torsdag 1 maj 2014

Upplev Sveriges natur

En guide till naturupplevelser i hela landet

Foto: Mikael GustafssonFoto: Mikael GustafssonMartin Emtenäs
Upplev Sveriges natur : en guide till naturupplevelser i hela landet
Bonnier Fakta
Sverige är fantastiskt. I alla fall naturen. Den ger liksom fantasin fritt spelrum, bland tomtar och troll, bland klippskrevor och lodjur … Det är förmodligen SVT-programledaren Martin Emtenäs den förste att hålla med om!

“Just bakom mitt dagis grindar låg ett massivt urberg, klipphyllor och djupa sprickor. Hit gick jag så ofta jag kunde. På ett ställe i bergets branter hade ett stenblock rasat ner och bildat en grotta. Dit in vågade ingen krypa. Själv var jag övertygad om att det bodde ett lodjur därinne. Vi hörde det nämligen en gång, jag och en kompis. Livrädda och förväntansfulla kikade vi in i mörkret. Försiktigt stack vi in en lång pinne. Lodjuret grep tag i den, vi fick dra hårt för att få loss den ur klornas grepp och med bultande hjärtan stirrade vi på de djupa revorna i barken.
Åren gick, berget krympte till en liten knalle och i den magiska skrevan skulle aldrig ett lodjur rymmas. Min fantasi hade slutat skena. Men fascinationen för naturen har aldrig avtagit. Gång på gång stöter jag som vuxen på platser som är lika storslagna och magiska som naturen var då. Trollskogarna finns på riktigt, likaså de enorma bergen, grottorna och ödemarkerna jag fantiserade om som liten.“

I Upplev Sveriges Natur finns gott om tips hur man kan komma ut i den riktiga trollskogen. Naturen är varierad, vissa ställen är lätta att ta sig till, vissa har leder att följa, ibland är terrängen svår och ibland behöver man inte ens lämna bilen (om man så vill) för att få en upplevelse.
Martin Emtenäs och naturfotografen Mikael Gustafsson har gett sig ut på en fantastisk inhemsk odyssé. I den här boken får man ta del av allt Sverige har att erbjuda från de allra mest storslagna landskapsvyerna till naturens små utsökt särpräglade detaljer. Det här är en suverän naturguide - lika njutbar hemma som användbar på resan.

Här kan man läsa om och se gråsälarna på Gotska Sandön, följa med in i Trollegaters grottor utanför Rimforsa, ta del av de rödlistade läderbaggarna som bara kan överleva i riktigt gamla ekar - sådana som man kan finna på Hallands Väderö - eller beskåda de ofantliga fågelsträcken på Falsterbonäset eller de nyfödda fjällrävsungarna på Stekenjokks fjällplatå.
De flesta av platserna i boken har någon typ av skydd. Naturreservat eller nationalpark. Men det finns mycket natur ute i landet som ännu inte är skyddad. Naturskyddsföreningen står bakom den här boken och 10 kronor per bok går till Naturskyddsföreningens projekt “Rädda den vitryggiga hackspetten”. Boken rekommenderas varmt!
Ta med boken ut i naturen och se om ni t.ex. på Vackermyren (Jämtland) kan hitta en sällsynt orchidé, lappnycklar, eller varför inte på Flatruet (Härjedalen) hitta en blåhake och en simsnäppa --- eller om ni får nöja er med att beundra bilderna i boken! Och givetvis besöka fäbodar och äta god mat!
Massor av besök från norr till söder att planera in --- från Falsterbo “mitt i flyttstråket” i söder till Abisko “lappfelans växtplats” i norr. Det finns mycket natur att se och uppleva, året runt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.