torsdag 10 juli 2014

Borgen 3

Something is rotten in the state of Denmark...

Borgen används som reklam i UK för att besöka Danmark på semesternBorgen används som reklam i UK för att besöka Danmark på semesternAdam PriceBorgen 3Noble
HBO blev känt som ”det nya BBC” --- vilket var en vits, för att förklara dess kvalitetsstämpel (dvs. att all amerikansk TV inte är skräp). Nu är dansk TV det nya HBO! Så pass bra är Borgen. Den håller världsklass.

Borgen säsong 3 har fler dekorationer än ett påskägg, när man räknar lovord från brittisk och amerikansk press.

Vissa utländska hyllningar verkar ta till sig det ”exotiska”- eftersom handlingen utspelar sig långt borta blir det spännande. New York Times skrev i sin hyllande recension att det är förvånande att det ens finns ett parlament i ett land med bara 5,9 miljoner invånare. Exotism.

Men till och med i Hamlet fanns det ju någon som styrde landet Danmark, albeit de hade inte kommit fram till parlament än. Men det som var ruttet då kan fortfarande vara ruttet idag.
Liksom i Hamlet så har ett slott en viss roll. Borgen kallas ju Borgen eftersom Christiansborgs slott inhyser det danska parlamentet, Folketinget och dessutom vissa ministerier, och statsministerns kansli och högsta domstolen. De som sade att slott spelat ut sin symbol för makt sedan Hamlets dagar har fel. Det finns alltid någon redo att ta över.

Exotism kan inte förklara varför nordiska tittare tagit Borgen till sitt hjärta.
Där är det säljande momentet huvudpersonen. Hon är exotisk. Även i Norden.
Vita huset hade Martin Sheen som president och trevlig demokrat, en gubbe som alla kunde gilla. Sidse Babett Knudsen som Birgitte Nyborg är på samma sätt i mångt och mycket en fantasi, en idealistisk fantasi.

Säsongsstart: det har gått två och ett halvt år. Birgitte är inte längre statsminister.
Nu är hon styrelseproffs och föredragshållare ---en karriär som känns igen från många politiker som gått vidare.

Birgitte Nyborg har även lämnat familjeproblemen bakom sig.
Birgitte och Philip är nu vänner efter skilsmässan: barnen är glada och lyckliga och mår bra. Inga skilsmässoproblem eller skilsmässotrauman. Dessutom har Birgitte en ny pojkvän, en brittisk arkitekt, som hon lyckas ha ett distansförhållande med. Kort sagt: på hemmafronten inget nytt, inga katastrofer.
Det politiska tillståndet i Danmark är ett helt annat kapitel.
Utan Birgitte Nyborg har De Moderate dragit högerut, och i invandrings- och integrationsfrågorna närmar man sig Nyborgs meningsmotståndare Hesselboe då man röstar igenom en hård utvisningslag.
Birgitte försöker göra comeback i politikertoppen, för att ställa allt till rätta igen --- men misslyckas. Hon blir vän med journalisten Katrine Fønsmark. Sedan förra säsongen har hon blivit mamma och har en liten son med pojkvännen (som hunnit bli expojkvän) Kasper Juul.
Birgitte Nyborg, Katrine Fønsmark och Bent Sejrø gör slag i saken och bildar ett nytt parti.
Djurhantering, sexköpslagar och invandring. Allt detta är heta frågor i Danmark. Säsong tre ligger där nära verkligheten.
Man kan sammanfatta säsong tre som en kulturradikal dröm --- eller en humanistisk önskedröm --- som skildrar den goda människans väg till makten.
Danska tidningar diskuterar manusförfattarnas agenda, dramatiken och det faktum att Borgen hjälper danskarna att reflektera över den politiska samtiden.
Men till syvende och sist är Borgen ändå ett drama och bör bedömas som ett sådant. Dramakvaliteten i en serie mäts inte av hur väl den lyckas porträttera verkligheten, utan hur väl den lyckas förvalta fiktionen.
Ja, Borgen kan avfärdas som fria författarfantasier när den visar upp äktenskapet mellan politik och media (det är som en såpa: de är sams, de bråkar, är sams … de ska skiljas, de är ihop igen och nykära --- ungefär som kändisparet ”Posh and Becks”!)
Som fiktiv skapelse däremot så fungerar Borgen och är svår att slå: serien är spännande, driven och har en huvudperson som är välspelad och verkar som en verklig person.
Birgitte Nyborg och Sidse Babett Knudsen kan vara lätta att blanda ihop, en eloge till skådespelaren, men också ett problem när Borgenska bli en global amerikansk succé. Vem ska spela Birgitte Nyborg och kan någon fylla hennes snygga högklackade skor?
Och liksom i Hamlet ska danskana börja prata engelska.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.