tisdag 11 mars 2014

FILM: Captain Phillips

Captain Phillips

- mördande konkurrens på den globala marknaden

 

 

“We’re going to be okay“, säger en sjuksköterska till sin man och smeker hans nacke. Men hon säger det inte som ett påstående, utan mer som en fråga, som om hon egentligen menar “Are we going to be okay?”. Vad som sägs mellan replikerna, i tystnaden, är uppenbart, det viktiga: Du ska ut och segla runt Afrika i de farligaste vattnen som finns. Kommer du att överleva ännu ett jobb? Kommer du att ha tur en gång till? Ingen har tur hur länge som helst!
 
Captain Phillips vet att han har ett farligt jobb. Hans fru vet det. Men de kan inte tala om det. För då blir faran ännu verkligare. De låtsas att allt är rutin, att hon åker till sitt jobb och han till sitt och att de ska ses snart igen. De pratar om sina barn. De håller på att bli vuxna och mannen klagar på dagens hårda värld, den mördande konkurrensen som finns där ute. Så var det inte när han var ung, så var det inte när han blev kapten. Nu är ju allting globaliserat. Det är svårt att få jobb. Det är svårt att vara ung.
Att det är svårt att vara ung och att konkurrensen är mördande är uppenbart redan i nästa scen. Vi befinner oss i Somalia. Två unga killar håller på att välja lag. Som om de ska spela fotboll. De är inblandade i ett betydligt farligare spel: de är pirater som ska välja sina team. För att bli vald är det en fördel om man har med sig en present, en muta. Det är svårt att få jobb. Konkurrensen är mördande. Även om man bara vill bli pirat, och inte kapten. Mördande konkurrens har en annan klang i Somalia än i USA, misär, fattigdom, svält, ond bråd död …. Allt ligger närmare.
Den ende lagledaren, Muse, slår ihjäl den andre lagledaren för att få tag på hans båt som har en bättre motor. Det blir Muse och hans valda lag som tar över Captain Phillips båt. Totalt fyra unga killar, som ser ut att vara i tonåren, precis som Captain Phillips egen son, tar en hel besättning med vuxna män som gisslan. När de får reda på att båten är amerikansk gör de high-five och väntar sig stora dollar - de har fått jackpott. Men båten har bara hjälpsändningar med sig till Afrika, mat och vatten och bränsle, och bara 30 000 dollar i kassaskåpet. Det är småsmulor. Förra veckan drog Muse in sex miljoner dollar till sina arbetsgivare. Han kan inte komma nästan tomhänt denna vecka …
Captain Phillips offrar sig för sin besättning, han följer med piraterna i en liten livbåt och Muse hoppas få några miljoner för att släppa honom fri.
Men han får ingen uppbackning av “de äldre”, de han jobbar för, de som finns över honom i näringskedjan, och den amerikanska flottan kommer för att befria Captain Phillips.
När tre av piraterna är döda och en är tillfångatagen och Captain Phillips plåstras om av en kvinnlig sjukskötare säger hon “you are going to be okay” - som ett slags svar på Captain Phillips frus fråga i inledningen av filmen.
Två vårdande kvinnor blir som ett slags “book ends” till filmen. Kommer det att gå bra? --- Ja, det kommer att gå bra! Men under tiden är det långt ifrån uppenbart att det kommer att gå bra, och för piraterna går det definitivt inte bra. Captain Phillips är också ett undantag - flera sjömän har blivit dödade av pirater, och de hade ingen uppbackning från sina hemländer.
Regissören, engelsmannen Paul Greengrass, har haft långa utläggningar om klyftorna i världen, det ironiska i att triljoner dollar åker omkring på farleder utanför några av världens fattigaste länder , och han ville gärna se filmen Captain Philips som en ironisk kommentar till detta, ett sätt att få igång diskussionen om den verkligt viktiga frågan: för att lösa dessa problem på havet måste vi göra folks levnadsvillkor på landet bättre.
Tom Hanks har kontrat med att säga om Captain Philips “To me it is about a guy, at sea, in peril”. En kille på havet som hamnar i fara. Det sammanfattar intrigen både i Captain Phillips och en hel del äventyrsfilmer - och äventyrsböcker - genom årtiondena. Killen som hamnar i fara och klarar sig är fortfarande ett tema som säljer ---och faktiskt, trots fina skådespelarprestationer från fyra somalier, trots Greengrass’ goda intentioner så är det just det man minns: man har sett en kille som hamnade i fara på det stora vida havet, och man hejade på att han skulle klara sig, och tänk, han klarade sig! Vad skönt!
Att detta är undantaget snarare än regeln, att inte alla klarar sig, det är en helt annan historia!
Regi: Paul Greengrass
Medverkande: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed,
Mahat M. Ali, Michael Chernus, Catherine Keener
USA, 2013

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.