onsdag 26 april 2017

ALLT - Ny bok av Marc Martin!

Allt
- Myllrande mästerverk presenteras av Marc Martin och Mirando

Marc Martin
Allt
Originaltitel: Lots
Översättning: Elin Svahn
Illustrationer: Marc Martin
ISBN: 9789198330359
Bokförlaget Mirando


Missa inte boken "Allt"! En tänkbar svensk titel hade kunnat vara "Myller" för här finns ett myller av folk och fä, natur och kultur, tusen ting och tingeltangel. Här finns inte allt, men här finns mycket, eller "Lots", som originalets titel påpekar. Här finns också många siffror för att understryka riktigt hur mycket "mycket" kan vara.

Kaka och "caca" i Paris


I Paris finns 18 000 bagerier, 9000 uteserveringar och 20 000 hundar. Dagligen produceras 10 ton hundbajs. Marc Martin har ritat upp de vanligaste kakorna och bakelserna och bredvid dem en "caca" - alltså en hundbajskorv.

Det går aldrig mer att höra folk mala på om det romantiska Paris utan att tänka på 10 ton hundbajs. (Det är inte lag på att plocka upp efter hundarna, så fotgängare får se sig för, för att inte halka i någon del av de tio tonnen hundbajs).

Vin heter "vin" på franska

I det ena hörnet av Paris-uppslaget myllrar det av vinflaskor (något som är helt okej och konstnärligt kul när det är en skapande fransman bakom verket, något som hade varit uppseendeväckande kontroversiellt om upphovsmannen till barnboken varit svensk - liksom uppslaget om Mongoliet, där både Djingis Kahn cigaretter och vodka finns med). De vanligaste vinerna listas, från Bordeaux och Pinot Noir till Malbec och Chardonnay. Marc Martin påpekar i texten att det franska ordet för vin är "vin" och att det finns apotek överallt i Paris.

I det nedre hörnet myllrar cyklisterna förbi - det är Tour de France som avslutas i Paris efter 21 dagar och 350 mil. Max 198 cyklister får delta. Man kan roa sig med att kontrollräkna cyklisterna på bilden om man vill.

Var dricks det mest Coca-Cola i världen?


Efter Paris kan man studera uppslaget om stället där det dricks mest Coca-Cola per person (Island!) och sedan ta sig vidare till New York där det finns 3000 gatukök, 264 000 brunnslock, 109 800 vattensprutande brandposter och 2 miljoner råttor.

Uppslaget om Galápagosöarna är fullt med sällsynta fiskar och darwinfinkar, uppslaget om Amazonas myllrar av sengångare, papegojor och rosa delfiner.

Avslutningen i Kapstaden radar upp "the big five" med savannelefant, noshörning, buffel, lejon och leopard och kontrasterar denna kända "femma" mot "the little five" med kapelefantnäbbmus, noshornsbagge, rödnäbbad buffelvävare, myrlejonslända och leopardsköldpadda - ett humoristiskt grepp av Marc Martin.
Orkidéer, fjärilar, flamingos och babianer samsas med historiska byggnader, strandhytter och finklädda swankers.

Den berömda klippan i Australien


Marc Martin är en ny, spännande internationell barnboksstjärna som hyllas och prisas över hela världen. Marc Martin föddes i Frankrike, kom tidigt till Australien och bor idag i Melbourne, där han arbetar som konstnär och bilderboksskapare. När Australiens uppslag presenteras tronar den berömda röda klippan i mitten av bilden. Det tar tid att upptäcka allt på varje uppslag, och man gör det definitivt inte vid första genomläsningen och inte heller vid den andra eller den tredje ... Boken "Allt" följer samma koncept som Marc Martins första bilderbok "En flod": upptäckarglädje blandas med mystik och en önskan om att drömma sig bort. Med en flod eller med en luftballong?

Hitta röda resenären

"Allt" innehåller också ett "hitta Hugo" moment, där man kan spana efter den lilla figuren i röd tröja som reser över hela världen ... på bokpärmens insida avslutas berättelsen med de hoppfulla och nästan bevingade orden "... och nästan ALLT finns kvar att upptäcka!" och den rödklädda Hugo-figuren svävar vidare mot nya mål i sin luftballong.

Det här är en helt galet cool, rolig och fascinerande bilderbok som fungerar lika bra för barn som för vuxna. En egensinnig konstnär tar sig an hela världen med sin speciella blick och resultatet blir, precis som i den Henri Rousseau inspirerade boken "En flod", helt magiskt.

Läs även om Marc Martins debut "En flod":

http://tidningenkulturen.se/index.php/litteratur-topp/litteraturkritik/22029-litteratur-marc-martin-en-flod

Belinda Graham

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.