onsdag 7 maj 2014

FILM: Anchorman 2 - Aldrig har goda nyheter varit roligare!

 

Will Ferrell i peruk för att spela Ron Burgundy - mannen med den perfekta 70-tals frisyren!
 

Anchorman (2004) har i år tio år på nacken och har hunnit bli en kultkomedi. I Anchorman är det 1970-tal och jämlikhetsvindar blåser in på en liten lokal TV-station i San Diego (av huvudpersonen uttalat San Diago) och det inkompetenta och sexistiska nyhetsankaret Ron Burgundy (Will Ferrell) känner av snålblåsten.
 
I tvåan har det gått några år, det är nu 1979, och Reagans 1980-tal står för dörren --- men Ron Burgundy håller fast vid vad som är viktigast i livet: att ha höga tittarsiffror och högt hår.
Filmen börjar med att Ron väntar sig en befordran, tillsammans med sin fru. Men det visar sig att endast frun ska få befordran, av en chef spelad av Harrison Ford (känd från andra mer ”seriösa” filmer om nyheter) och själv får Ron Burgundy sparken.
 
Men snart får han ett nytt jobb i New York, på en TV-kanal som ska sända nyheter dygnet runt. Ron tror först att de skämtar. Men icke.
 
Ron samlar alltså ihop sitt gamla team, sportfantasten i cowboyhatt som inte kan något om sport, fotografen, spelad av Paul Rudd, som är mest skärpt av de fyra, och Steve Carells vimsige väderman.
Steve Carell har blivit en större stjärna sedan den första Anchorman filmen och hans väderman har många av filmens absolut roligaste höjdpunkter.
Som … ”I can’t hear you” konversationen.
Som … ”Where are my legs?” sketchen.
Som … varenda scen Steve Carell har med Kristen Wiig.
 
Wiig spelar för övrigt Carells flickvän och tillsammans är de ett underbart par där båda är precis lika vimsiga och naiva. Som ”Dum & Dummare” med romance istället för bromance.
Under tiden genomför Ron Burgundy en nationell medierevolution – och ser hela tiden snygg ut i håret – han struntar helt enkelt i seriösa nyheter till förmån för den tramsiga mix som har blivit vardagsmat i TV idag --- vad folk vill ha, resonerar Ron, är goda nyheter, söta djur, patriotism, de vill höra att Amerika är det bästa landet i världen och se de bästa ögonblicken från all sport (utom europeisk fotboll) utan några seriösa kommentarer över huvud taget. Och givetvis: extremt väder där Steve Carells väderman står mitt i blåsten och skriker ”I can’t hear you!” även om det bara är en mild bris.
 
Flaggviftande patriotism, söta hundvalpar, tramsiga debatter där ingen talar till punkt och meningslösa biljakter visar sig vara vad”folket” vill ha: tittarsiffrorna rusar i höjden och när den stora seriösa TV-kanalen har en seriös direktsänd intervju med Yassir Arafat (som görs av Rons före detta fru) bryter man för en story om en biljakt. Till och med Arafat vill titta …
Satiren över hur amerikansk Tv-journalistik fördummades och kommersialiserades ger Anchorman 2 en frisk syrlig smak som ettan saknade.
 
Anchorman 2 är mer än dubbelt så bra och dubbelt så rolig.
Man ler inte bara när man ser den. Man ler även hela dagen efteråt.
 
Dessutom levereras många parodier på kända filmer. Men aldrig som en grej i sig, utan alltid som en del i hela storyn.
 
Att Anchorman 2 nu finns på DVD och Blue-ray Disc – det är goda nyheter! Något som Ron Burgundy själv hade rapporterat om som avslutande nyhet i slutet av programmet. Med en flaggviftande hund som kommer med filmen i en korg runt halsen.
 
Regi: Adam McKay
Medverkande:Will Ferrell, Steve Carell, Paul Rudd, David Koechner, Kristen Wiig
USA, 2013
FOX-Paramount


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.