torsdag 12 juni 2014

Banbrytande mode!

Även Solkungen Ludvig XIV:e älskade höga, röda klackar

om plagg, detaljer, personer och företeelser som haft stor betydelse för modet genom tidernaom plagg, detaljer, personer och företeelser som haft stor betydelse för modet genom tidernaKarina Ericsson Wärn
Banbrytande Mode - Från korsett och kuvertväska till kortkort
Atlantis
Högklackade skor är inte till för att gå i. Egentligen. Klackarna är till för att man ska kunna stå upp i stigbyglarna och se extra lång och imponerande ut när man anfaller fienden. Den höga klacken var helt enkelt en funktionell detalj som uppfanns för att göra krigaren mer effektiv. Höga klackar var alltså essensen av “macho”. Vilket i och för sig finns kvar i cowboy boots idag. Annars är klackar och män något som förekommer i HBTQ-kretsar. Och signalerar något helt annat än macho krigare.
Det sägs att det var en persisk armé som på 1500-talet introducerade den höga klacken --- just för att stå stadigt i stigbyglarna och se oövervinnerliga och imponerande ut. Dessutom hade de gärna rödmålade klackar för att det skulle se ut som om de trampat omkring i fiendens blod.
Men det har funnits fler män i historien som gärna har velat vara lite längre. Den franske Solkungen Ludvig XIV:e, han som hade Versailles som sommarstuga, är en av dem. Han till och med lagstadgade att ingen skulle få ha högre klackar än han själv (är man enväldig kung av guds nåde kan man få igenom vilken lag som helst). Med tanke på att Ludvig XIV:e gärna promenerade runt i 12 centimeter höga klackar kan man inte tänka sig att det fanns många som funderade på att bryta mot denna lag. Ludvig XIV:e älskade skor och hade gärna hela historiska scener målade på de höga klackarna. Eller en tjusig batalj. Klackar var fortfarande macho och krig. Rött var fortfarande en fin, dyr färg så det lagstadgades också att det bara var kungens närmaste som skulle få lov att ha rödmålade klackar.
Tillbaka till slagfältet. Många århundraden senare är Christian Louboutin redo att stämma skjortan av den som vågar kopiera (eller inspireras av?) hans röda sulor. Fast Louboutins skyhöga klackar är för rika kvinnor. Vet de om att den röda färgen ska signalera att de klampat omkring i sina fienders blod?
Banbrytande Mode med Karina Ericsson Wärn är en härlig berg- och dalbana åkning genom historien. Här blandas högt och lågt, då och nu, billigt och svindyrt och måste-ha och onödiga lyxattiraljer.
Ericsson Wärn, som bor i Stockholm och Paris, får i ett kapitel syn på mamelucker med fickor på, när hon är ute på en parisisk marknad och hon börjar fundera på den utveckling som ledde från de billiga påsar som både män och kvinnor hade som del av sina kläder till de svindyra stora handväskor som rika kvinnor kånkar runt på idag.
Fast Jane Birkin använde egentligen en stor korg av flätad halm. Den svindyra Birkin väskan hade hon bara när hon skulle göra PR för Birkin. Muiccia Prada gillar att ha förkläde på sig.Med massor av fickor. Till och med på krogen. Man har allt i förklädet och glömmer det inte någonstans.
Man ser onekligen fram emot att se Prada, Birkin, Dior och de andra lansera svindyra förkläden, eller ännu bättre, låta modet gå “back to the roots”och lansera mamelucker med fickor i sina tjusiga skyltfönster. Än så länge finns sådant bara på Paris marknader!
Banbrytande Mode är en smart skriven och otroligt vackert formgiven bok. Den borde bli den nya modeaccessoaren i år, ett måste att visa upp sig med. Man ska ju alltid hitta “the new black” och i år är “a white book the new black”. I alla fall om det står Banbrytande Mode i guld på den.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.