torsdag 5 februari 2015

BOK: Onda flickor



Barn som offer och förövare i en skenbar idyll

Sommaren 1986 dömdes två unga flickor till fängelse för mord ...


Författare: Alex Marwood
Onda flickor
Översättning: Carla Wiberg
Modernista



Året är 1986. Jade och Bel är båda två elva år. Jade är arbetarklass, Bel är överklass. De träffas av en slump utanför en kvartersbutik på den idylliska engelska landsbygden, och innan dagen är slut står de båda anklagade för mord på en tredje flicka.

Vi hoppar fram i tiden. Tjugofem år senare får vi följa journalisten Kirsty Lindsay som rapporterar om en rad obehagliga attacker på unga tjejer. Hon gräver, som grävande journalister brukar göra, och hittar spår som leder till städerskan Amber Gordon. Hon hittar också Amber. Liksom Jade är Amber ett ädelstensnamn. Tjugofem år må ha förflutit, de må båda ha bytt ut sina namn, men inte sina ränder och de känner genast igen varandra. Jade och Bel har funnit varandra igen. Men vem är det som står för alla attackerna som pågår idag? Och finns det någon slags försoning att få för vad som hände de flickor som en gång var Jade och Bel?

Onda flickor tar upp ett brännhett ämne, som ofta debatteras i Storbritannien idag. Brott mot barn bedöms ofta som extra förkastliga och de som hängs ut som pedofiler i tabloidpressen, med adresser och allt, kan räkna med lynchstämning hemma i kvarteret. Men vad händer när barn är förövare? När både offer och förövare är barn? Är då båda offer, eller ska samma lynchstämning trummas upp mot barnet som förövare?

Alex Marwood är en pseudonym för den brittiska journalisten och författaren Serena Mackesy, krönikör för The Independent. Onda flickor är hennes första kriminalroman och den första bok hon skrivit under namnet Alex Marwood.

 Det onda är aldrig långt borta. Ofta ligger det ännu närmare än kvartersbutiken.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.