onsdag 18 oktober 2017

Årets Trädgårdsbok 2017 - Vilka var nominerade och vem vann?

Årets Trädgårdsbok 2017

Utmärkelsen Årets Trädgårdsbok 2017 har tilldelats författaren Göran Greider för hans trädgårdsbok, I trädgården hörs andra ekon. Utgiven på Ordfront Förlag.
Göran Greider på årets Bokmässa i Göteborg med sin nya trädgårdsbok. Foto B Graham.
Gartnersällskapets jurymotivering:
Göran Greiders bok öppnar sig med en samling foton av blommor, landskap, en handritad karta och frågan – vad är en trädgård?

Boken är uppdelad i de fyra årstiderna och bjuder i var och en av dem på ett hisnande och underhållande filosoferande kring odlandet och vad en trädgård kan vara och betyda. Med lätthet drar Göran Greider oväntade men underfundiga och kloka kopplingar mellan tusentals år av trädgårdskultur, internationell politik, dikter och egna iakttagelser i sin och andras trädgårdar.
En uppfriskande vinkling på trädgårdsberättande som vi inte sett tillräckligt av. I trädgården hörs andra ekon är härlig att läsa och lämnar mycket ”jag-vill-ha-mer-smak”.
Övriga titlar som nominerades till Årets Trädgårdsbok 2017
  • Trädgårdslycka Författare: Hannu Sarenström Förlag: Norstedts
Gartnersällskapets omdöme: En bok för alla som söker inspiration och nya idéer till sina oaser, kanske genom besök i andras trädgårdar. En lättläst, vacker och tänkvärd bok, en hyllning till trädgårdar, växter och odlingsmödor. Bilderna är illustrativa och stämningsfyllda. Hannu bjuder på framgångar, vedermödor, på brustna illusioner och bärande improvisationer. Han framhåller sina duktiga medarbetare och påtalar att utan dem skulle det inte ha blivit så bra som det blev. Hans heder ska delas med dem. En ödmjuk kärleksförklaring till odling.
  • Beskära Fruktträd och bärbuskar Författare: Susanna Rosén och Pia Lundgren, illustrationer Eva Rönnblom Förlag: Bokförlaget Semic
Gartnersällskapets omdöme: En praktisk handbok att ta fram när det är dags att beskära fruktträd och bärbuskar. Handböcker som denna har getts ut förr, det finns alltid behov av en gedigen bok i litet format i ämnet. Upplägget är enkelt, och systematiskt. De överskådliga illustrationerna tillsammans med instruktionerna är bokens styrka, fotona kompletterar och tillsammans blir det enkelt och förklarande. Gamla felaktigheter som har en tendens att följa med från en beskärningsbok till en annan, är bortplockade. Kanske inte en trädgårdsbok som läses från pärm till pärm, men definitivt att rådfråga när det är dags att beskära fruktträd och bärbuskar.
  • När själen får grönska Författare: Eva Robild, Foto: Lina Karna Kippel Förlag: Bonnier Fakta
Gartnersällskapets omdöme: En angenäm och lättillgänglig genomgång av vetenskapliga rön och allmän klokskap om naturens och trädgårdens positiva inverkan på hälsa och välbefinnande, kryddad med en mängd goda om än ibland lite förnumstiga råd till läsaren. En habil och flyhänt författare, vars mänskliga djup och livserfarenhet nästan överrumplande drabbar oss i korthuggna fristående tänkvärdheter. Vackra och väl valda bilder ackompanjerar bokens budskap, och till dess kvalitet bidrar också förteckningen över lästips, källor och referenser.
  • Österlens gamla rosor Författare: Mia Gröndahl Förlag: Gröndahl & Rietz
Gartnersällskapets omdöme: Kärleken till rosor är allt annat än ung! Flera av de sorters rosor som idag växer på Österlen har varit till glädje för människor i generationer. Utöver en inventering av dessa rosor får vi berättelser knutna till varje ros som levandegör dess betydelse. Tillsammans med härliga bilder ger de trevliga texterna oss en glimt av
människorna som vårdat rosorna. Vi får veta något om när och hur de hamnat just där och annat smått och gott. Boken är en underhållande och lättsam dokumentation av värdefull växt- och kulturhistoria.
  • Flora Supersum Författare och foto: Lena Granefelt Förlag: Bokförlaget Arena
Gartnersällskapets omdöme: I den fotografiska Flora Supersum möter vi trädgården genom växter i nedvissning och dämpade färger. Den sena höstens fröställningar ger vid första anblicken en känsla av upphörande och slut men signalerar i själva verket fortlevnad och nytt liv. Bokens generösa format och utsökta bilder framhäver underfundiga och vackra detaljer hos kapslar, baljor och frön. Det blir till sköna tavlor som väcker nyfikenhet och förundran inför naturens beskaffenhet och sinnrika anordningar för överlevnad.
  • Odla ljung Författare: Brita Johansson Förlag: Natur och trädgård bokförlag
Gartnersällskapets omdöme: Författarens Brita Johanssons fina fotografier från en och samma plantering månad för månad visar vilken förstklassig året runt växt ljungen är med sina olika utseenden och uttryck. Ett stort antal av de över  700 sorterna är väl beskrivna och illustrerade i boken. Här beskrivs också ljungens naturliga växtmiljöer, hur man odlar, förökar och sköter växten samt dess användning historiskt som nyttoväxt.

  • Trädgårdarna på Astrid Lindgrens Näs Författare: Karin Eliasson, Foto: Robert Blombäck Förlag: Salikon förlag
Gartnersällskapets omdöme: Genom den här boken går du trädgårdsvägen in i sagans värld, besöker Astrid Lindgrens barndomshem Näs och upplever sagoböckernas lokaler – törnrosgården, lövsalen, mossträdgården, ängarna och körsbärstrappan. Med anknytning till det småländska landskapet har trädgårdarna på Näs växt fram. Boken ger dig inspiration, växtkunskap och skönhetsupplevelser. När du läser boken med insprängda kommentarer, brev och berättelser ur Astrids liv upplever du att du redan befinner dig på Näs, luktar, smakar och förförs. Bokens skapare förflyttar dig till Näs på ett underfundigt sätt!
  • Blommor och Bin. Din trädgård – ett matbord för pollinerande insekterFörfattare: Ingemar Fries Förlag: Apinordica
Gartnersällskapets omdöme: Efter att som forskare ha ägnat sitt liv åt honungsbin vänder Ingemar Fries intresset åt sin egen hemträdgård och upptäcker mångfalden av pollinerare bland vanliga trädgårdsväxter. På ett enkelt sätt beskriver han pollineringens betydelse, vilka hot som finns och vad vi kan göra som gynnar dessa våra små medarbetare i trädgården och få bättre bär- och fruktskördar på köpet. Månad för månad beskrivs vilka blommande växter som gynnar pollinerarna och som är enkla att själv plantera i sin trädgård.
  • I min trädgård vill jag vara Karin: en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn Författare: Elisabeth Svalin Gunnarsson Förlag: Bonnier Fakta
Gartnersällskapets omdöme: Det var på tiden att någon grävde i arkiven och lockade fram Karin Larsson ur Sundborns trädgårdskugga! Elisabeth Svalin Gunnarsson gör det föredömligt och enkelt när hon fokuserar på Karin Larssons roll i skapandet av den klassiska utomhusmiljö som vi alla känner till från Carl Larssons bildvärld. Från det vackra till det praktiska går författaren igenom hur familjelivet, trädgården och grönsakslandet utvecklades under Karins överinseende, liksom var inspirationen och influenserna kom från och vem som skötte trädgården. Gör-det-självuppslagen inspirerar och påminner om att vi kan också skapa en praktisk och vacker trädgård att leva med och vara i.
  • Reglor för Trädgårdskonsten, grundade på mångårig praktik af J. Gernandt Redaktörer: Marie Widén och Lennart Engstrand Förlag: Bokförlaget Arena
Gartnersällskapets Hedersomnämnande: Förvandlingen av ett opublicerat manuskript från tidigt 1800-tal – i prydlig handstil – till trycksvärta är ett hedersamt publiceringsprojekt. Ömt lyfts här fram en engagerad föregångare från en tid då trädgårdsmästaryrket drevs av pionjärer med en stark vilja att utveckla den svenska trädgårdsnäringen. Marie Widén och Lennart Engstrand delar samma kärlek till trädgårdskonsten som drev Johannes Gernandts, akademiträdgårdsmästare i Lund, att skriva ner sina yrkestips i hopp om att sprida kunskap och ge mer ”insigt i detta både nyttiga och vackra yrke. Nästan 200 år senare i trädgårdskonsten erbjuder nu hans ”reglor” en lättläst orientering om dåtidens ”inneväxter”. Med enkla och tydliga instruktioner, fyllda av engagemang och kunskap, fokuseras på växtsortiment, plantering, bevattning, skötsel, förädling, jord, konstruktion av drivbänkar och växthus, växelodling av grönsaker och fruktträd. Allt användbart idag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.