onsdag 8 oktober 2014

FILM: Godzilla --- urtidsmonstret som ny hjälte

Godzilla --- monstret blir hjälten i en ny, apokalyptisk film

 


Bryan Cranston, känd från Breaking Bad, spelar en kärnkraftsingenjör. Den ensamme mannen, profeten som ropar i öknen, han som har rätt och som ingen vill lyssna på. Han försöker förgäves övertyga omgivningen om att något är allvarligt fel med de "naturkatastrofer" som inträffar med jämna mellanrum i Japan.

 

Godzilla, som filmmonster, fyller jämt!
Den nya Godzilla filmen är full av stora stjärnor, Cranston och Juliette Binoche spelar ett gift par, Watanabe och Sally Hawkins spelar ett par smarta forskare, och så vidare, men den stora stjärnan är givetvis Godzilla ( i dubbel bemärkelse) och man får vänta på att se Godzilla dyka upp --- liksom hajen i Spielberg filmen. Smart drag. Man ska vänta på primadonnan.

 

Det är ingen slump att Godzilla föddes i Japan, ett mytologiskt monster för att förklara naturkatastrofer.

 

I denna nya Godzilla film växlar man snyggt mellan USA och Japan. Bra, Godzilla får ha kvar sitt födelseland och samtidigt får man se Godzilla och två MUTOS gå loss på skyskraporna i USA.

 

Om ur-Godzilla är en ”force of nature” en symbol för jordbävningar och tsunamis och allt annat otyg är MUTOS symbolen för det ondskefulla och outforskade. Det som hotar ta kål på allt och alla.

 

MUTOS är de nya skurkarna i filmen, odjur inspirerade av insekters utseende, men förstorade så att de är nästan lika stora som Godzilla.

 

Människorna försöker försvara sig mot de två MUTOS, men det klarar de inte av. MUTOS är designade så de drar åt sig energi av kärnkraft --- så vare sig det gäller kärnkraftverk eller kärnbomber drar sig MUTOS åt energin och blir starkare och starkare.

 

En japansk forskare spelad av Ken Watanabe  hävdar att människorna ska sluta attackera MUTOS (och göra dem starkare) och istället vänta på deras naturliga fiende. Godzilla. Guden av alla monster som ska svepa in och göra allt rätt igen.

 

Och Godzilla blir på så sätt filmmens hjälte. Visst, armén och flottan och flygvapnet attackerar, men Godzilla bryr sig inte. Godzilla är ute efter de två MUTOS som är de naturliga fienderna sedan urminnes tider.

 

Människorna kan bara stå som små myr-prickar och se på när giganterna slåss.

 

Efter väl förrättat värv skrider Godzilla ut i havet igen, Efter att ha räddat hela mänsligheten.

 

Efter att vampyrer och zombies och utomjordingar och till och med Frankensteins monster blir uppgraderade till hjältar som ska rädda mänskligheten var det bara en tidsfråga innan Godzilla också skulle bli hjälten i en film.

                                                                                                        

Det klassiska japanska filmmonstret debuterade 1954 på japanska biodukar (Godzilla fyller alltså jämt i år!) och monstret varit temat för nästan 30 filmer av varierande kvalitet sedan dess.

 Denna film återuppväcker Godzilla med varsamhet och värdighet.

Det är vackert, pampigt och stundom sorgligt. Detta är inte en hjältehistoria för mänskligheten, där den lilla människan, eller en sällsamt modig (oftast amerikansk) man, heroiskt besegrar det stora hotet.  Edwards skildrar monsterstrider som sker utanför mänsklighetens påverkan.

Allt människorna kan göra är att gå in i ett skyddsrum medan monstren gör upp där ute. Luckan stängs och allt blir svart och vi anar Godzilla versus MUTOS där ute.

Mänskligheten är liten och bräcklig och har ett för stort behov av sina hjälpmedel. Behovet av elektricitet blir till exempel tydligt när flygplan rasar ur himlen som stenade fåglar --- för MUTOS har elektropulser som slår ut krigsmaskinernas elstyrda system. Mobilnäten slås också ut, de elstyrda tågen slutar gå, lampor i taken släcks, paniken sprids, motorvägarna proppas igen och samtidigt slår monster sig fram genom allt vi har byggt och skapat.

Skyskrapor blir till smulor, liksom den pampiga Golden Gate bron.

Forskaren doktor Serizawa sammanfattar hela filmens filosofi i en enda väldigt talande replik: "Människans största arrogans är att tro att den kontrollerar naturen – inte vice versa".

Det här är den bästa, mest eftertänksamma monsterfilm som gjorts, och en värdig jubileumshyllning till monstrenas monster: Godzilla.

Regi: Gareth Edwards

Titel: Godzilla

Medverkande: Aaron Taylor-Johnson, CJ Adams, Ken Watanabe, Bryan Cranston,
Elizabeth Olsen, Carson Bolde, Sally Hawkins, Juliette Binoche
m.fl.

USA, 2014

Warner Bros.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.