lördag 4 februari 2017

FILM/TV: Blaze and the Monster Machines

Blaze, AJ, Pickle och Crusher.

Man uppskattar ännu mer hur bra Paw  Partol är när man ser Blaze and the Monster Machines. Båda serierna går på Nickelodeon, eller Nick Jr, som kanalen brukar kallas. Idén med att ha fordon som hjältar, alla med olika egenskaper, är inte så dum. Det fungerade i Disneys Bilar. Även i Disneys Flygplan. Fordonen symboliserar olika sorters människor. Men här finns vanliga människor med, de är 8 respektive 9 år och behöver aldrig gå till skolan. En jobbar som bilförare (ingen av de andra bilarna behöver en förare) och en som mekaniker. Man kan också ha vuxna människor med i en historia om fordon och en trovärdig värld runt dem - det har man i serien Byggare Bob som brukar gå i barnkanalen. Här finns många människor och djur, och fordonen är som vänner och kollegor.

I inledningen kör Blaze genom ett vetefält. Som taget från Disneys Flygplan. Men Dusty flög över ett vetefält för att komma med gödning eller vatten till fälten ... Det finns ingen mening för en monstertruck att köra igenom ett vetefält. Det tar också väldigt lång tid varenda när AJ ska vända sig mot publiken och vänta på att de ska svara på frågor. Och det här är inte något dataspel, ungarna kan skrika vad som helst och handlingen går framåt på samma sätt. Det finns inget tråkigare en något som är fejk-interaktivt.

Ingenting är genomtänkt med programmet. Ungarna retar sig på att Blaze vinner jämt, genom att fuska, för han har inbyggda raketer därbak. Men det är som att serieskaparna inte märker att Blaze fuskar eller inte inser hur långtråkigt det är med samma handling och samma vinnare hela tiden.

Paw Patrol är en värld full av hundvalpar och vilda djur och människor och barn i olika åldrar - som bonus har man snygga fordon som både valpar och barn kan köra. Men det viktigaste är att man får olika hjältar i varje avsnitt. Att ha Blaze som fuskande vinnare hela tiden är både långsökt och långtråkigt.

Blaze har fått en del negativ uppmärksamhet i hemlandet USA, inte bara för att Blaze alltid fuskar och vinner, utan för att serien innehåller förtäckt drogreklam i många sammanhang. Huvudpersonernas namn "Blaze AJ" är tydligen är street talk för "blaze a joint" - alltså rök på. Men den dubbeltydligheten finns i alla fall inte i den nordiska utgåvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.