fredag 2 maj 2014

FILM: Det regnar köttbullar 2 - Nu har det slutat att regna köttbullar



Det regnar inte köttbullar längre!

- Nu har det slutat att regna köttbullar!

Uppföljaren till Det regnar köttbullar --- Det regnar köttbullar 2 --- har ett fel. Det regnar inte köttbullar.

Synd, för det var bland det allra roligaste i första filmen, när det började regna köttbullar eller hamburgare eller när det började snöa glass… För vem har inte som liten drömt om att det skulle börja snöa glass med olika smaker (tänk så mycket roligare att fånga snöflingor på tungan) eller att det skulle börja regna godis. Redan i Bibeln regnade det ju manna från himlen. De fick ihop stora driver med manna, slapp svälta ihjäl och kunde baka manna bröd och göra mannagröt. Förmodligen. Men ingenting går ju upp emot köttbullar … Den svenskaste av svenska rätter i en amerikansk titel.

Medan den första filmen Det regnar köttbullar var en lekfull barnfantasi, kombinerad med katastroffilm (spagettitornados och andra naturkatastrofer blev resultatet) så är den nya Det regnar köttbullar två en trivsam äventyrsfilm, i stil med Sir Arthur Conan Doyles The Lost World eller Michael Crichtons Jurassic Parc. Båda två filmade förresten The Lost World som BBC-serie och Crichtons böcker inspirerade en storslagen filmtrilogi av Spielberg. En hel del scener känns igen från Jurassic Park trilogin. Som när strutiomimusarna --- här strutsbananer --- flockas, eller som när den kvinnliga forskaren blir förtjust i monstrets modersinstinkter (här uppvisade av en tacodil --- korsning mellan en taco och en krokodil). En del av matdjuren i filmen är processad mat (ostburgarspindlar och tacodiler) medan annan mat är precis som den är, som små inlagda gurkor och söta små jordgubbar. Minigurkorna och jordgubbarna påminner om huvudpersonerna i en barnboksserie, som var populär som Mr Men --- det är populärt med huvudfotingar för barn och alla huvudpersonerna i serien var grönsaker eller frukter som såg ut som huvudfotingar med små armar och ben och jättestora ögon.

Intrigen i Det regnar köttbullar 2 går ut på att huvudpersonen Flint Lockwood återigen måste rädda världen --- denna gång från matdjuren, men hans kvinnliga forskarkollega Sam Sparks, en meteorolog intalar honom att djuren inte är några monster utan har rätt att leva. Hon till och med klappar en ostburgarspindel på huvudet för att visa att den är ofarlig. I själva verket blir Flint förd bakom ljuset av en annan äldre forskare som bara vill göra “Food bars” av matdjuren. Den äldre forskaren har varit Flints idol hela livet, sedan han såg honom på TV som liten, och han känner sig grymt besviken. Men Flint tröstar sig snart för det visar att alla matdjuren sett Flint på TV och har honom som idol. Fast de uttalar hans namn No-Woo.

På det hela taget är Det regnar köttbullar 2 en charmig och rolig familjefilm. Och efteråt vill man gärna sitta och skissa på egna matdjur. Eller laga något gott i köket.

 
Regi: Cody Cameron, Kris Pearn
Titel: Det regnar köttbullar 2
Originaltitel: Cloudy with a Chance of Meatballs 2
USA, 2013
Universal Sony Pictures Home Entertainment

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.