onsdag 8 maj 2013

Kommisarie Brunetti - Donna Leons Venedig är förföriskt vackert och skört som glas!

Donna Leon: En dunkel död
 
 

Donna Leon är bättre än någonsin!

Donna Leon Foto Mariusz KubikDonna Leon Foto Mariusz KubikDonna Leon
En dunkel död
Forum

Det finns deckare som är så tjocka att man lätt skulle kunna slå ihjäl någon med dem. Sedan finns det också deckare som är föredömligt "tunna" (för att vara deckare alltså) och som ändå innehåller all den spänning som en deckare ska ha, plus ett intressant persongalleri och fantastiska miljöskildringar. Donna Leons nyaste är ett exempel på det senaste.
Brunetti och hans familj är trevliga, äter alltid hemlagad mat, flera rätter, till lunch och middag, de går på konstgallerier (glasutställning) och har intressanta konversationer.
Miljön är Venedig och mysteriet är kopplat till det världsberömda Muranoglasbruket.
Miljöskildringarna, speciellt av glashyttan, är superba.
Intrigen får utveckla sig i lagom takt, från hot och misstankar, till ond bråd död.
Det enda felet med den här boken är baksidestexten. Spoilervarning! Den avslöjar för mycket för tidigt. Det tar 141 sidor av 282 (alltså halva boken) innan någon blir mördad, och ytterligare några sidor innan det avslöjas vem. Så ge dig själv den extra spänningen i en perfekt konstruerad deckare och släng bokomslaget - eller lås in det på något säkert ställe tills du fått avnjuta den här boken i lugn och ro.
I likhet med italiensk mat är det inget man ska stressa med!!!
Författaren Donna Leon är amerikanska, men bor i Venedig, vilket gör att man samtidigt får se Venedig som insider och outsider.
Och miljöproblem i Italien är inte påhittade - de finns i allra högsta grad och har bland annat kopplingar till maffian. Se tex. Sodom och Gomorra. Man kan tjäna på alt. Även sopor och kemiskt avfall.
En bieffekt är missbildade barn, cancer och hälsoproblem. Vilket även Donna Leon tar upp och man glömmer inte porträttet av den skadade tvillingen i första hand. Eller kopplingarna till Dantes helvete. Det går att skapa helvetet på jorden. Med tillräckligt mycket avfall!!!
Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.