söndag 2 april 2017

FILM: Doctor Strange - Ny medlem i Marvel gänget


Regi: Scott Derrickson
Titel: Doctor Strange
Manus: Jon Spaihts 
Medverkande: Benedict Cumberbatch, Tilda Swinton, Rachel McAdams m fl. 
USA, 2016
Walt Disney Home Entertainment

Doctor Strange är en av 2016 års mest framgångsrika filmer - och den kom alldeles på sluttampen av året! Vem vet, den kanske också kommer att finnas bland 2017 års mest framgångsrika filmer?

Den allra bästa filmen 2016 - om man ser till intäkter - var Civil War, den nya Captain America filmen, men så många av The Avengers var med i filmen att det egentligen kändes som en Avengers film. 
Marvel dominerar stort när det gäller seriefilmer - både när det gäller att vara publikfavoriter och kritikerfavoriter.

Nu ska Doctor Strange också få vara med i The Avengers och den roligaste scenen sparar man alldeles till slutet av filmen - en scen mellan Doctor Strange och Thor. 
Själva filmen är inte lika rolig som många andra Marvel filmer - inte alls lika kul som Iron Man, Ant-Man eller Civil War. 

Här diskuteras gravallvarliga frågor av gravallvarliga män i slängkappor och samurajutstyrslar. Man har personliga reliker som man pratar om och gamla dammiga böcker som man pratar om - böcker som inte finns inscannade på Google än, så man måste resa till ett gammalt kloster för att få läsa dem. Men vad som sägs är inte så viktigt egentligen, det här är en film som är som gjord för att njuta av de allra bästa specialeffekterna just nu (filmen lämnar Inception och Matrix lång bak i sitt kölvatten) och för att njuta av högklassigt skådespeleri mellan Cumberbatch och McAdams som spelar ett ovanligt kärlekspar i en serietidningsfilm - eller i en Hollywoodfilm över huvud taget - inte ett par som ska bli ihop, utan ett par som varit ihop och på sätt och vis finns kärleken fortfarande kvar men mer i vänskapsform. 

Scenerna på sjukhuset är faktiskt bättre och mer spännande än hokus-pokus scenerna och medan det var storslagen action och städer som vek ihop sig och snurrade på sig som imponerade mest på bio (och framkallade lätt sjösjuka) är det i DVD/BD versionen samspelet mellan Cumberbatch och McAdams som väger tyngst. Det är förmodligen också de scenerna som kommer att hålla längst, för tyvärr utvecklas specialeffekter snabbt och sådana scener blir fort gamla.

Att återuppleva filmen i nya format ger mycket mer att tänka på. Och Doctor Strange lovar gott för framtiden, både när det gäller den nya karaktären och vidare äventyr för Marvels Avengers.

Se mer med Benedict Cumberbatch:

Sherlock - BBC-serie där han spelar det fiktiva geniet Sherlock Holmes i modern tid

Black Mass (2015) där han spelar bror till Johnny Depps karaktär

The Imitation Game (2014) där han spelar det verkliga geniet Alan Turing

En familj (2013) där han spelar en tyst och försynt kille i familjen från helvetet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.