tisdag 21 maj 2013

David Bowie - mer än soundtracket till Wallflower ...

Litteratur: Paolo Hewitt; Bowie – album för album
 

En bland de stora rockikonerna

David Bowie var ju bi/gay/metro androgynDavid Bowie var ju bi/gay/metro androgynPaolo Hewitt
Bowie – album för albumÖversättare: Lena ÖhrströmIca
I samband med 40-årsjubiléet för David Bowies legendariska album The Rise & Fall of Ziggy Stardust & the Spiders from Mars kommer denna unika retrospektiv, en hyllning till en av populärmusikens främsta pionjärer. Författaren Paolo Hewitt presenterar alla David Bowies studioalbum i detalj. Boken innehåller kommentarer från dem som arbetade med skivorna, inklusive musiker, tekniker och Bowie själv; samtida recensioner och intervjuer; alla skivomslag reproducerade i verklig storlek samt en mängd unika och tidigare opublicerade foton.
Det här är en bok som man längtat länge efter, och det är den absolut bästa musikbiografi man kan tänka sig. Det är totalt fokus på musiken och albumen, in i minsta detalj.
Som Povel Rammel sa: ”det är de små, små detaljerna som gör det.” I detta fall gör ”det” stora hits ...
Musiken står i fokus, inte skvaller, rykten och "kiss ’n tell" vilket är så vanligt i kändisbiografier idag (tyvärr).
Men det är faktiskt genom musiken man lär känna folk bäst.
Osökt går mina tankar till den nya musikbiografin Bruce (om Springsteen) som hävdar att vi kommer att lära känna Bruce. Det gör man inte. Det blir bara en massa terapiprat. Vill man känna honom får man gå via musiken och biografin handlar inte om musiken, eftersom den handlar om människan.
Den här biografin gör tvärtom: den väljer helt och håller att fokusera på musiken, album för album och på så sätt får vi som läsare även reda på mycket mer om människan.
David Bowie var ju bi/gay/metro, androgyn, glammig och sminkad OCH uppfann ett alter ego som artist, långt innan detta spred sig till helylle folkhemmet och Melodifestivalen - idag både smink, vansinniga scenkostymer och alter egon mer eller mindre vardagsmat, liksom en androgyn eller gay framtoning. Men någon ska gå först och ta stötarna.
David Bowie var även arenarock och glamrock långt innan rockgubbarna försökte göra arenarocken till sin. Men ingen av dem har lyckats göra sådan show, ett sådant ”spektakel” av musiken som Bowie och hans alter ego Ziggy Stardust.

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.