lördag 22 juni 2013

Början på historien: Rubinröd och Delirium, Safirblå och Pandemonium

Litteratur: Rubinröd, Delirium, Safirblå och Pandemonium
 

Början på historien: Rubinröd och Delirium, Safirblå och Pandemonium

RubinrödRubinrödKerstin Gier
RubinrödÖversättare: Christine BredenkampOriginaltitel: RubinrotSerie: Ädelstens-triologin
Kerstin GierSafirblåÖversättare: Christine BredenkampOriginaltitel: SaphirblauSerie: Ädelstens-triologin
Lauren OliverDeliriumÖversättare: Helena RidelbergOriginaltitel: DeliriumSerie: Delirium-trilogin
Lauren OliverPandemoniumÖversättare: Helena RidelbergOriginaltitel: PandemoniumSerie: Delirium-trilogin
Samtliga från Bonnier Carlsén
DeliriumDeliriumRubinröd och Delirum har det gemensamt att de båda är skrivna för barn/ungdom, de är båda del ett sina respektive sagolika triologier (Rubinröd är klassad som fantasy medan Delirium är en dystopi) och båda böckerna har nu uppföljare som kommer ut på svenska: Safirblå respektive Pandemonium. Men som alltid är det bäst att börja med del ett om man vill hänga med i spänningen från början.
Ädelstenarnas makt genom tiden
Gwendolyn Shepherd lever med sin stora och speciella familj i London. I väntan på att hennes kusin ska göra sin första tidsresa, fördriver Gwen tiden med att plugga och hänga med sin bästa kompis efter skolan. Ända tills den dag hon plötsligt befinner sig i det viktorianska London i slutet av 1800-talet.
Egentligen är det Gwens kusin som ska vara den i familjen som ärvt tidsresargenen, men efter tre spontana tidsresor är misstaget uppenbart: Gwen är familjens nya tidsresenär. Det finns dock problem: hennes mamma gillar inte att dottern ska resa i tiden och hennes moster vill att hennes dotter, Gwens kusin, ska vara den utvalda. Gwens ledsagare blir Gideon och snart är de utlämnade till historien, i äventyr på liv och död.
I reklamen för boken listas de tre stora kärleksparen genom historien: Romeo & Julia, Bella & Edward och nu: GWENDOLYN & GIDEON! Men Gwen och Gideon är betydligt mindre romantiska (och mer humoristiska) än sina föregångare. Dessutom finns det ett Philip-Pullman-aktigt skimmer som vilar över historien: vetenskapsmän vill använda tidsresorna för att samla blod från 12 personer med magiska tidsresarkrafter, Gwen och Gideon ska göra grovjobbet, men vad är meningen med allt? Gott eller ont?
En av Gwens släktingar, Lucy, försvann i historien, för att komma undan väktarna kunde hon inte gömma sig i nutiden.
SafirblåSafirblåFramtiden utlovar fler komplikationer, det kommer två nya böcker i serien under 2013 som fullbordar trilogi: Safirblå och Smaragdgrön. Rubinröd är ett trevligt tidsfördriv som man snabbt sugs in i.
Det unika med Rubinröd serien är att den faktiskt kommer från det tyskspråkiga området (vilket man först inte tänker på, eftersom den utspelar sig i London) och den mesta översatta litteraturen i Sverige brukar komma från det engelskspråkiga området. Givetvis är detta inte den första tyska fantasy succén – fantasy- fans minns ju att även Cornelia Funke och Michael Ende kommer från det tyskspråkiga språkområdet och har skrivit fantasy succéer som blivit framgångsrika i hela världen. Rubinröd bygger på den traditionen, och blandar friskt in även den engelska fantasytraditionen till en lyckad hybrid.
Delirium – kärlek är det värsta som kan hända
Förr i tiden var kärlek det viktigaste i världen. Människor gjorde vad som helst för den. De kunde ljuga för kärlekens skull. Till och med döda. Men allt är annorlunda nu. Kärlek är en sjukdom som går att bota. Regeringen ser till att alla genomgår behandlingen när de fyller arton. Ett liv utan kärlek är ett liv utan smärta. Det är tryggt, förutsägbart och lyckligt. Lena Haloway har alltid sett fram emot dagen då hon ska bli botad. Men med 95 dagar kvar till behandlingen händer det otänkbara ...
Första delen i Lauren Olivers laddade dystopiska trilogi är en tankeväckande och spännande berättelse om de krafter som försöker kontrollera oss - och de vi inte själva kan kontrollera.
Filmrättigheterna till Delirium är redan sålda och filmen har planerats att komma ut under 2013, liksom böckerna Pandemonium och Requiem översatta till svenska.

PandemoniumPandemoniumHungerspelen är redan en stor succé och Delirium är nästa Hungerspelen - fast med mer koncentration på kärlek än spektakulärt TV-våld. Det innebär inte att Delirium INTE är våldsam. Slutet på Delirium är chockartat våldsamt i och med att en av huvudrollsfigurerna blir dödad, en av dem som läsaren genom boken inbjudits till att heja på och (spolervarning) tyvärr framgår slutet av Delirium om man läser baksidan på Pandemonium. Så den som vill ha kvar spänningen gör bäst i att inte läsa baksidestexten i förväg. Annars är Pandemonium precis lika bra som Delirium och börjar exakt vid den förra bokens cliffhangerslut.
Delirium- trilogin har det gemensamt med många andra populära dystopiskildringar för unga läsare att natur ställs mot kultur, civilisation mot vildmark och etablissemanget med alla sina rigida regler mot en revolution. Även här finns en hjältinna mitt i stormens öga. Uglies-triologin, Matchad-triologin, Hungerspelen-triologin, Delirium- triologin, Divergent-triologin … alla har de hjältinnor som blir viktiga för motståndsrörelsen och revolutionen. 1984 ligger långt borta, hjältinnorna har tagit över i dystopierna.
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.