lördag 1 april 2017

FILM: Fantastiska vidunder och var man hittar dem







Regi: David Yates
Fantastic Beasts and Where to Find Them
Svensk titel: Fantastiska vidunder och var man hittar dem
Manus: J K Rowling
Medverkande: Eddie Redmayne, Katherine Waterstone, Dan Fogler, Alison Sudol, Colin Farrell m fl. Warner Bros.


Det är en ren fröjd att besöka filmens magiskt förhöjda New York!
Här serveras en fantasifull och stämningsfull vision av den jazziga förbudstiden på 1920-talet. Det här är elegant kostymdrama, Fitzgeralds Jazz Age och Gotham-mörka actionögonblick allt i ett paket.

Det här är den bästa "Harry Potter" filmen någonsin. och Harry Potter är inte ens med.

Huvudpersonen Newt Scamander är betydligt mer sympatisk än Harry Potter och han är inte någon utvald hjälte som alla andra ska skydda med sina liv. Han är helt enkelt en vanlig kille som gillar djur väldigt mycket - den magiska världens svar på David Attenborough. För den magiska världen är inte trevligare än den vanliga mugglarvärlden, magiker är ännu värre när det gäller att utrota alla djur.

När Newt säger att han skriver en bok om magiska djur säger andra magiker "An extermination guide?"
Precis som vanliga människor blir magikerna inte intresserade av djuren förrän de ser att de kan användas till något, till deras egna syften. Både goda och onda.

Det allra farligaste djuret är inte ett magiskt djur som Newt upptäckt, nej, det är människorna som är farligast. Och den kraft som bor inne i en människa som blivit misshandlad och missförstådd hela sitt liv.
Så föds en Voldemort. Eller här: så föds en Obscurus.

J K Rowlings vision av den amerikanska metropolen är inte bara lustfylld, här finns häxförföljelser, barnmisshandel och vansinniga politiker. Både bland magikerna och mugglarna.

En populistisk politikerkampanj iscensatt av en mediemagnat (Trump-vänlige Jon Voigt har fått rollen skräddarsydd för sig?) och  en ”madam president” (Carmen Ejogo) som styr trollkarlsmyndigheten med järnhand och hellre avrättar folk än lyssnar på vad de har att säga.

Sympatiskast i filmen är Newt och hans magiska odjur. Näbbdjuret blir snabbt en publikfavorit.

Det här är en lockande start på en ny filmserie i magins tjänst - och i nästa film utlovas mycket mer Johnny Depp. Och ännu mera näbbdjur?!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.