fredag 2 maj 2014

FILM: The Secret Life of Walter Mitty



Konsten att göra verklighet av sina drömmar!



Walter Mitty är en dagdrömmare som har för vana att försvinna in i en värld av fantasier fyllda med hjältedåd, romantik och action. När hans jobb hotas ger han sig iväg på ett äventyr som överträffar alla hans vildaste fantasier!

The Secret Life of Walter Mitty bygger på James Thurbers 12 000 tecken långa (eller korta) novell från 1939.

Novellen har filmats förr, med Danny Kaye i huvudrollen, nu är det Ben Stillers tur att tolka Walter Mitty --- som blivit något av en ikon i amerikansk kultur. För vem dagdrömmer inte om att sluta dagdrömma och göra slag i saken och göra drömmarna till verkligheten?!

Denna nya version av The Secret Life of Walter Mitty utspelar sig i ett när-som-helst landskap. Walter Mitty jobbar med negativ på det ansedda Life Magazine. Där yrket av designen andas gammeldags retro med snygga linjer. Kläderna är också tidlösa. Samtidigt har alla moderna mobiltelefoner (som inte alltid har täckning!) och Walter Mitty har börjat med e-dating. För att prata med Cheryl (spelad av Kirsten Wiig) som jobbar på samma arbetsplats ...

Ytterliggare en modern detalj som många känner igen: En dag meddelas att tidningen ska läggas ner och att det sista omslaget ska prydas av den bild som den mytomspunne och skygge fotografen Sean O’Connell (spelad av Sean Penn) nyligen skickat till Walter. Men bilden finns inte bland alla negativen, just negativ 25 är utklippt ... Walter söker upp fotografen (som inte har mobiltelefon) för att fråga var negativ 25 är. Han ger sig ut på en strapatsrik utflykt till Grönland, Island och Himalaya – och kvar på redaktionen finns Cheryl.


Nu får Walter Mitty hoppa ur en helikopter, landa i vattnet, slåss mot hajar, fly undan vulkanutbrott och han flyger till och med med en rejält alkoholpåverkad pilot (Ólafur Dari Ólafssoni en kul liten biroll) och Walter Mitty finner under resans gång sig själv.

Fint foto av Stuart Drybeurgh förhöjer "carpe diem" upplevelsen liksom vinjetter av Kyle Cooper och briljant musik av José González och Junip --- vilket gör att man lätt kan följa när det är dagdröm och när det är verklighet. Musiken, som aldrig är sorglig, är Walter Mittys inre röst. Och det gör att Walter Mitty aldrig blir en sorglig figur, hur jobbigt han än har det.
 
 
 
Titel: The Secret Life of Walter Mitty
Regi: Ben Stiller
Medverkande: Ben Stiller, Kristen Wiig, Jon Daly, Kathryn Hahn, Terence Bernie Hines,
Adam Scott, Paul Fitzgerald, Adrian Martinez, Shirley MacLaine
USA, 2013, FOX-Paramount
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.