gräva i fallet kommer hemska minnen tillbaka från Camilles egen ungdomstid. Hon har sina egna demoner och inser att hon måste ta itu med dem. Men det är inte bara små flickors liv som svävar i fara, även Camilles liv står på spel … det finns saker som inte ska upptäckas. Risken med att gräva är alltid att man kanske hittar något.

Missa inte Gillian Flynns debut, en spänningsroman som även ger ett intressant porträtt av ett Amerika, vars landsbygd avfolkas eller utarmas. Idyllen är hotad, på mer än ett sätt.
Ironiskt nog handlar även Vassa föremål om försvunna tjejer och skulle kunna ha haft titeln Gone Girl. Fast i plural.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.