fredag 23 maj 2014

FILM: Kärlek Deluxe - en underhållande satir med många karikatyrer


 
 
Selma mellan musikern och författaren!


Titel: Kärlek Deluxe

Regi: Kicki Kjellin

Medverkande: Moa Gammel, Martin Stenmarck, Andreas La Chendardière m fl.

Sverige, 2014

Nordisk Film

Betyg: 2 av 6

Både regissören Kicki Kjellin och manusförfattaren Anna Platt är debutanter i långfilmssammanhang och deras debutfilm tillsammans är inspirerad av George Bernard Shaws Pygmalion. Britta, en ärrad gammal författarinna, en ”sann konstnär” (spelad av Lotta Telje), slår vad med sin förläggare (spelad av  Peter Dalle) att hon kan göra om Chick-lit drottningen Selma Trastell till finkulturens nya älskling. När Britta är klar med Selma har hon ny frisyr, nya kläder, citerar Bo Bergman (en av vår tids främsta existentialister), välkomnas av Stig Dagerman sällskapet och skriver böcker som gör människor deprimerade och som har en upplaga på sju exemplar.

Hon har också en ny snygg pojkvän, Nils Tapper, nominerad till Augustpriset för bästa roman.

Men hennes vänninor saknar den gamla Selma som shoppade loss på NK och sorglöst gick på spa. Hennes musikerpojkvän (spelad av Martin Stenmark) gillade också den gamla, blonda, snälla Selma som skrev om skor och brustna hjärtan och drömde om den stora kärleken.

Selma Trastell backar bandet och blir sitt gamla jag igen. Och tjänar storkovan med boken Kärlek Deluxe.

En ironisk knorr i berättelsen är att hennes coola mentor, Britta, säljer deckare under pseudonym, för att överleva. ”Ingen läser mina andra böcker längre”.

En sorglig syn på författarvärlden i Sverige idag: populärförfattarna älskas av sina läsare, tjänar miljoner och dissas av kritikerna, medan de seriösa författarna får hoppas på priser och stipendier --- annars får de sadla om och skriva deckare.

En viss sanning ligger bakom klichéerna: Leif GW Persson hävdar t.ex. att han gick in på en bokhandel för att inhandla DNs bästa böcker lista och bokhandlaren hävdade att ingen köper de där böckerna, de köper deckare. Av Leif GW.

Filmens huvudperson Selma (Moa Gammel) är den enda av personerna som inte har en tydlig personlighet --- hon är snarare en spegel för alla andra.

Kärlek Deluxe är en kul satir med många överdrivna karikatyrer.  Både Martin Stenmark och Sarah Dawn Finer är överraskande bra i sina debutroller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.