onsdag 14 maj 2014

Egon och rävungen

En osannolik vänskap spirar bland vitsipporna

Varje morgon steker Egon pannkakor till frukostVarje morgon steker Egon pannkakor till frukost

Catarina Kruusval
Egon och rävungen
Rabén & Sjögren


Egon och rävungen kom för första gången ut 1998 och nu är det dags för den andra upplagan av Catarina Kruusvals moderna barnboksklassiker. Det är vår, solen skiner och en osannolik vänskap spirar bland vitsipporna i den skira akvarellbjörkskogen, där träden precis fått små gröna musöron.
Egon är en liten gubbe. Han blir vän med en liten rävunge. (Trots att han har en liten gård med höns!) Rävungen följer med Egon hem. Rävungen får mjölk och någonstans att sova --- och ett namn: Kalle. Men Kalle är inte nöjd med att sova i vedboden. Han vill sova inne hos Egon. Kalle får en ny sovplats. I hallen. Kalle är inte nöjd med detta, för han vill sova i Egons sovrum. Helst i Egons säng. Kalle får som han vill.

Varje morgon steker Egon pannkakor till frukost. Det är det bästa Egon vet och det är också det bästa Kalle vet. De sitter tillsammans vid köksbordet och äter pannkakor och tittar ut genom fönstret. Det hela utvecklas till ett slags Pettson-och -Findus-mys, med rävungen som Findus-karaktären.
Men så kommer hösten och Kalle börjar springa till skogs. Egon försöker att ha Kalle i koppel när de är ute och går, och sedan bunden hemma på gården så att han inte ska försvinna. Men Kalle blir olycklig. Kalle vill ha sin frihet och när han får den så är han borta länge --- men han kommer tillbaka. Sensmoral: det är bättre att ha en fri och lycklig räv som kommer förbi ibland, än en bunden och olycklig räv som är på sin plats jämt.

Bilderna av Kruusval är ofta helsidesstora, nyanserade akvareller, där det känns som att man riktigt kan ta på rävpälsen, mossan, de fallande löven … Färgsättningen förändras från skir vår med ljusa björkar med musöron och en matta av vitsippor till mörk höst och på den sista bilden vandrar Egon genom en granskog. Vinter är en årstid som inte hinns med. Vem vet, kanske flyttar Kalle hem till Egon igen och lämnar skogen, när det blir kallt ute och ont om mat?! Pannkakor växer ju inte på träd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.