tisdag 23 september 2014

Hurra för Pelle Svanslös!

Gösta Knutsson hade alltid en stark övertygelse om allas lika värde. Ett budskap som skrevs in i böckerna om katten Pelle Svanslös. Den första boken kom ut 1939. En svensk tiger (enligt en populär slogan) men den sanna humanismen och empatin har inte ett tigeransikte utan ett kattansikte. Den första boken hette Pelle Svanslös på äventyr och uppföljaren Pelle Svanslös på nya äventyr --- och Pelle Svanslös äventyr fortsatte över decennierna.

En lång karriär med katter
Gösta Knutsson skrev om Pelle Svanslös från 1939 till 1972. Illustrerade gjorde Lucie Lundberg. Lucie var född i Riga, hade studerat konst i Berlin och kom sedan till Sverige (klokt val med tanke på läget på kontinenten) och hon blev nära vän med Gösta Knutsson --- som utvalde henne till att illustrera alla sina Pelle Svanslös böcker. Det nära samarbetet (och bakgrundshistorien) gör att man kan jämföra samarbetet med det mellan Astrid Lindgren och hennes fynd Ilon Wikland. Pelle Svanslös värld är en allegori över vår värld och redan 1939 tar Gösta Knutsson ställning för allas lika värde, för fri invandring och mot nationalsocialism, nationalism och rasism. Den snälle Pelle Svanslös är humanisten, medan den elake Måns är hans antagonist. Och det är alltid Måns som får bita i gräset.  

 
Pelle blir tecknad och tar ton "Mjau, jag heter Pelle Svanslös! Hur mår du? Jag mår bra!
Fast
än att jag är svanslös, så mår jag så bra!"
Ungefär så sjöng den tecknade Pelle Svanslös i den klassiska animerade filmen från 1981 av Jan Gissberg, som baserade sig på de två första Pelle Svanslös böckerna. Filmversionen och dess uppföljare har sedan dess satt mallen för hur Pelle Svanslös, Maja Gräddnos och de andra ska se ut --- och hur de ska låta. Pelle Svanslös äventyr, komplett med sånger, fanns även på skiva.
Pelle Svanslös Maja Gräddnos  och trillingarnaPelle Svanslös Maja Gräddnos och trillingarnaEn av de första Pelle Svanslös sångerna är "Säg mjau till livet!" Pelle Svanslös historia börjar med att han anses som defekt, han är ju en kattunge utan svans, och han ska dränkas … men så räddar sig kattungen in i en bil och blir stadskatt. Mannen som stannat på gården för att köpa ekologiskt närodlat (han var före sin tid i mattrenderna!) har två små barn, Birgitta och Olle, som älskar den svanslösa lilla kattungen. Kattungen Pelle växer upp i staden Uppsala som familjekatt, blir vän med många katter och blir så småningom förälskad i Maja Gräddnos och tillsammans får de tre söta kattungar med olika långa svansar. Dottern Maj har kortast namn och kortast svans.

 
Måns misstänksamhet mot Den Andre
Ett stående tema i Pelle Svanslös böckerna är att den elaka katten Måns försöker ställa till det för Pelle, och han retar honom ständigt för att han inte har någon svans. Och för att han är familjekatt. Och för att han har ett halsband. Och för att han är utifrån, inte en Uppsalakatt. En lantkatt, inte en stadskatt. Måns har högvis med fördomar mot Den Andre och alla lastas på Pelle. Det är Pelles fel att det inte finns tillräckligt med mjölk, att det är ont om strömmingar, att maten inte räcker till och att bostäderna inte räcker till åt de sanna Uppsala katterna och att källargluggar spikas igen och … ja, Uppsala åt Uppsala-katterna, ungefär. Gösta Knutsson gör här en parodi på de som inte ville ge en fristad till folk som ville komma till Sverige, för att undkomma förföljelse ute i Europa och värre hot än en vattentunna: vi har inte plats, "källargluggarna kommer inte att räcka till" osv. Så går Måns elaka och fördomsfulla retorik. Bill och Bull är Måns ständiga anhängare och de säger nästan alltid samma sak. Bill säger något först och sedan tar Bull efter --- fast han ändrar något lite på ordföljden och tror att ingen märker att han härmas. Bull är ett tidigt exempel på en inställsam teknik som idag marknadsförs i härskarteknikböcker idag--- för att få bundsförvanter: man ska ständigt hålla med och man ska säga vad den före en har sagt med annan ordföljd bara … så blir man populär! Men har man mött Bull-typer i verkligheten vet man att de är fruktansvärt enerverande och absurt inte någon som man vill ha hängande efter sig. Men det passar Måns att ha just Bill och Bull som anhängare, ja-sägare som aldrig ifrågasätter vad Måns säger.

Att skapa en förebild som folk kan ta efterPelle Svanslös och Maja Gräddnos i filmen av Jan Gissberg 1981Pelle Svanslös och Maja Gräddnos i filmen av Jan Gissberg 1981Gösta Knutsson var själv modellen för Pelle Svanslös. När Gösta Knutsson var gäst i Hylands hörna tillsammans med Astrid Lindgren försökte Hyland hela tiden få det till att Astrid var Pippi Långstrump --- men hon hävdade bestämt att Pippi bara var påhitt, medan Gösta Knutsson beredvilligt gick med på att han själv var Pelle Svanslös. De båda författarna hade också helt olika inställning till att deras figurer kunde användas som förgrundsfigurer av barn. Astrid Lindgren hävdade bestämt att Pippi inte var något att ta efter, och om hennes barn (som för övrigt hade hittat på namnet Pippi Långstrump) hade härmat efter Pippi hade hon fått höra: "det begriper du väl, domma onge, att du inte kan göra som Pippi, hon finns ju bara i en bok!". Barn kan och ska inte härma efter Pippi och själviskt glufsa i sig hela tårtan på tårtkalaset. Men Gösta Knutsson hävdade att Pelle Svanslös är en bra förebild. Men så är han ju aldrig självisk, glufsar aldrig i sig hela gräddtårtan själv, utan bjuder alla. Till och med Måns! Pelle Svanslös mobbar aldrig och kommer heller aldrig med nedsättande kommentarer om andra, eller politiskt inkorrekta kommentarer om att hans pappa är "negerkung" på en söderhavsö. Pelle Svanslös skulle aldrig gå med på att Pippi-aktigt sitta på en tron och bli fläktad av svarta söderhavskatter. Tiden har gått ifrån Pippi, men den är helt rätt för Pelle Svanslös. Att vara en förebild som förespråkar rätten till fri invandring och felet med att låsa varandra ute, det är Pelles melodi. Och Pelle Svanslös är en perfekt antidot mot nynazism. Millennium-trilogin skrevs med ett liknande patos, men om man vill motverka extremism kan man alltså välja om man vill tro på Salander eller Svanslös. Den 75 år gamla svanslösa katten har visat sig vara mycket hållbar.
Snällhet ger evolutionära fördelarVisst kan man vara snäll som Pelle Svanslös. Fast idag kallas det ofta empati eller att vara en schysst kompis --- och det har till och med bevisats att snällhet ger evolutionära fördelar. Det är alltså smart att vara snäll --- så det är bara att följa Pelles modell! Gösta Knutssons fru har stått modell för Pelles fru Maja Gräddnos. Den odräglige härmapan Bull var baserad på professor Bull (ja han hette faktiskt så!), en man som var vida känd i Uppsala akademiska kretsar för att ständigt härma senaste talaren men att samtidigt byta lite på ordföljden. Pelle Svanslös började delvis som en akademisk, studentikos allegori --- precis som i fablernas värld så är alla djuren, alla katterna, riktiga människor --- och blev sedan en älskad, humanistisk barnboksfigur.

 
Alla har rätt att säga "mjau" till livetBarnböckerna idag har inte kvar det studentikosa draget, men de är fortfarande mycket roliga, Pelle är fortfarande snäll, Måns är elak och Bull härmas. Och Maja är den sötaste katten någonsin och den schysstaste kompis man kan tänka sig.
En ny bok om Pelle Svanslös kommer ut 2014En ny bok om Pelle Svanslös kommer ut 2014
Säg mjau till livet sången skrevs på 1980-talet. Pelle lurar döden och blir INTE avlivad, trots att han är en defekt kattunge utan svans, och man får följa hans liv som blir långt, spännande och meningsfullt. Vilken tur att Pelles liv inte abrupt slutade i en vattentunna på en bakgård!
Men Pelle Svanslös föddes ju inte på 1980-talet. Första boken kom 1939. I fablernas värld reflektion: vad var det som hände ute i Europa? Vad var det för tankar som var på modet? Jo, att vissa var mindre värda, att vissa var defekta, att vissa kunde "rensas ut". Gösta Knutsson tog ställning med "snällhet" och empati och skapade en hjälte som undkom sitt utrensningsöde. Och hur elaka andra än var mot honom för att han var annorlunda och kom "utifrån" och såg annorlunda ut, fortsatte Pelle Svanslös att vara just snäll. Pelle blir ibland lessen, men aldrig bitter eller elak eller hämndlysten.

Rätt tid för Pelle Svanslös!
Det är idag inte så vanligt att barnboksförfattare skriver med en speciell ideologi i tankarna, men det var just vad Gösta Knutsson gjorde, och detta i rättan tid. I de nya, uppdaterade Pelle Svanslös böckerna finns temat med att Pelle Svanslös är mot rasism och nazism inte med. Pelle Svanslös har blivit en symbol för att motverka all mobbing och allt utanförskap. Nog så viktigt. Men det är ju inte så att alla problem som Gösta Knutsson uppmärksammade 1939 har försvunnit som genom ett magiskt trollslag.
Den nye Pelle Svanslös är uppdaterad och aktuell och en bra kompis. Men även original-Pelle är i högsta grad aktuell. Båda versionerna av Pelle Svanslös tar på olika sätt ställning för det som de tycker är rätt, och låter sig inte rubbas. Den svenska bondkatten är på sitt sätt lika stark som en tiger!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.